Pilot betalen met Rabobank iDEAL op mobiele internetsite Bol.com

Leestijd: 3 minuten

Begin vorige maand zijn Bol.com en de Rabobank gestart met een pilot voor betalen met Rabobank iDEAL op de mobiele internetsite van Bol.com. De pilot werd al eerder dit jaar aangekondigd op de Mobile Convention in Amsterdam.

Het bestellen van boeken, DVD’s, speelgoed etc. en eenvoudig met iDEAL kunnen afrekenen is een logisch gevolg van de mobiele ontwikkelingen bij Bol.com. Nu al bestaat meer dan 5% van het verkeer naar Bol.com uit verkeer dat naar de mobiele internetsite gaat, dus verkeer afkomstig van mobile devices.


Mobile Commerce groeit

In juli presenteerde Forrester een onderzoek naar de ontwikkelingen voor mobile commerce tot 2016. Forrester verwacht dat mobile commerce in 2016 $31 miljard bedraagt. De zogeheten samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) zal tussen 2011 en 2016 39% bedragen. In 2016 zal daarmee de mobile commerce 7% van de totale eCommerce bedragen.

Ook Bol.com verwacht groei vanuit het mobiele distributie kanaal. In april wonnen ze op de Mobile Conventions Amsterdam de Mobile Integration Award o.a. voor hun mobiele API-laag. Met deze API-laag zijn ze klaar voor de toekomst. Ze kunnen alle content en informatie ontsluiten naar de devices waar de klant om vraagt (smartphone en tablet).

Betalen met mobiel iDEAL

Uiteraard moet je de klant wel betaalgemak bieden op de mobiel. Zo gemakkelijk het checken van je saldo gaat en het doen van overboekingen, zo eenvoudig moet ook het doen van aankopen op je mobiel gaan. De Rabobank heeft aan haar Mobiel Bankieren App een functionaliteit toegevoegd, zodat klanten met iDEAL kunnen betalen. Vooralsnog kan dit alleen nog maar binnen de pilot met Bol.com. Overigens doen ook MyOrder en Thuisbezorgd.nl mee in de pilot. Meer over Rabobank mobiel iDEAL in onderstaande video.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KD4be6GJJB8]

Lancering mobiel iDEAL in 2012

Naar verwachting zal de de mobiele iDEAL functionaliteit niet eerder dan 2012 voor het grote publiek live gaan. De huidige pilot met Bol.com duurt tot 15 december 2011. De evaluatie van de pilot zal nog wel enige tijd in beslag nemen. Op het Online Betaalcongres in april 2012 gaat Bas Winkel van Bol.com de ervaringen delen van de pilot.

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, sprak eerder dit jaar de hoop uit dat een mobiele variant van iDeal snel realiteit wordt: ‘Webwinkels willen geen drie jaar wachten op mobiel betalen.’ Alex Bloemendal van Bol.com en Edwin de Ron van Rabobank spraken eind september de hoop uit dat andere banken de handschoen oppakken en hun initiatief zullen volgen.

Het enthousiasme van de Rabobank blijkt ook uit het volgende citaat:

“De Rabobank gelooft in de toekomst van de mobiele telefoon als portemonnee en wil daarom ondervinden of de behoefte bij klanten aanwezig is om te betalen met iDEAL via de mobiele telefoon.”

Ik vermoed dat de vraag aan consumenten ‘heeft u behoefte aan mobiel iDEAL? ‘ bijna een retorische vraag is. Natuurlijk wil de klant met iDEAL betalen via de mobiele telefoon, en zeker met de tablet. De tablets hebben immers tegenwoordig een belangrijke rol ingenomen in het online surfgedrag van consumenten. Deze consumenten willen uiteraard ook betaalgemak en het liefst zonder Random Reader, e.dentifier of TAN-codes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.