Goedkoper lenen en slimmer investeren via Geldvoorelkaar?

Leestijd: 4 minuten

p2plenen.jpg

Peer to peer lenen is het verstrekken van leningen tussen personen, zonder tussenkomst van een bank. Dankzij het gemak van online betalen neemt peer to peer lenen een vlucht in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Sinds een jaar is Geldvoorelkaar als speler op de Nederlandse markt actief.

Eerder deze week was Geldvoorelkaar in het nieuws omdat zij een AFM vergunning ontvangen hebben voor het verstrekken van kredieten. Hoe gaat het met Geldvoorelkaar en hoe aantrekkelijk is peer to peer lenen eigenlijk?

Geldvoorelkaar

Peer to peer lenen website Geldvoorelkaar is inmiddels meer dan een jaar actief. In die tijd is voor zo’n 225.000 euro aan leningen verstrekt via de website. Dit bedrag is verspreid over exact 40 leners. Het gemiddelde bedrag dat via de website geleend is, komt daarmee op een bescheiden 5.600 euro. Geldvoorelkaar is voor zowel particuliere als zakelijke leningen bedoeld. De meest populaire besteding van de leningen is het opknappen van een woning. Geldvoorelkaar checkt van alle leners de kredietwaardigheid en koppelt daar een zogenaamde rating aan.

Het totaal geleende bedrag voor particuliere en zakelijke leningen via Geldvoorelkaar:

 

financiering.jpg

Het aantal particuliere en zakelijke leningen dat tot op heden verstrekt is via Geldvoorelkaar:

leningen.jpg

De gemiddelde lening voor particuliere en zakelijke leningen via Geldvoorelkaar:

gemiddeld.png

Bij Geldvoorelkaar bepaalt de lener zelf het rentepercentage dat hij aan investeerders wil bieden. Het gemiddelde – en meest populaire – rentepercentage is 9%. Voor investeerders biedt Geldvoorelkaar dus een interessant rendement. Een investeerder kan zelf bepalen hoeveel hij investeert in een lening. Recentelijk heeft Geldvoorelkaar een AFM vergunning ontvangen voor het verstrekken van kredieten. Eerder deze week gaf Edwin Adams, mede-oprichter van Geldvoorelkaar hier een kort radio interview over.

Overseas

Peer to peer lenen is een fenomeen dat in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de laatste jaren enorm gegroeid is. Via Zopa (UK) is in 2011 voor zo’n 85 miljoen euro aan leningen verstrekt, via Prosper (US) ongeveer 75 miljoen euro en via LendingClub (US) zelfs 200 miljoen euro. Enorme bedragen dus. Naast de aantallen, zijn er nog andere verschillen tussen Geldvoorelkaar en zijn grote broers:

 1. Bij de grote broers van Geldvoorelkaar zijn de meest populaire bestedingen van een lening het herfinancieren van een credit card schuld (bij LendingClub en Prosper) en de aanschaf van een auto (bij Zopa).
 2. Bij Geldvoorelkaar kan een investeerder nog niet veel risico spreiden omdat het aantal gevraagde leningen nog relatief beperkt is. Bij de grote broers is het gebruikelijk om een investering van een paar duizend euro over een paar honderd leningen te verspreiden. Bij Zopa gaat dit proces zelfs volledig automatisch.
 3. Bij Geldvoorelkaar presenteren sommige ondernemers ook hun ondernemingsplan. (Bij LendingClub gebeurt dit ook bij hoge uitzondering.) Een lener bij Geldvoorelkaar krijgt hierdoor een identiteit en daarmee komt peer to peer lenen opeens erg dicht in de buurt van crowdfunding.

Peer to peer lenen en crowdfunding

Geldvoorelkaar profileert zich actief als een crowdfunding platform voor ondernemingen. In 2011 is voor 700.000 euro aan investeringen (zowel leningen als aandelenverkoop) verstrekt via crowdfunding platforms tegenover 225.000 euro via peer to peer lenen. Geldvoorelkaar is momenteel de enige peer to peer lenen website in Nederland. Een groot verschil tussen peer to peer lenen en crowdfunding is de zichtbaarheid van de lener; op crowdfunding platforms is altijd duidelijk wie een lening of investering vraagt en waar dat precies voor bedoeld is. Bij peer to peer lenen is de lener over het algemeen anoniem en is slechts in grote lijnen duidelijk waar het geld voor bedoeld is.

Goedkoper lenen via Geldvoorelkaar?

