Slimsten stappen over naar de blockchain sector

Leestijd: 5 minuten

Blockchain martijn bolt finno

Er is een braindrain op gang, o.a. vanuit de financiële sector, waarbij high-potentials en professionals vertrekken naar de blockchain industrie.

Technici, economen en wetenschapper zetten de stap naar de wereld van gedistribueerde grootboeken en vinden nieuwe uitdagingen in kleine startups en onontdekt wetenschappelijk terrein. Wat drijft deze mensen?

Betere studenten door Bitcoin

Dankzij Bitcoin leveren universiteiten een veel beter opgeleide groep studenten af, aldus Richard Gendal Brown. Richard is IBM’s architect van innovaties in de financiële en bancaire sector. Om de technologie van de Bitcoin blockchain te begrijpen is het vereist dat studenten interdisciplinair kennis combineren om verder te komen. Economiestudenten moeten basisprincipes uit de informatica begrijpen terwijl computerprogrammeurs speltheorie concepten bestuderen om de haalbaarheid van hun werk te kunnen toetsen.

Bitcoin en blockchain, een paradigmaverandering

De uiteenlopende concepten die de cryptocurrency en blockchain technologie gebruiken, maken het een interessant onderwerp voor technici en economen. Maar er zijn nog meer aspecten die de ontwikkelingen tot het niveau van een ware paradigmaverandering brengen.

Juridisch is de techniek buitengewoon interessant aangezien het gebruik in geen enkel land past binnen bestaande wetsartikelen. Geopolitiek is de komst van een wereldmunt en een transactiesysteem zonder grenzen interessant in het licht van reguleringsarbitrage en de mogelijkheden voor bevolkingsgroepen die zijn afgesloten van de wereldhandel. De ECB heeft inmiddels toegegeven dat naarmate digitale valuta succesvol blijken dit invloed heeft op het monetaire beleid, een uitspraak die de impact van blockchain technologie voorzichtig omschrijft. Het digitale geld en de censuurvrije blockchain database maakt innovaties mogelijk op allerlei terreinen in de FinTech sector en ver daarbuiten. De innovatie brengt nieuw onderzoek teweeg naar onderwerpen zoals cryptografie, mensenrechten, geopolitiek en wetgeving.

blockchain finno

Do you take ‘the red pill’?

We zien in verschillende sectoren de aantrekkingskracht van blockchain technologie toenemen. Grote namen en high potentials zetten de stap naar de wereld van gedistribueerde grootboeken en vinden nieuwe uitdagingen in kleine startups en onontdekt wetenschappelijk terrein. De raakvlakken met uiteenlopende wetenschappelijke terreinen maakt blockchain een boeiend onderwerp, vooral voor de allerslimsten, en daagt steeds meer mensen uit ‘the red pill‘ in te nemen.


Ter onderbouwing volgt hierna een opsomming van bekende namen die de overstap maakten.


Technici die bouwen aan de blockchain

Tienduizenden topontwikkelaars en consultants werken inmiddels aan uiteenlopende veelzijdige projecten op basis van blockchain techniek. Ze bouwen aan de infrastructuur, maken financiële instrumenten en ontwikkelen applicaties voor gebruikers.

De Winklevoss tweeling, de betwiste bedenkers van facebook, gaan zéér binnenkort live met een handelsplaats voor cryptovaluta, Gemini genaamd. Voor hun bedrijf hebben ze grote namen weten aan te trekken zoals Cem Paya, de voormalige CSO van Airbnb en voormalig informatie security engineer bij Google en Michael Breu, voormalig hoofd van de beveiliging bij vermogensbeheerder Bridgewater. De keuze voor deze gevestigde namen moet bijdragen om het doel te bereiken om met Gemini de NASDAQ én Google van de toekomst te bouwen voor de netwerkeconomie.

Maar er zijn er meer die de social-networking industrie laten voor wat het is en hun pijlen richten op de decentralisatietrend in de financiële sector. Ontwikkelaar Ben Davenport verliet Facebook voor een kleine startup op het gebied van Bitcoinbeveiliging, BitGo genaamd en Young Sohn, CSO van Samsung Electronics, verliet het bedrijf voor een adviesrol bij BitFury, leverancier van professionele Bitcoin mining oplossingen. Young volgde Bob Dykes op die eerder begon bij BitFury als directielid nadat hij werkzaam was bij VeriFone als CFO.

Economen zien de potentie

Naast deze meest begaafde techneuten raken ook gevestigde namen uit andere sectoren in toenemende mate geïntrigeerd door de mogelijkheden en het potentieel van decentrale financiële systemen. Vanuit de traditionele financiële sector ontstaat een vergelijkbare verschuiving richting de ‘distributed network industry’. In januari verliet Paul Chou Goldman Sachs voor een positie als CEO bij LedgerX, een blockchain derivaten handelsplatform en clearinginstelling. Paul was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van algoritmische strategieën voor vermogenshandel op de Amerikaanse en Japanse markt.

Deze zomer kondigde Xapo, een Bitcoin bank, haar adviesraad aan. Met Dee Hock, oprichter van Visa, John Reed, ex voorzitter & CEO van Citibank, en Lawrence H. Summers, voormalig Secretary of the Treasury onder President Bill Clinton, heeft het bedrijf drie visionairs aan zich weten te binden. Iets eerder, in november van vorig jaar, verliet Jean-Baptiste Graftieaux, Chief Compliance Officer, PayPal voor een positie bij Bitstamp, één van de grootste Bitcoin exchanges ter wereld. Hij is daar verantwoordelijk voor het compliancy programma en het onderhouden van contacten met de autoriteiten.

