Nieuwe spaarbank: Bigbank

Leestijd: 3 minuten

Vorige week werd ik in een e-mailnieuwsbrief van Sparenpagina geattendeerd op een nieuwe concurrent op de Nederlandse spaarmarkt: de Estlandse Bigbank. De Bigbank is in Nederland actief als een kredietinstelling, die grensoverschrijdende financiële diensten aanbiedt, aldus de website. Het directe toezicht wordt uitgeoefend door het Estlandse financiële dienstverleningstoezicht. De bank is lid van het Estlandse garantiestelsel en hoort als fondsdeelnemer tot het garantiefonds van de depositobeleggingen, hierdoor geldt het garantiestelsel met een vergoeding van € 100.000.

Spaardersbedrog of knulligheid?

Hanneke van Veen en Rob van Eeden schrijven in hun nieuwsbrief het volgende:

“Als de Bigbank zich op een dergelijke wijze presenteert, is er geen plaats voor ze op onze spaarsites voor deze nieuweling op de spaarmarkt. Het meest opvallende is de rentetabel waarmee je de rente kunt vergelijken met rentes van AEGON, ASN Bank, Credit Europe, ING en SNS Bank. In kleine lettertjes onder de grafiek staat dat e.e.a. gebaseerd is op rentetarieven van 22-12-2010, zeven weken geleden.”

Onjuist is het niet en het verdient zeker niet de schoonheidsprijs, maar spaardersbedrog vind ik ook weer wat overdreven. De benchmark is wel selectief te noemen. NIBC hebben ze misschien daarom ook bewust niet meegenomen in de rentetabel lijkt me.

Aan keurmerken geen gebrek

 1. Bank met beste service in 2010 en 2009: de 6 grootste banken van Estland maakten deel uit van dit onderzoek waarbij oa het gedrag, communicatie en klantvriendelijkheid van de werknemers onderzocht werden.
 2. Beste depositobank in 2010: onderzoek door FMH Finanzberatung, de Duitse MoneyView zou je kunnen zeggen.

Openen van een rekening

Om ze toch het voordeel van de twijfel te gunnen heb ik vandaag een  depositorekening geopend. Daarbij vielen mij wel een paar vragen op:

Vraag: Automatische verlenging: Ja of Nee?

Vraag: Heeft u in het laatste jaar een openbare functie bekleed, als ambtenaar of medewerker van de overheid?

Vraag: Heeft een familielid of een naaste collega van u, in het laatste jaar een openbare functie bekleed, als ambtenaar of medewerker van de overheid?

Vraag: Wat is de herkomst van uw geld: geschenk, erfenis, pensioen?

Vooraf vragen of ik nu al aan het einde van de looptijd mijn deposito wil verlengen lijkt mij niet echt gewenst aangezien ik niet over een glazen bol beschik op het moment van openen van een rekening. De vraag of ik bij de overheid heb gewerkt of dat ik in contact sta met iemand die bij de overheid werkt snap ik niet goed.

Leuke aspecten

Bigbank heeft wel degelijk enkele toevoegingen die wel eens overgenomen kunnen worden door concurrenten. Namelijk:

 • Voor depositocontracten van bepaalde duur vanaf 65.000 euro is het mogelijk om een hogere rente overeen te komen.
 • Ben je als klant tevreden over de prestaties en wil je aan het einde van het  contract de termijndeposito verlengen met ten minste een jaar, dan biedt Bigbank een nieuw contract aan, met de volgende voorwaarden: 0,1% hoger dan de geldende rente voor een periode van 12 tot 23 maanden en 0,2% hoger dan de geldende rente voor een periode vanaf 24 maanden.

Loyaliteit mag inderdaad ook wel eens beloond worden. Leuk bedacht!

Op het moment van schrijven

Terwijl ik net dit artikel wil afronden krijg ik een mail van Bigbank. Ik had namelijk de indruk dat de introductie voornamelijk knulligheid en miscommunicatie betrof. Ik vond het dus wel zo sjeik om te wachten op een reactie alvorens een bericht te plaatsen over de introductie van Bigbank.

“Beste Maarten,


Bedankt voor uw eerlijke antwoord. Wij hebben de datum en de rentes op onze website al aangepast. Als u onze website in de browser vernieuwt, ziet u dat de laatste update van 6 februari is. Wij zijn niet van plan om in de nabije toekomst met andere financiële producten op de Nederlandse markt te komen.”

Net zoals ik positief was over de toetreding van Icesave tot de Nederlandse markt, verwelkom ik nu ook Bigbank. Dat zouden er meer moeten doen. Want degenen die voorheen zo positief waren over Icesave, schreeuwen nu moord en brand. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de mensen die destijds zo positief waren over de toetreding van Icesave, nu hun lesje wel geleerd zouden moeten hebben.

0 antwoorden
 1. sbbouman@gmail.com'
  Bouman zegt:

  Ik begrijp de vraag of je bij de overheid werkt of hebt gewerkt dan weer wel goed, het gaat dan namelijk om Politically Exposed Persons, oftewel personen die eventueel in een positie verkeren waarin zij omgekocht kunnen worden. Banken staan niet te popelen om geld van deze herkomst te accepteren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.