Stel je wilt 10.000 euro lenen met een looptijd van 3 jaar en het gemiddelde rentepercentage van Geldvoorelkaar; 9%. Wat zijn dan de kosten vergeleken met een zakelijke werkkapitaal kredietregeling bij een bank?

Bij Geldvoorelkaar komen de totale kosten op 1590,12 euro en bij ING op 1692,50 euro. Voor leners is er dus een kleine kostenbesparing tussen een lening via Geldvoorelkaar en een lening bij een bank. Stel dat je als lener je identiteit en plan (wat je met het geld gaat doen) openbaar maakt en de dynamiek van crowdfunding gebruikt, dan kan het inzetten van Geldvoorelkaar meer waarde bieden dan alleen de kostenbesparing. Chanon Lauffer heeft dit gedaan voor de financiering van de opstart van een online kunstgalerie. “Het was voor mij al snel duidelijk dat ik Geldvoorelkaar verkoos boven de bank. Bij een bank krijg je nooit de publiciteit die je middels dit medium wel verkrijgt. Daarnaast is het een mooie test om te zien of men geïnteresseerd is in je concept en kun je op een originele manier je klantenkring opbouwen”, aldus Chanon.

Slimmer investeren via Geldvoorelkaar?

Stel je wilt 10.000 euro investeren voor een periode van 3 jaar. Bij de ING verdien je als spaarder 700,70 euro met een rente percentage van 2,3%. Over dezelfde looptijd kan je bij Geldvoorelkaar maar liefst 1299,12 euro verdienen als het rentepercentage 9% is en het terugbetaalde geld niet direct opnieuw geïnvesteerd wordt. Als je dat wel doet, dan kan het rendement verder oplopen. Bij Geldvoorelkaar loop je als investeerder natuurlijk wel het risico dat een lener niet terug kan betalen.

Wil je de getallen zelf checken, of zien of peer to peer lenen voor jou slim of voordelig is? In deze excel file vind je de berekeningen terug.

Of peer to peer lenen in Nederland uiteindelijk net zo groot wordt als overseas, zal de tijd uitwijzen. Ik ben er in ieder geval van overtuigd. Jij ook?

14 antwoorden
 1. boudewijnduindam@hotmail.com'
  boudewijn zegt:

  Ik vind het een mooi initiatief wat op zich goed zou kunnen werken.
  Boober is een voorganger geweest van geldvoorelkaar en is helaas failliet gegaan met alle gevolgen van dien. Dus in Nederland is het tot nu toe nog geen succes…

  Beantwoorden
 2. rhvand@gmail.com'
  rob zegt:

  rendement en risico lopen altijd hand in hand. Bij 9% rente verwacht je ook een verhoogd risico. Hoe krijg je als geldschieter een goed gevoel dat het risico aanvaardbaar is? Is er bijv een verdeling van het uitgeleende bedrag over meerdere kredietvragers?

  Beantwoorden
 3. pop@pop.nl'
  boudewijn zegt:

  Wat ik me afvraag en mis in het bovenstaande stuk wat er gebeurd als de “tussenpersoon”/geldvoorelkaarailliet gaat. De uitleners zijn dan de haas en kunnen fluiten naar hun uitgeleende geld.
  De zekerheden die genoemd zijn op de site vind ik te minimaal. Wat vinden jullie ervan?

  @Gijsbert, ik ben benieuw of jij een belang hebt in dit bedrijf? En heb je bewust niet over Boober geschreven of kendje je boober niet?

  Beantwoorden
 4. g.w.koren@gmail.com'
  Gijsbert Koren zegt:

  Beste Boudewijn,

  Ik heb geen belang in Geldvoorelkaar, maar ben wel erg enthousiast over deze ontwikkelingen en daardoor wellicht erg positief in het artikel 😉

  Ik nodig de mensen achter Geldvoorelkaar uit voor een reactie op jouw vraag. En ben ook erg benieuwd wat anderen er van vinden!

  Gijsbert

  Beantwoorden
 5. info@geldvoorelkaar.nl'
  Edwin Adams zegt:

  Beste Boudewijn en Gijbert,

  Geldvoorelkaar.nl is een crowdfunding- platform waar investeerders op projecten van leners (particulieren en ondernemingen/verenigingen etc.) kunnen inschrijven.

  Indien een project wordt gefund wordt dit schriftelijk vastgelegd middels een getekende overeenkomst (schuldbekentenis) tussen de lener en de investeerders. Geldvoorelkaar.nl faciliteert hierin. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met Geldvoorelkaar dan blijft de vordering van de investeerders t.o.v. de leners onveranderd van kracht.
  Het idee dat investeerders in een dergelijke situatie hun geld kwijt zijn is dus onjuist.

