Britse telecomoperator O2 lanceert een mobile wallet

Leestijd: 4 minuten

Terwijl in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België initiatieven voor mobiel betalen vertraging oplopen of gestopt worden, lanceert telecomoperator O2 in het Verenigd Koninkrijk een mobile wallet. De introductie werd al langer verwacht, maar nu is het dan eindelijk zover. Wellicht wilde O2 Google Wallet voor zijn, waarvan wel eens gezegd wordt dat ze de Olympische spelen in Londen zullen aangrijpen voor een lancering in het Verenigd Koninkrijk.

O2, een dochter van het Spaanse Telefónica, lanceerde de O2 Wallet eind april. Met de O2 Wallet app kan je via SMS peer-to-peer betalingen doen en online het goedkoopste product zoeken en kopen. Betalen met NFC? Nee, dat kan nog niet. Waarschijnlijk later dit jaar.

De O2 Wallet neemt een voorsprong

De O2 Wallet is de meest geavanceerde, mobiele betaaloplossing in het Verenigd Koninkrijk tot op heden. James Le Brocq, Managing Director bij O2 Money, zegt daar zelf het volgende over:

“O2 Wallet delivers the benefits of mobile money to more UK consumers than any other product or service currently available. With O2 Wallet, it’s easier to transfer money, track expenditure and pay swiftly and securely, all using your mobile. We believe it will transform the way people manage their finances and spend money.”

In onderstaande video geeft James Le Brocq een uitleg over de O2 Wallet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4wh1qGBqAqU]

Op zich is de lancering van de O2 Wallet een bijzondere stap. O2 heeft blijkbaar niet het geduld gehad om de resultaten van een diepgaand onderzoek van de Europese Commissie (EC) af te wachten en start nu zelf met mobiel betalen. De EC onderwerpt de Britse joint venture Oscar voor mobiele (NFC) betalingen, waar naast O2 ook de telecomoperators Vodafone en Everything Everywhere deel van uitmaken, aan een onderzoek. Het onderzoek richt zich op de zogeheten ‘potential competition concerns‘. Ook het Nederlandse Sixpack heeft hier last van.

De unieke functies van de O2 Wallet

Hoewel O2 Wallet nog geen gebruik maakt van NFC-technologie heeft het toch een aantal interessante, soms unieke functies (klik op de links voor video’s met uitleg).

1) Peer-to-peer betalingen

Met de Money Message-functie kan je geld overmaken naar iedereen in het Verenigd Koninkrijk met een mobiel nummer. De ontvanger moet zich wel registreren bij O2, maar hoeft daar geen abonnee te zijn.

Als je geld naar iemand over wilt maken voer je het telefoonnummer van de begunstigde in of selecteer je een nummer uit je adresboek. Vul het bedrag en eventuele omschrijving in, klik op send en de betaling wordt uitgevoerd. O2 noemt het Money Message, omdat het zo eenvoudig is als text messaging (sms’en).

2) Winkelen met je mobiel

Volgens Kelkoo & Centre for Retail Research groeit mobiel winkelen in het Verenigd Koninkrijk het komend jaar met GBP 4,5 miljoen. De Britten lijken daarmee de grootste mobiele shoppers van Europa te worden.

O2 heeft een mooie scan en vergelijk-toepassing gecreëerd, waarmee je tijdens het winkelen een barcode van een product kunt scannen en vervolgens kunt kijken of het product ergens anders, bijvoorbeeld online, goedkoper te verkrijgen is. De zoekmachine vergelijkt de prijzen van miljoenen producten. Het is mij overigens niet duidelijk of Kelkoo ‘onderwater’ de leverancier is van de data voor productvergelijkingen.

Naast scannen en vergelijken biedt de O2 Wallet app je ook dagelijks acties en kortingen van onder andere de volgende Britse retailers Debenhams, Comet, Sainsbury’s Direct en Tesco Direct.

3) Je smartphone als portemonnee

Met de O2 Wallet app kan je bestaande bankpassen- en creditcards digitaliseren en zo eenvoudig mobiel betalen. Je kunt virtuele portemonnee vullen ten laste van je bankpas of creditcard, door geld via Money Message te ontvangen of cash te storten bij meer dan 30.000 locaties in het Verenigd Koninkrijk (O2-winkels, PayPoint en epay retail outlets).

Vervolgens kan je met de O2 Wallet online winkelen. Je zoekt op je smartphone een product (eventueel de goedkoopste) en als je deze wilt kopen kies je een betaaloplossing. Je kan betalen met je creditcard of de virtuele O2 Wallet (virtuele portemonnee). Zodra je een betaaloplossing hebt geselecteerd wordt je naar de (mobiele) website van retailer gestuurd en kan je daar de transactie afronden.

4) Je O2 Money Card

O2 Wallet bied je zowel een fysieke- als een virtuele O2 Money Account Card. Beiden zijn gebaseerd op een Visa prepaid account. De virtuele O2 Money Visa account card is ideaal voor online shopping, aldus O2. De fysieke O2 Visa prepaid card kan je prima gebruiken bij het winkelen in de winkelstraten. Met de card kan je contactloos betalen bij meer dan 100.000 locaties in het Verenigd Koninkrijk.

De O2 Wallet houdt je betaalgeschiedenis bij (30 dagen in de app en 12 maanden online). De O2 Wallet app is er voor iPhoneAndroid en Blackberry. Het gebruik van de O2 Wallet is de eerste 6 maanden gratis, daarna zijn er tarieven voor verschillende diensten.

Wordt mobiel betalen een succes?

De O2 Wallet-oplossing biedt veel mogelijkheden. Het gaat niet om alleen mobiel betalen. Je kunt ook producten vergelijken en online aankopen doen.

Het succes zal vooral afhankelijk zijn van het gemak dat de consument wordt geboden. Wordt betalen eenvoudiger? Online ja, offline betaal je nog steeds – zij het contactloos- met een pas. Het is wachten op het toevoegen van NFC-betalingen.

Wordt betalen leuker? Ja, scannen & vergelijken is een mooie toepassing. Ook de kortingen en aanbiedingen zijn aantrekkelijk, echter er zijn nog weinig retailers hierbij aangesloten. Gaan zich meer retailers aansluiten bij het initiatief met acties en kortingen?

Het succes is ook afhankelijk van de acceptatie bij retailers. Er zijn in het Verenigd Koninkrijk al veel retailers die hun kassa’s al hebben aangepast op (contactloos) betalen met een Visa (prepaid) creditcard. Of NFC-betalingen in een later stadium succesvol worden zal sterk afhangen van de aanpassingsbereidheid van retailers. Moeten zij hun kassasystemen aanpassen en willen ze dat? What’s in it for them (zie ook dit artikel)?

Deze week maakte Rory Cellan-Jones, een bekende BBC technologie correspondent, een grap op the UK Payment Council’s Driving Change in Payments Conference : “you should try everything once, except for incest, line-dancing and mobile payments”. Kortom, mobiel betalen is in zijn ogen voor consumenten nog niet altijd het ideale en eenvoudige alternatief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.