Collin Crowdfund biedt het MKB in Nederland een financieringsalternatief

Leestijd: 5 minuten

Collin Crowdfund crowdfunding financiering mkb finno

 

Als zelfs het NOS Achtuur Journaal het over crowdfunding heeft, dan ‘dreigt’ deze vorm van financieren echt mainstream te worden. Na de succesverhalen uit de VS en Groot-Brittannië, breekt deze vorm van financieren ook in Nederland steeds meer door. In de eerste helft van 2014 werd ruim 23 miljoen euro opgehaald via crowdfunding en geïnvesteerd in meer dan 900 projecten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2013.

Eind 2013 startten twee oud-bankiers Collin Crowdfund. Ze zien een kans weggelegd voor voor co-financiering, waarbij traditioneel bancair financieren hand in hand gaat met crowdfunding. [finno] vroeg Jan-Willem Onink, commercieel directeur van Collin Crowdfund naar het onderscheidend vermogen van Collin Crowdfund; er bestaan immers al veel crowdfundingplatformen in Nederland.

Crowdfunding op weg naar mainstream

Ieder half jaar brengt Douw&Koren crowdfunding consultancy de Nederlandse crowdfundingmarkt in kaart. Wederom is crowdfunding in Nederland aanzienlijk gegroeid.  “We zien dat de tendens van vorig jaar zich doorzet: van crowdfunding als innovatieve manier om een project mogelijk te maken, naar een mainstream financieringsvorm,” zegt Simon Douw van Douw&Koren.

Net voor de zomer werd de lange lijst met crowdfundingplatformen in Nederland aangevuld met een nieuw initiatief: Collin Crowdfund. MKB-bedrijven met een financieringsbehoefte tussen de € 50.000 tot € 2.500.000 kunnen bij Collin Crowdfund terecht. Collin Crowdfund is gestart door de twee oud-bankiers Jeroen ter Huurne en Jan-Willem Onink en ICT-er Erwin van Kekem.

[finno] stelde Jan-Willem Onink van Collin Crowdfund de bekende vragen.

Welke behoefte vervult Collin Crowdfund?

“Aan de ondernemerskant (geldnemer) richt Collin zich primair op gevestigde ondernemingen in het MKB. Deze worden – door een gebrek aan financieringsruimte – vaak belemmerd in het realiseren van hun (groei-) ambities. Kansrijke starters zijn eveneens welkom, waarbij het trackrecord van de aanstaande ondernemer belangrijke input is. De gemiddelde financiering ligt rond de 200.000 euro.”

“Aan de investeerderkant richt Collin zich op de ‘serieuze investeerder’. Dat kunnen spaarders zijn, maar ook eigenaren van stamrecht BV’s en informal investors. Gemiddeld genomen maken deze groepen de afweging of investeren via Crowdfunding past binnen de beleggingsstrategie. De gemiddelde inleg per investering ligt rond de 3.000 euro.”

Wat biedt Collin Crowdfund haar klanten?

“Collin wil bekend staan als Crowdfunding-platform waar investeerders er ‘vanuit kunnen gaan’ dat een leningaanvraag degelijk is beoordeeld en daardoor een ‘verantwoord risico’ kent. Via mijn Collin is op dagbasis volstrekt helder hoe de positie van een investeerder is. Gelden ‘van derden’ – ofwel onze investeerders – staan als afgescheiden vermogen op de rekening van Stichting Collin Crowdfund.”

“Ondernemers worden in het proces begeleid door ervaren Crowdfund Coaches. Zij informeren over de onafhankelijke Dun & Bradstreet-score en bepalen – op basis van gesprekken op locatie en uitdieping van het businessplan – samen de Collin Credit Score. Deze is gebaseerd op de liquiditeit, rentabiliteit en solvabiliteit van de onderneming. De financieringsaanvragen kennen een relatief korte doorlooptijd van gemiddeld zo’n 3 jaar en een maandelijkse lineaire aflossing.”

Hoe onderscheidt Collin Crowdfund zich van andere crowdfundingplatformen?

“Als enige crowdfund platform in Nederland werkt Collin met Crowdfund Coaches die de ondernemers persoonlijk begeleiden in het hele proces.”

“De Crowdfund Coaches beschikken over ruime ervaring in de financiële sector en zijn verantwoordelijk voor een zorgvuldige en realistische screening van de leningaanvragen: elke onderneming wordt getoetst op een goed bedrijfsplan, beschikbare ondernemerscompetenties en de juiste mix van solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit. Ook adviseert de Crowdfund Coach over de opzet van een campagne om potentiële investeerders, in de eigen kring en daarbuiten, te interesseren voor hun project.”

“Om het rendement en de veiligheid van de investering te optimaliseren, blijft de Crowdfund Coach ook na de financiering betrokken bij de onderneming en ontvangen de investeerders minimaal één keer per jaar een update over de relevante ontwikkelingen binnen het bedrijf.”