  Een groot voordeel van onze werkwijze is juist dat alle projecten vooraf worden gescreend op afloscapaciteit en er maandelijks wordt afgelost.Geldvoorelkaar.nl staat onder toezicht van de AFM.

  Mochten er vragen zijn over Geldvoorelkaar dan zijn wij bereikbaar op nummer 085 2733465.

  Beantwoorden
 6. tom@crowdaboutnow.com'
  Tom zegt:

  Prima artikel dat de verschillen tussen Crowdfunding en P2P-lending nog eens duidelijk maakt, want hoewel dat totaal verschillende concepten zijn, wordt het nog vaak met elkaar verwisseld.

  Beantwoorden
 7. mgiellie@hotmail.com'
  Michiel zegt:

  De risico’s t.o.v. het extra rendement vind ik te hoog. Als ik mijn geld op een 3-jaars deposito zet dan haal ik hetzelfde rendement > risicoloos als ik maar onder het depostio-garantiestelsel blijf. Natuurlijk krijg ik in het geval van een depostio pas aan het einde van de looptijd alles terug en dat is dan weer een nadeel.

  Echter er blijft veel te veel aan de ‘strijkstok’ hangen van de tussenpersoon ‘geldvoorelkaar’. Bijna 2%!

  Beantwoorden
 8. info@geldvoorelkaar.nl'
  Edwin Adams zegt:

  De gemiddelde rentevergoeding of rendement op de projecten bij Geldvoorelkaar.nl is 9,2% per jaar. Na aftrek van alle kosten is het gemiddelde netto effectieve rendement voor de investeerders circa 8,6% per jaar. Op de site van Geldvoorelkaar.nl is een rekentool aanwezig tbv de transparantie. Per project kan het rendement berekend worden..

  De kosten voor een investeerder zijn slechts 0,9% (eenmalig over de investering). De kosten voor de lener gaan niet ten koste van het rendement van de investeerders.

  De rente en aflossing van projecten tbv de investeerders is per maand (annuitair) ! De investeerder is uiteraard vrij dit geld opnieuw te investeren in een project of bijvoorbeeld een belegging. In het rekenvoorbeeld van dit artikel worden de aflossingen en rente niet opnieuw geinvesteerd. In de praktijk is dit natuurlijk wel het geval. Het zou voor een objectief vergelijk beter zijn geweest de rente en aflossingen opnieuw te investeren en deze opbrengst mee te wegen.

  Het rendement voor een 3 jaars deposito is momenteel circa 3,3%
  echter wel met garantie. Een deposito is dan ook meer geschikt voor mensen die zekerheid wensen.

  Beantwoorden
 9. g.w.koren@gmail.com'
  Gijsbert Koren zegt:

  Hoi Edwin,

  Het rendement kan inderdaad hoger liggen als aflossingen en rente opnieuw geinvesteerd worden.

  Bij een investering van 10.000 euro via Geldvoorelkaar, zonder een herinvestering te doen, is het rendement bij een looptijd van 3 jaar effectief 1300 euro, oftewel 13% rendement over 3 jaar (dus geen jaarlijkse rente!). Dit is vergelijkbaar met 4,15% jaarlijkse rente op een 3 jaars deposito.

  Beantwoorden
 10. info@geldvoorelkaar.nl'
  Edwin Adams zegt:

  Beste Gijsbert,

  Indien een investeerder 10.000,- investeert in een project van 3 jaar is zijn of haar maandelijks uitkering 316,- Euro. (de zgn annuiteit)

  De investeerder zal deze maandelijks uitkering natuurlijk niet op de betaalrekening laten staan tegen 0% rente zoals in he voorbeeld maar minimaal op een spaarrekening laten renderen.

  Indien deze spaarrekening 3% rente geeft zal in het genoemde voorbeeld er in nog een bedrag van circa 534,- Euro aan rente opbrengsten bijkomen.

  De totale opbrengst van een investering van 10.000,- Euro zal dan
  1833,- Euro zijn, oftewel ruim 18% in 3 jaar.

  Het rendement van deposito’s is momenteel aanzienlijk lager. Het rendement en inleg van een deposito is echter gegarandeerd.

  Het vergelijken van een investering via een crowdfunding en/of P2P (people to people) platform en een bank spaardeposito is in mijn optiek geen goed vergelijk.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.