Mobiel betalen met QR-codes

Leestijd: 3 minuten

Gravend in mijn geheugen kwam ik erachter dat ik op [finno] nog nooit iets heb geschreven over een financiële instelling in België. Is de financiële sector in België misschien niet zo innovatief? Dat valt wel mee denk ik, zeker gelet op de lijst van innovatieve concepten die zich inschreven voor de Accenture Innovation Awards Financial Services 2012 bij onze zuiderburen.

De winnaar van de Accenture Innovation Awards publieksprijs werd begin deze maand bekend gemaakt. And the winner is… KBC Bank met hun Mobile Banking app. Op het eerste oog een gewone app, waarmee je inzicht hebt in je saldi en overboekingen kunt doen. De app heeft echter ook de unieke feature Scashen, hetgeen de samenvoeging is van de woorden scan en cash. Met deze functie kan je een person-to-person betaling doen tussen twee smartphones. De app werd gelanceerd in november.

Person-to-person overboeken

Al eerder schreef ik in het artikel ‘Visa Europa introduceert mobiel person-to-person betalingen over de verschillende vormen van person-to-person betalingen of ook wel peer-to-peer betalingen. Op zich is een person-to-person betaling niet zo bijzonder. Is het niet gewoon met je mobiel een bedrag overboeken van je eigen rekening naar die van een ander? De manier waarop dat gebeurt bepaalt, wat mij betreft, of het vernieuwend is. Destijd zag ik vier mogelijke vormen van person-to-person betalingen. Ik voeg daar nu de mogelijkheid van KBC aan toe, waarbij een QR-code (Quick Response) wordt gebruikt voor de betaling.

 • Overboeken naar een rekeningnummer (of creditcardnummer): je moet het rekeningnummer van degene waaraan je betaalt intoetsen of uit een adressenboek halen.
 • Overboeken naar een mobiel telefoonnummer of e-emailadres: in plaats van het onthouden van een ingewikkeld rekeningnummer, kan je het mobiele nummer of e-mailadres van een begunstigde gebruiken.
 • Overboeken o.b.v. de technologie van Bump Technologies: de betaling wordt verricht door de smartphone van de betaler en de ontvanger tegen elkaar te bumpen.
 • Gebruikmaken van Near Field Communication (NFC): zowel betaler als ontvanger hebben een smartphone met een NFC-chip. Door de telefoons bij elkaar te houden kan je aan elkaar betalen.
 • Overboeken door gebruik te maken van QR-codes. De QR-code bevat de transactiegegevens. De betaler ‘krijgt’ een QR-code van de ontvanger en verricht daarmee de betaling.

Hoe werkt KBC Scashen?

Allereerst werkt KBC Scashen alleen tussen KBC-rekeninghouders. Hoe werkt het? Stel je hebt een avondje met een vriend in de kroeg gezeten en wil de totale rekening delen. Je voert het bedrag in, dat je wilt ontvangen. De app creëert nu een zogeheten scashcode. Je vriend scant met zijn smartphone de code in en creëert daarmee een betaling, die hij eenvoudig met zijn wachtwoord van minimaal 6 karakters goedkeurt. Als ontvanger kan je de betalingsopdracht ook e-mailen naar niet-KBC-cliënten of personen zonder smartphone. Degene die moet betalen kan dan de betaling op zijn computer uitvoeren.

In onderstaande promotievideo krijg je een indruk van Scash.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vZiOhAhK7U8]

Je kunt natuurlijk niet alleen je zakgeld scashen, maar ook iemand de restaurantrekening laten betalen.

Handig is dat je voor de betalingen met een scashcode een voorkeurrekening kunt selecteren, die altijd als opdrachtgevende- en als begunstigde rekening zal gebruikt worden. De rekening kan ten allen tijde gewijzigd worden in de instellingen.

De app is beschikbaar voor de iPhone en Androidtoestellen.

0 antwoorden
 1. tony.de.bree@gmail.com'
  tonydeb zegt:

  Pascal, betalen is slechts 1 van de dingen die je als bank met QR-codes kan laten doen door je klanten. Is ongeveer het minste.

  Ik constateer dat banken in Nederland nog bijna niets aan hun mobiele strategie doen. Behalve dan bestaande producten met apps aan hun bestaande klanten aanbieden.

  De meeste sites zijn praktisch onleesbaar op de mobiele telefoon. En veel zenden. Er zijn veel mogelijkheden om geld te verdienen samen met klanten en om de klantbeleving te optimaliseren.

  Tony de Bree
  @tonydebree

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.