Rabobank vergroot toegankelijkheid mobiel bankieren met Windows 8 app [UPDATE]

Leestijd: 6 minuten

header blogartikel_Pascal

Update: dit artikel verscheen eerder op 31 mei en is gewijzigd.

Windows 8 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Dit nieuwe besturingssysteem werd door CEO Steve Ballmer aangekondigd als “a new era” voor het technologie emperium Microsoft. Echter, het besturingssysteem kreeg lauw-warme reacties als besturingssysteem voor touch devices en wordt verguisd als besturingssysteem voor PC’s.

In navolging van een trits aan apps voor mobile devices, heeft de Rabobank speciaal voor Windows 8 een bankieren app ontwikkeld. Een app bedoeld voor de desktop, laptop en tablet. De app heeft vooralsnog beperkte functionaliteiten, maar daar kan snel verandering in komen.

Rabobank Bankieren app Windows 8 finno

Eenvoudig inloggen

Met de introductie van mobiel bankieren is online bankieren eenvoudiger geworden. Bij de meeste Nederlandse banken kan je met een vijfcijferige code inloggen. Je hebt dan weliswaar niet toegang tot alle functies van het reguliere internet bankieren, maar de meest voorkomende transacties, zoals saldo en bij- en afschrijvingen bekijken en het doen van overboekingen, kan je eenvoudig uitvoeren.

Inloggen bij internet bankieren is over het algemeen minder eenvoudig. Je moet er je e.dentifier, random reader, digipas of andere token bijpakken. ABN AMRO heeft daar vorig jaar met Snel Bankieren al verandering in gebracht en de eenvoud van mobiel bankieren vertaald naar internet bankieren, maar nog wel steeds met dezelfde beperking aan functies als bij mobiel bankieren.

De Rabobank heeft nu voor Windows 8 een app gemaakt voor online bankieren, die je met dezelfde code als voor mobiel bankieren toegang geeft tot de app. Let wel, dit is een app voor laptop, desktop en tablet en niet voor Windows 8 Phone. Daar is een aparte app voor. Vooralsnog kunnen klanten nog geen betalingen doen in de app en dus enkel hun saldo en bij- en afschrijvingen raadplegen. “We willen eerst kijken hoe gebruikers van Windows 8 het gebruik van de app vinden en of ze de app liever gebruiken dan internet bankieren op de website” laat Arlana van Ommen, Marketingmanager Online en Mobiel bij de Rabobank, [finno] weten.

rabobank scherm bankieren app windows 8 finno1

Klik op afbeelding voor vergroting

Altijd en overal

De Rabobank wil mobiel bankieren voor iedereen zo goed mogelijk toegankelijk maken. Steeds meer mensen kunnen altijd en overal hun rekening inzien, welk device ze ook gebruiken. Het aantal gebruikers van mobiel bankieren bij de Rabobank is het afgelopen jaar fors gegroeid. Bijna 1,5 miljoen particuliere en zakelijke klanten maken gebruik van Rabo Mobielbankieren. De Rabo Bankieren App is voor steeds meer mensen de vervanger van de website. 25% van de gebruikers maakt inmiddels niet of nauwelijks meer gebruik van www.rabobank.nl. De mobiel bankieren app is beschikbaar voor iPhone en iPad, Android, BlackBerry en Windows Phone.

De Rabobank is nu de eerste Nederlandse bank met een app speciaal voor Windows 8. De app is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft, die natuurlijk graag ziet dat we allemaal touch als interface gaan gebruiken. Aan de hand van gebruikerservaringen wordt de app mogelijk verder ontwikkeld.

Wat vindt [finno]?

Het is goed dat de Rabobank onderzoekt of gebruikers van een desktop, laptop of tablet met Windows 8 liever een app gebruiken of gewoon naar de website surfen. Volgens de Rabobank neemt het gebruik van de website op bijvoorbeeld een iPad ook af, dus is de kans groot dat er op Windows touch devices een voorkeur voor de app ontstaat.

Ik heb de Windows 8 Bankieren app zelf uitgeprobeerd op de laptop van mijn oudste dochter; zelf ben ik meer een Apple-guy. Voor de duidelijkheid zeg ik erbij dat de gebruikte Acer laptop geen touch-scherm heeft en ik dus met de muis aan de slag ben gegaan. En dat viel niet mee. Het met de muis scrollen door de transactiedetails – deze staan van links naar rechts – is een ramp. Desgevraagd laat de Rabobank weten dat de app conform de Microsoft standaarden  is gebouwd en Window 8 meer voor touch is bedoeld. Kan ik begrijpen, maar wat betekent dit voor al die gebruikers die geen touch-scherm op hun desk- of laptop hebben?

Het in mijn ogen niet zo goed functioneren van de app zegt niets over de app van de Rabobank, maar des te meer over Windows 8. Als Windows 8 vooral bedoeld is voor touch devices – en ik geloof in de toekomst van touch – dan is er nog steeds een grote groep gebruikers van ‘normale’ laptops en desktops, die naar mijn mening geen plezier gaan hebben van Windows 8. Denk maar eens aan alle zakelijke gebruikers (het bedrijfsleven), die vaak met minder sophisticated computers werken (lees touch-schermen).

