GreenLoans genomineerd voor de Accenture Innovation Awards

Leestijd: 3 minuten

Op 4 november aanstaande worden de Accenture Innovation Awards voor de Financial Services Sector uitgereikt. Één van de genomineerden is GreenLoans. In dit artikel een gesprek met algemeen manager Wilfried de Goeij. Wilfried gaat onder andere in op de gevolgen van de plannen van het nieuwe Kabinet Rutte en uiteraard op de vraag waarom GreenLoans de awards zou moeten winnen.

Organisatie

GreenLoans is een onderdeel van ALFAM Consumer Credit. ALFAM Consumer Credit is in 1994 gestart als volledige dochter van Fortis Bank (Nederland) en inmiddels een volledige dochter van ABN AMRO. Sinds 1 juli 2009 kunnen huiseigenaren die bewust om willen gaan met het klimaat en daarom aan energiebesparing willen doen een groene financiering aanvragen bij Greenloans. De missie van GreenLoans is bijdragen aan een duurzame maatschappij en energiebesparing in het bijzonder. Uitgangspunt van dienstverlening daarbij is execution only. Hetgeen betekent dat er geen persoonlijk advies wordt gegeven over de lening. De distributie van GreenLoans rust op 3 pijlers:

  1. Direct: via GreenLoans.nl
  2. Non-Financials: via leveranciers, installateurs en andere non-financials. Voorbeelden: Essent, GasNed en www.MeerMetMinder.nl
  3. Financials: binnenkort in de schappen van ABN AMRO en onlangs is een pilot gehouden met de Hypotheekshop.

Daarnaast is GreenLoans actief op het terrein van social media. GreenLoans heeft een eigen LinkedIn-group en is actief in vele discussiegroepen op LinkedIn. Ook op Twitter ontbreekt GreenLoans niet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kNyLz5OTukQ]

Fiscaal voordeel

GreenLoans maakt gebruik van de Garantieregeling Energiebesparingskrediet en de Groenregeling. De Garantieregeling Energiebesparingskrediet is geïntroduceerd in 2009. Dit was dan ook het startpunt voor het oprichten van GreenLoans. Mensen die gebruik willen maken van deze garantieregeling kunnen dit van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2011 doen. Met de regeling kunnen huiseigenaren geld lenen om investeringen te doen zodat hun energierekening omlaag gaat zonder een hypotheek af te sluiten. Het energiebesparingskrediet biedt het voordeel van een lagere rente, omdat het Rijk garant staat voor de lening. De Regeling Groenprojecten bestaat al langer. Maar door aanpassing van de regeling per 1 juli 2009 is het makkelijker gemaakt voor klanten om een lening af te sluiten voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Op basis van de regeling kunnen huiseigenaren een rentekorting krijgen op het lenen van geld.

Verschillende producten
GreenLoans biedt twee producten aan:

  • GreenLoans Lening: financiering van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen
  • GreenLoans EcoLening: financiering van o.a. HR-ketels, spouwmuurisolatie en vloer-, gevel- en dakisolatie.

Voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen kan een extra rentevoordeel worden behaald omdat banken daarvoor middelen van groene beleggers kunnen inzetten via de Groenregeling. GreenLoans fund haar leningen uit de ABN AMRO Groenbank. Voor beide producten geldt een vaste rente die bovendien fiscaal aftrekbaar is. De leningen hebben nog een voordeel: met energiebesparende oplossingen kan de energierekening een stuk lager uitvallen. GreenLoans heeft er voor gekozen de maandlasten op een vast bedrag te houden, waarbij deze een optelsom zijn van aflossing en rente. Op de site van Green Loans is overigens direct uit te rekenen wat de lening betekent in termen van maandlasten.

Concurrentie

Enkele maanden na de lancering van GreenLoans kwam Rabobankdochter De Lage Landen met de Freo Eco Lening. Op de vraag of hij niet vindt dat de uitstraling van Freo wel erg veel weg heeft van GreenLoans antwoordt Wilfried de Goeij resoluut dat hij soortgelijke concepten juist toejuicht en niet kijkt of het concept lijkt op GreenLoans. Hoe meer klanten namelijk in aanraking worden gebracht met de mogelijkheden om energie te besparen en zodoende bij te dragen aan een beter milieu, hoe beter dit is.

Plannen nieuwe Kabinet Rutte

Het nieuwe kabinet heeft het voornemen de extra heffingskorting van 1,3% voor groen beleggen af te schaffen. Hierdoor zal het voordeel voor klanten om te investeren in energiebesparing wellicht geheel komen te vervallen. Volgens Wilfried zou dit een gemiste zijn van het kabinet aangezien de regeling zeer succesvol is. In principe zou deze maatregel op korte termijn doorgevoerd kunnen worden hetgeen veel onzekerheid met zich meebrengt. Hij heeft echter goede hoop dat het kabinet alsnog valt te overtuigen van het belang van de regeling. De gesprekken zijn dan ook al druk gaande.

Waarom zou GreenLoans de Accenture Innovation Awards moeten winnen?

Wilfried: “Om meer steun binnen de financiële wereld te krijgen voor soortgelijke duurzame initiatieven. Steeds meer consumenten verwachten namelijk dat financiële instellingen zich inzetten voor verduurzaming van de sector.”

We zullen zien of GreenLoans op 4 november in de prijzen valt. Ikzelf sluit me volledig aan bij de argumentatie van Wilfried waarom GreenLoans zou moeten winnen. Ook omdat ikzelf bij een instelling werk die hetzelfde nastreeft. Overigens denk ik dat Wilfried de ontwikkelingen in de politiek met meer spanning afwacht dan de uitkomst op 4 november, met alle respect voor de Awards.

Noot: Dit is een artikel van Maarten Engbersen, Productmarketeer Betalen, Sparen en Beleggen (Particulier en Zakelijk) bij ASN Bank.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.