Blythe Masters, de machtigste vrouw van Wall Street ruilde haar baan als Executive bij JP Morgan in voor een startup in blockchain infrastructuur, Digital Assets Holdings genaamd.Marcelo Miranda, veteraan bij de Deutsche Bank lanceerde een Bitcoin handelsplaats en Timo Schlaefer, ex Goldman Sachs director en Jean-Christophe Laruelle executive bij Goldman Sachs voor BNP Paribas and Societe Generale lanceerden een derivaten exchange op basis van de blockchain. M. Michele Burns, een veteraan in de financiële industrie en Goldman Sachs bestuurslid, kondigde aan te een bestuursfunctie aan te nemen bij Circle Internet Financial, een startup die werkt aan een professionele betaaloplossing voor Bitcoin gebruikers.

Ook in Nederland zien we financials vertrekken naar de jonge sector. Zo wist BitPay voormalig algemeen directuer van Mastercard in Nedeland, Marcel Roelants, aan te trekken in haar adviescommissie.  Ook de gedoodverfde concurrent van MasterCard, Visa, moet lijdzaam toezien hoe haar personeel vertrekt naar de bloeiende branche. Onlangs vertrokken een groepje medewerkers onder leiding van John McDonell om een bedrijf te beginnen in de Bitcoin sector, Bitnet genaamd. Het bedrijf wil de competitie aangaan met Bitpay met het leveren van betaaloplossingen. Deze concurrentie kan echter ook rekenen op support in de vorm van miljoenen euro’s. Peter Thiel, een bekende investeerder en deelnemer van de bilderberg bijeenkomst van vorig jaar, investeerde ondermeer in BitPay.

Wetenschappers ontdekken cryptocurrencies en de blockchain

Met jarenlange ervaring van academici in het bedrijfsleven is het geen verassing dat vanuit wetenschappelijke hoek eveneens een sterke groei in interesse voor de sector is te zien. In 2013 waren slechts 55 artikelen gepubliceerd over het onderwerp terwijl in 2014 de teller kwam te staan op 250 artikelen én vele honderden boeken. Keneth Rogoff, Professor Public Policy & Economics aan Harvard en voormalig Chief Economist bij de IMF raakte ook geïnspireerd door de voordelen van frictieloze systeem en pakte een oud draadje opnieuw op. Ook in de wetenschap is de lijst veel langer dan hier is opgenomen. Het idee is dan ook al lang duidelijk geworden.

Investeerders investeren in startups

Experts die nog niet meteen toe zijn aan een overstap raken langzaam gewend aan de potentie van de blockchain en zetten in op investeringen in de sector of beginnen binnen hun organisaties innovatieve projecten. Mariano Belinky, managing director bij Santander InnoVentures, het VC fonds van de megabank investeerde in verschillende projecten en startups. Fred Wilson, mede oprichter van Union Squares Ventures, is overtuigd dat Bitcoin een fundamentele en krachtige ontwikkeling is. Het investeringsbedrijf investeerde vroegtijdig in later succesvolle startups zoals Twitter en KickStarter. Chris Dixon en Marc Andreessen, eigenaren van inversteringsbedrijf Andreessen Horowitz, investeerden vele miljoenen in startups in de cryptocurrency sector. Marc ontwikkelde ver voordat internet populair werd de eerste browsers waaronder Netscape. Eric Schmidt, ex CEO van Google uitte zich onder de indruk van het potentieel en Christien Lagarde, director van het IMF, liet zich ook positief uit.Reid Hoffman, oprichter LinkedIn en investeerder bij Greylock Partners, heeft inmiddels vele miljoenen geinvesteerd in bedrijven in de infrastructuur zoals blockstream.

En nog vele andere supporters

Andere groten der aarde zoals Tim O’reilly en Bill Gates uitten zich meerdere malen positief over blockchain en cryptocurrency. Lawrence summers,  Harvard professor en voormalig treasury secretary, is overtuigd dat Bitcoin de toekomst heeft. Stephen Poloz, van de Bank of Canada, heeft ook het inzicht inmiddels wat blockchain gaat betekenen. Oswald Grübel, Ex-CEO van UBS en Credit Suisse zei dat Bitcoins en goud de enige veilige manier zijn om goede ROI te behalen op lange termijn.

De lijst wordt dagelijks langer:

Brian Forde, White House senior advisor, werkt nu voor het MIT Digital Currency Initiative
Duncan Niederauer, NYSE, is nu adviseur at TeraExchange
Jason Wienstein, US department of justice, is nu adviseur at BitFury
Gene Sperling, National Economic Council, is nu adviseur at Ripple Labs
Paul Camp, JP Morgan Chase, is overgegaan naar Circle
Arthur Levitt, CES, is nu adviseur at Bitpay and Vaurum

Dit zijn enkel de namen van personen aan de top, er zijn duizenden ambitieuze mensen die in hun kielzog de stap naar de blockchain sector eveneens zetten.

Noot: Dit artikel verscheen eerder op de persoonlijke blog van Martijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.