Om te voorkomen dat dit artikel een review wordt van Windows 8 nu weer terug naar de Windows 8 app van de Rabobank. Het is een mooie, rustige app, zoals we gewend zijn van Windows 8 applicaties. Als Apple-gebruiker durf ik te bekennen dat het design van Windows 8 applicaties mooi is, maar de interface niet zo intuïtief is als je zou willen. Of is het een kwestie van wennen? Maar misschien moet ik maar eens een tijdje een Windows 8 touch device testen om echt een goede indruk te krijgen. Ik houd mij brievenbus de komende tijd in de gaten.

Update: touch werkt!

Mijn impliciete oproep in bovenstaande artikel om de Rabobank Windows 8 app op een touch device te testen was niet voor dovemansoren gezegd. Binnen een week werd ik door Rob Versluis, Technology Strategist bij Microsoft, benaderd:  “Windows 8 geeft de beste gebruikerservaring op een touch device, dus wil je de app nogmaals testen op een Windows 8 tablet?” Dat wilde ik wel, dus kwam hij mij een Windows 8 RT tablet brengen.

Inmiddels heb ik er een paar weken mee gespeeld en kan ik melden dat ik positief verrast ben. Laat ik, voordat ik iets meer vertel over mijn ervaringen met Windows 8, beginnen met de Rabo Windows 8 app. Deze werkt prima op de tablet. Het scrollen met de vinger gaat prima en scrollen met de touchpad in de cover ging prima. Geen ongecontroleerde bewegingen. Vorige week sprak ik wat uitgebreider met Rob Versluis en zijn collega David Stoeckel. Zij erkende dat het kan zijn dat sommige touchpads op laptops niet zo goed werken.

Rabo Windows 8 app review finno

Windows 8 is zo gek nog niet

Zoals gezegd, ik was positief verrast over Windows 8 op een touch device. Als fervent Apple gebruiker voelt het toch een beetje als ‘vreemd gaan’. De Windows 8 tablet laat zich anders gebruiken dan een iPad, maar is zeker ook intuïtief in het gebruik. Het is wel even wennen. De vormgeving met de live-tiles is mooi en komt rustig over. Daarnaast heeft Windows 8 een aantal aardige features (geen uitputtend overzicht):

  • Je kunt de instellingen van iedere app met een veeg vanuit de rechterkant van het scherm oproepen
  • Door met je vingers een samenknijpende beweging te maken (pinchen) krijg je een makkelijk doorscrollbaar overzicht van al je apps. Op een iPad moet je veel bladeren als je de spotlight zoekfunctie niet gebruikt. Zoeken op de Windows 8 tablet gaat overigens ook zeer eenvoudig.
  • In tegenstelling tot een smartphone is een tablet vaak een gedeeld device. Het is handig dat je gebruikersaccounts kunt aanmaken waarbij iedere gebruiker zijn eigen apps en instellingen heeft. De vraag is echter, als ons gezin van vijf allemaal Angry Birds op hun account hebben staan, staat deze dan vijf keer op de tablet?
  • Net als op een iPad kun je prima multitasken. Handig is dat je twee applicaties zichtbaar naast elkaar open kunt zetten; bijvoorbeeld je agenda en e-mail.
  • Leuk is ook de mogelijkheid om de tablet te ontgrendelen door een patroon te tekenen op een foto (afbeeldingswachtwoord).
  • In combinatie met een goed toetsenbord is de Windows 8 tablet een goede vervanger van een laptop en een tablet. Dit zou vooral zakelijke gebruikers moeten aanspreken die nu nog een iPad gebruiken in combinatie met een Windows laptop.
  • Een mooie feature is de koppeling van je contactpersonen met bijvoorbeeld hun Facebook-, LinkedIn- en Twitteraccounts. Zo zie je bij ieder contactpersoon direct ook hun updates.

Om te voorkomen dat het een hosanna verhaal wordt over Windows 8 zal ik het niet laten ook een belangrijke beperking te noemen: het aantal beschikbare apps. Misschien is het ook wel deze beperking, die de adoptie van Windows 8 het meest in de weg staat. Vandaag telt de Windows Store circa 92.000 apps, Google Play ca. 750.000 apps en de Apple App Store ruim 900.000 apps. Natuurlijk heeft Apple een voorsprong, iOS bestaat al een tijdje, en Google komt steeds dichter in de buurt. Maar belangrijker is misschien nog wel dat een groot aantal succesvolle iOS/Android-apps nog ontbreken in de Windows Store. Mijn favorieten zoals Flipboard, Zite, Ziggo TV, Facebook, LinkedIn, Remoteless en Google Drive ontbreken vooralsnog. Als veel van deze bedrijven/ontwikkelaars te lang wachten met het lanceren van een Windows 8 app, dan moet Microsoft wellicht wat vaker de portemonnee trekken om te delen in de kosten.

Windows 8 is een mooi besturingssyteem geworden en verdient wat mij betreft een grotere user base. Maar voor de laptop- en desktopgebruikers, die voorheen Windows 7 gebruikte is de overgang wellicht te groot, ondanks de mogelijkheid om te kunnen switchen naar de desktopmodus. Ik ben blij met Window 8 en Android. Het houdt Apple scherp en had al eerder moeten (ver) leiden tot een vernieuwd iOS.

Best jammer overigens, dat ik de Window 8 tablet binnenkort weer moet inleveren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.