Atos Worldline lanceert een white label mobile wallet

Leestijd: 3 minuten

De afgelopen maanden was er weer veel te doen rondom mobile wallets. De Britse mobile wallet joint venture Oscar heeft groen licht gekregen van de EU. Isis mobile wallet is van start gegaan in de VS. Google Wallet is nu een virtuele portemonnee in de cloud en Payleven en SumUp zijn het Europese antwoord op Square. Kan je het nog allemaal volgen?

Het is voor mij onmogelijk om over alle ontwikkelingen te schrijven. In dit artikel beperk ik mij derhalve tot één nieuwtje in het mobile wallet universum. Atos Worldline heeft op het NFC Congres in Nice een white label mobile wallet geïntroduceerd. Met de white label mobile wallet van Atos Worldline kan een uitgever van creditcards zijn eigen mobiele portemonnee creëren. Ik sprak met Michel-Ange Camhi, Head of NFC Business & Strategic Development at Atos Worldline. 

Ready to go mobile wallet

Atos Worldline, het onderdeel van Atos dat zich heeft gespecialiseerd in hi-tech transactional services, heeft een white label mobile wallet geïntroduceerd. Of zoals ze het zelf noemen, een ready to go NFC mobile wallet. Atos Worldline combineert een mobiele applicatie met cloud services en creëert daarmee een turn key oplossing voor mobiele NFC-betalingen. Atos Worldline biedt tegen betaling toegang tot een open ecosysteem voor mobiele betalingen en andere services. Het verdienmodel is niet gebaseerd op transacties.

De mobile wallet gaat goed samen met de mobiele betaalstandaarden voor contactloos betalen van Visa (payWave) en Mastercard (PayPass). De Atos mobile wallet is beschibaar voor iedere uitgever van creditcards in de wereld. Als het Nederlandse ICS bijvoorbeeld een mobile wallet zou willen lanceren, dan kunnen ze nu bij Atos Worldline terecht.

Een uitgever van creditcards kan de app zijn eigen look & feel meegeven. De gebruiker van de app kan  bij een groeiend aantal locaties (vooral in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Polen) met zijn smartphone een betaling doen. Swipe je telefoon langs de betaalterminial (POS), toets je pincode in en de betaling wordt in de cloud afgewikkeld.

Laagdrempelig kansen benutten

Atos Worldline speelt in op de ontwikkelingen op het vlak van mobiele NFC-betalingen. De mogelijkheden voor contactloos betalen (nu meestal nog met een debet- of creditcard) en de toename van NFC-smartphones, leiden tot nieuwe kansen voor banken die debit- en creditcards uitgeven, voor mobile network operators (MNO’s) en andere aanbieders van betaaldiensten. Met de Atos Mobile Wallet kunnen deze partijen kansen grijpen zonder zelf veel te hoeven investeren.

Features op een rijtje

Zoals Atos het zelf formuleert: “The Atos Mobile Wallet offers fast, easy and secure mobile payment and provides differentiating value-added services on top of these dematerialized cards while keeping control over their existing customer relationship, and enabling to support new end-user needs.”

Even alle features op een rijtje:

  • De mobile wallet kan geïntegreerd worden met betaalplatformen (bijv. Visa of Mastercard) en via de zogeheten Mobile Gateway toegang geven tot historische transacties en card- en rekening gegevens.
  • De mobile wallet biedt ook mogelijkheden voor loyaliteitsprogramma’s, kortingsbonnen (coupons), een link naar Cloud Wallet en P2P-betalingen, afhankelijk van de wensen van de uitgever van de cards.
  • De look & feel van de mobile wallet kan eenvoudig aangepast worden aan de kleuren en het logo van de uitgever van de cards.

De Atos Mobile Wallet is geen one size fits all-oplossing. Er is voldoende ruimte voor differentiatie. “Each bank will have the opportunity to differentiate. We offer plenty of space for new services related to payments”, aldus Michel-Ange Camhi van Atos Worldline.

De toekomst van NFC

Er is nogal wat discussie over de toekomst van NFC. Het staat niet voor iedereen vast dat NFC-betalingen een succes worden. Zo ziet Paypal vooralsnog geen toekomst in NFC. Partijen als Paypal, Square’s Card CaseDwollaModo PaymentsPaydiantDigiMo en zelfs Apple, om er maar een paar te noemen, geloven meer in cloudoplossingen in plaats van hardwarematige oplossingen.

“Het duurt altijd een aantal jaren voordat nieuwe betaaloplossingen geaccepteerd worden, maar mobiel betalen zal op de lange termijn de fysieke card vervangen. Apple heeft weliswaar nog geen NFC-chip, een groot aantal andere merken integreren momenteel wel NFC-chips in hun smartphone”, licht Michel-Ange toe.

Atos Worldline gelooft dus in ieder geval wel in het succes van mobiel betalen met een NFC-chip. De grote interesse in de Atos Mobile Wallet tijdens het NFC Congres in Nice ondersteunt wellicht hun geloof. “Er was veel interesse in onze mobile wallet oplossing. Ondanks dat mobiel betalen met NFC er nog niet is, zitten er al wel veel projecten aan te komen.” Michel-Ange kon niet uitwijden over komende projecten of lauching customers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.