Hoe innovatief is Collin Crowdfund?

“Collin streeft ernaar om uitstekende automatisering te combineren met de ‘mensfactor’. Hierbinnen spelen de Crowdfund Coaches een belangrijke rol. Een belangrijke combinatie, nu de traditionele financieringspartijen zich anders opstellen en we als gezamenlijke economie redeneren vanuit een nieuwe realiteit.”

“Hierin zoekt Collin steeds de samenwerking met onder andere banken, bedrijfskundig adviesbureaus en accountantsorganisaties. De laatste twee groepen zijn welkom om zich te registreren als Preferred supplier. Het voordeel is dat klanten die door een preferred supplier worden aangedragen, een korting op de succesfee tegemoet kunnen zien.”

 VacuMedical Collin Crowdfund crowdfunding finno

VacuMedical haalde onlangs in drie weken twee ton op via Collin Crowdfund

Waar staat Collin Crowdfund over 5 jaar?

“De crowdfunding-business kent nog een relatief kleine volumes. Op een financieringsbehoefte van ruim 20 miljard in 2014, blijft de invulling door middel van crowdfunding nog steken op (naar verwachting) zo’n 60 miljoen in 2014. Dus marktaandeel is snel gewonnen.”

“Ons streven is er dan ook niet per se op gericht om de grootste te zijn, maar veelmeer om kwalitatief als ‘beste’ te boek te staan. Denk hierbij aan nader te specificeren zaken als laagste default, hoogste klanttevredenheid, beste procesbeheersing en – vanuit het perspectief van financiële dienstverleners bezien (inclusief banken) – de meest aantrekkelijke partij om mee samen te werken.”

Wat vindt [finno]?

Eerder dit jaar schreef ik over de financieringsspagaat waarin de Nederlandse banken zitten.  Enerzijds deed Klaas Knot, president van de Nederlandse bank, een oproep om te komen tot een actieplan om het midden- en kleinbedrijf makkelijker aan leningen te helpen. En anderzijds stelt hij dat banken, als gevolg van problematische leningportefeuilles in het MKB, hun kapitaalratio’s verder moeten verhogen, wat de kredietverlening juist zal remmen. Zie daar, de financieringsspagaat voor banken is geboren.

In datzelfde artikel gaf ik banken het advies om zich niet enkele en alleen op bancaire financiering te richten. Ze moeten ondernemers in de breedte adviseren over de financieringsmogelijkheden en waar mogelijk ook zelf de alternatieven aanbieden, zoals informal investment, crowdfunding en vernieuwende werkkapitaal oplossingen.

De financieringsmogelijkheden worden in onderstaande afbeelding weergegeven. Uit het overzicht valt op te maken welke financieringsoplossingen opportuun zijn voor het gevraagde financieringsbedrag. Het overzicht zegt niets over de financieringsmogelijkheden in relatie tot de fase waarin de onderneming zich bevindt (start-up, expansie, turn around, et cetera).

Financieringsmix ondernemingen [finno] v1.0

Klik op afbeelding voor vergroting.

Collin Crowdfund ziet een kans weggelegd voor voor co-financiering, waarbij traditioneel bancair financieren hand in hand gaat met crowdfunding. Naast samenwerking met banken zoekt Collin nadrukkelijk de samenwerking met partijen als accountantskantoren en bedrijfskundig adviesbureaus.

Ook Gijsbert Koren van Douw& Koren gelooft in de samenwerking met banken. “Nu crowdfunding een geaccepteerde financieringsvorm wordt, bekijken ook banken en lokale overheden hoe zij op dit succes kunnen aansluiten”, zegt Gijsbert Koren van Douw&Koren. “Bij banken kun je daarbij denken aan het voorzien in stapelfinanciering, waarbij een ondernemer een deel van het kapitaal via crowdfunding verkrijgt en een deel via de bank.

Ook ik geloof in meer samenwerking tussen crowdfundingplatformen en banken. Samen kunnen ze meer mogelijk maken voor ondernemers. Als een ondernemer er via Collin Crowdfund in slaagt om financiering op te halen, en dit alles na een gedegen risico-analyse en de ondersteuning van coaches, dan kan een bank vrij eenvoudig een aanvullende financiering verstrekken. Uiteraard als de solvabiliteit van de onderneming dit toelaat.

Collin Crowdfund is een goede aanvulling op alle crowfundingplatformen die Nederland al rijk is. Vooral de Crowdfund Coaches zijn een goed initiatief. Het is eigenlijk zoals bij informal investment, waarbij het om ‘slim kapitaal’ gaat. De ondernemer krijgt bij informal investement niet alleen risicodragend vermogen, maar ook toegang tot de kennis, ervaring en het netwerk van de investeerder. De ondernemer die via Collin Crowdfund geld ophaalt krijgt dankzij de crowdfund coach toegang tot ‘slim geld’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.