Visa Europa introduceert mobiele ‘Person-to-Person’ betalingen

Leestijd: 3 minuten

Steeds meer initiatieven voor person-to-person betalingen steken de kop op. Onlangs maakte Visa bekend binnenkort person-to-person betalingen (P2P payments) mogelijk te maken voor Visakaarthouders in Europa. Met Visa Mobile Person-to-Person Payments kunnen geregistreerde gebruikers via hun mobiele telefoon geld overmaken naar een andere Visakaarthouder in Europa.

Hoe bijzonder is deze betaaldienst eigenlijk? En hoe verhoudt deze mobiele betaaldienst zich ten opzichte van andere person-to-person betaaldiensten?

Hoe werkt het?

Met de applicatie, die eerst beschikbaar komt voor het Android besturingssysteem, kan eenvoudig geld worden overgemaakt naar een contactpersoon in het adresboek, naar een mobiel telefoonnummer of naar een specifiek Visakaartnummer. Daarbij maakt het niet uit of de ontvanger bij de dienst is aangesloten of niet. Er is geen aparte rekening nodig en je hoeft ook niet bij de dienst te zijn aangemeld om betalingen te kunnen ontvangen.

In onderstaande video een demonstratie van de mobiele betaaldienst.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CE_ghcvrGG4]

Person-to-person overboeken

Op zich is een person-to-person betaling niet zo bijzonder. Is het niet gewoon met je mobiel een bedrag overboeken van je eigen rekening naar die van een ander? De manier waarop dat gebeurt bepaalt, wat mij betreft, of het vernieuwend is. Grofweg zie ik vier mogelijke vormen van person-to-person betalingen:

  • Overboeken naar een rekeningnummer (of creditcardnummer): je moet het rekeningnummer van degene waaraan je betaalt intoetsen of uit een adressenboek halen.
  • Overboeken naar een mobiel telefoonnummer of e-emailadres: in plaats van het onthouden van een ingewikkeld rekeningnummer, kan je het mobiele nummer of e-mailadres van een begunstigde gebruiken.
  • Overboeken o.b.v. de technologie van Bump Technologies: de betaling wordt verricht door de smartphone van de betaler en de ontvanger tegen elkaar te bumpen.
  • Gebruikmaken van Near Field Communication (NFC): zowel betaler als ontvanger hebben een smartphone met een NFC-chip. Door de telefoons bij elkaar te houden kan je aan elkaar betalen.

De eerst genoemde vorm is niet bijzonder. Het is gewoon het ouderwets overboeken van geld alleen via een mobiele website of app op een mobiele telefoon. ABN AMRO en de Rabobank bieden deze functionaliteit al enige tijd en naar verluid volgt de ING volgende week.

Het overboeken naar een mobiel telefoonnummer of e-mailadres is al een stuk bijzonderder. Je moet er wel eerst een extra handeling voor verrichten. De bank moet in zijn adresboek wel ergens de koppeling leggen tussen het reguliere bankrekeningnummer en het mobiele telefoonnummer en/of e-mailadres. Het Amerikaanse Chase biedt met person-to-person QuickPay deze vorm van overboeken aan. Bekijk de demo hier. Niet iedereen is tevreden over de manier waarop Chase deze betaaldienst uitvoert.

Het overboeken o.b.v. de Bump Technologie wordt onder andere door PayPal gedaan (zie dit artikel op Finno).

We zitten natuurlijk allemaal met smart te wachten op de betaalmogelijkheden die NFC ons gaat bieden. Niks rekeningnummer, mobiel telefoonnummer of e-mailadres intikken of selecteren uit het adresboek. Gewoon de smartphones à la Bump bij elkaar houden en betalen. Jammer genoeg worden nog te weinig smartphones uitgerust met een NFC-chip. Ook de nieuwe iPhone 4s heeft, tegen alle verwachtingen in, geen NFC-chip onder de motorkap.

Toekomstmuziek

Hoe lang blijven person-to-person betalingen met de NFC-chip nog toekomstmuziek? Als het aan Visa ligt niet lang. In het persbericht werd Peter Ayliffe, Chief Executive van Visa Europa, geciteerd:

“De manier waarop wij betalen verandert. Dat komt door de snelle opkomst van nieuwe technologieën en de stijgende vraag van consumenten naar flexibelere betalingstoepassingen. Deze aankondiging is de eerste in een serie van nieuwe producten en diensten die Visa Europa de komende maanden zal lanceren om in te spelen op de fundamentele veranderingen in het consumentengedrag. Wij zien al de eerste acceptatie van mobiele betalingen. De komende maanden kunnen wij de introductie van mainstream NFC-technologieën en geavanceerde loyaliteits- en e-commerce diensten tegemoet zien. Tot slot volgt de introductie van een nieuwe digitale portemonnee.”

Begin dit jaar dacht marktvorser Brett King in zijn voorspelling op Finno nog dat het jaar 2011 het jaar van NFC zou worden, maar wellicht moeten we de voorspelling een jaartje opschuiven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.