Geldautomaat 2.0, het nieuwe pinnen

Leestijd: 2 minuten

Ergens begin jaren negentig, toen ik nog studeerde, herhaalde de VARA de serie On The Buses op TV. In deze serie speelde de inmiddels overleden Reg Varney. Nog voordat hij populair werd met On The Buses was hij de persoon, die de eer te beurt viel om de allereerste geldautomaat ter wereld in gebruik te nemen. Het was Barclays die in 1967 in Noord-London het straatbeeld voorgoed veranderde en de eerste geldautomaat installeerde. Inmiddels staan er wereldwijd 1,7 miljoen geldautomaten.

De geldautomaat (ATM) is een uitvinding van John Shepherd-Barron, die inspiratie kreeg toen hij in bad zat:

“It struck me there must be a way I could get my own money, anywhere in the world or the UK. I hit upon the idea of a chocolate bar dispenser, but replacing chocolate with cash.”

In de decennia daarop volgend is er veel veranderd aan het uiterlijk van de geldautomaat, maar de 4-cijferige pincode bleef. Die hebben we overigens te danken aan mevrouw Shepherd-Barron. John vroeg of ze een 6-cijferige code kon onthouden. Dat vond ze toch echt te veel cijfers, vier kon ze er wel onthouden.

De laatste 10 jaar jaar is de geldautomaat niet of nauwelijks gewijzigd. Zou er zo iets bestaan als een geldautomaat 2.0? Volgens de Spaanse bank BBVA wel.

Begin 2007 kreeg het Amerikaanse IDEO, een design consultancy bureau (“we create impact through design”), een opdracht van de Spaanse bank BBVA:

“re-think their self-service channel from scratch. The question was not how to further automate the teller, but rather how to humanise the machine.”

Een aantal jaren geleden kwam ik al in aanraking met IDEO en was gefascineerd door hun werkwijze. Ik zag destijds een ABC-documentaire over het herontwerpen van een winkelwagen. Voor degene die geïnteresseerd zijn in innovatie is het de moeite waard de documentaire te bekijken.

Samen met NCR en Fujitsu realiseerde IDEO haar visie op de menselijke geldautomaat. Er werd twee jaar gewerkt aan de vernieuwde geldautomaat. Het resultaat mag er dan ook zijn. Onderstaande video geeft een uitstekende indruk van, de voor BBVA ontwikkelde, nieuwe geldautomaat en de werkwijze van IDEO

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JaYcj-frRg0]

Meer informatie over de BBVA-opdracht voor IDEO vind je hier.

Begin dit jaar heeft de BBVA bij vijf bankfilialen in Madrid de nieuwe geldautomaat geïnstalleerd. Een verdere uitrol van de geldautomaten in heel Spanje staan gepland. De komende jaren is ook het buitenland aan de beurt.

0 antwoorden
 1. r0bin@hotmail.com'
  Robin zegt:

  Hi Pascal,

  Leuke video. Op 5:21 wel opvallend dat ondanks de nieuwe interface, de ouderwetse rij voor de machine gewoon blijft bestaan. Dat komt misschien ook wel doordat er maar vijf van die terminals in heel Spanje zijn 😉

  gr
  Robin Baltus

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.