BUX maakt aandelenhandel toegankelijker en vooral leuker

Leestijd: 6 minuten

Get Bux beleggen mobile first app finno

 

Ruim anderhalf jaar geleden deed Nick Bortot de laatste keer de deur achter zich dicht bij beleggersbank Binck. Hij verruilde zijn zijn bestuursfunctie bij Binck voor die van CEO bij zijn eigen startup BUX.

Volgens Nick en zijn kornuiten is de beurs het mooiste spel op aarde. Ze hebben de ogenschijnlijk serieuze wereld van de beurs in een app gestopt, waarmee je ‘bucks’ kunt verdienen. Maar geld verdienen met beleggen is niet het belangrijkste doel. Beleggen moet vooral toegankelijker en leuker worden. Met BUX kun je laagdrempelig handelen op de beurs. Hoe leuk is BUX?

‘De beurs is het mooiste spel op aarde’

Waarom is Nick Bortot met zijn team BUX begonnen? Die vraag beantwoorden ze op hun website: “Heel simpel: omdat we het gezeur en getreur in de financiële wereld meer dan zat waren. De beurs is het mooiste spel op aarde. Althans, dat vinden wij. Dus dachten we: laten we de fun weer terugbrengen in finance, door een app te bouwen die handelen op de beurs heel laagdrempelig en vooral heel leuk maakt.”

Dertien jaar lang werkte Nick bij Binck. Tijdens een interview via Skype legt hij mij uit waarom hij Binck verliet. “Ik naderde de 40 en had weer zin om iets van scratch af aan op te bouwen. Het was nu of nooit. Ik ben goed in het creatieve stuk, dingen maken, luisteren naar klanten. Bij Binck dwaalde ik af van dit creatieve stuk, doordat ik te veel bezig was met regels (red.: lees wet- en regelgeving).

Nick trok de deur bij Binck achter zich dicht en huurde een kantoortje bij Ohpen, de inmiddels succesvolle startup van zijn oud-Binck-collega Chris Zadeh. Hij zetten zijn plannen voor BUX op papier en formeerde vorig jaar zijn team. De FinTech-investeerders van Orange Growth Partners, afkomstig van McKinsey, zagen de potentie van BUX en verstrekte het benodigde seed capital.

Spil Games, eBuddy, Marktplaats en Hyves

Het team dat zich dagelijks inzet voor ‘het beursplatform in je broekzak’ bestaat uit personen die hun sporen hebben verdiend in gamification, social networking, messaging en handelsplaatsen. Er zitten maar weinig teamleden bij met een achtergrond in financial services.

team get bux finno mobile investment beleggen

Samen hebben ze voor de juiste ingrediënten voor BUX gezorgd. BUX is niet de zoveelste app waarmee je kunt beleggen. En zeker geen app met saaie transactieschermen ingewikkelde koersgrafieken. Wellicht zijn dat de apps die ervaren beleggers aanspreken, maar niet de aspirant beleggers.

“In mijn tijd bij Binck sprak ik vaak met mensen die wel wilden beleggen, maar uiteindelijk toch niet de stap maakten. Veel mensen maakten de stap naar beleggen niet omdat ze het te complex vinden”, legt Nick uit. “Daarnaast willen ze soms beleggen met een klein bedrag en worden ze, hoewel Binck in het verleden de tarieven behoorlijk omlaag wist te brengen, geconfronteerd met nog steeds hoge kosten”

Complexiteit en kosten zijn blijkbaar bijna onneembare drempels voor aspirant beleggers. BUX neemt die drempels weg “Beleggen moet echt makkelijker worden”, vertelt Nick, die ook geïnspireerd werd door een documentaire, waarin de 20e eeuw als de eeuw van de technologie werd bestempeld en de eeuw waarin we nu leven als de eeuw van de interface. “De succesvolle bedrijven van de 21e eeuw zijn bedrijven die iets dat complex is  weten terug te brengen tot iets eenvoudigs. Instagram maakt fotograferen makkelijk en Uber maakt een taxi bestellen eenvoudig”, verduidelijkt Nick.

BUX wordt eenvoudig uitgelegd in onderstaande video.

Beleggen is vooral leuk

Nick Bortot kreeg in zijn Bincktijd ook nog twee andere inzichten. Negen van de tien klanten belegden niet voor het rendement, maar voor de hobby en de fun. Ook was beleggen voor veel beleggers leerzaam, omdat het gelinkt is aan de politiek en de economie.

“BUX moet vooral leuk, spannend en leerzaam zijn,” vat Nick samen. “We beloven de BUX-ers geen hoog rendement. En zeker na het begin van de financiële crisis zijn we vergeten dat finance ook fun kan zijn. We willen de fun terug in finance brengen.”

Om van BUX een leuk beleggingsplatform te maken is er vooral naar de gaming-industrie gekeken. Beleggingsplatformen zijn door de jaren heen weinig geëvolueerd. Games daarentegen des temeer. “Omdat ik in de fun geloof hebben we gaming-elementen in BUX geïntegreerd. Je kunt als startend belegger met funBUX oefenen met virtueel geld. Als je enige ervaring met beleggen hebt opgebouwd dan kan je overstappen naar seriousBUX. Ook kan je een battle starten met andere beleggers.”

Volgens Nick juicht de AFM deze werkwijze toe, omdat je zo stapsgewijs leert omgaan met beleggen. In de toekomst gaat BUX ook levels toevoegen aan het platform. Naarmate je een hoger level bereikt als belegger krijg je meer handelsvrijheid.

BUX traden was nog nooit zo makkelijk finno

Onder de motorkap bij BUX

Als je het station van ‘spelen’ met beleggen voorbij bent en met seriousBUX aan de slag gaat dan is het goed te weten hoe BUX onder de motorkap werkt. Bij BUX beleg je in zogeheten ‘Contracts of Difference‘ (CFD’s).

Een CFD is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de ‘koper’ en de ‘verkoper’, waar de verkoper het verschil (difference) betaalt tussen de waarde van een onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Wanneer dit verschil negatief is betaalt de koper aan de verkoper. Met CFD’s heb je de mogelijkheid om in aandelen, grondstoffen, indices en valuta’s (forex) te beleggen zonder de onderliggende waarde te bezittten.

CFD’s zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld als hefboomproduct. Door de hefboom kan het bij CFD’s hard gaan met de winsten, maar ook met verliezen. In die hefboom schuilt meteen ook het risico. Sommige aanbieders bieden zelfs mogelijkheden voor hefbomen van 200(!). Met EUR 1,- kan je dan EUR 200,- winst maken, maar ook EUR 200,- verlies. Deze mogelijkheid voor een excessieve hefboom is één van de redenen waarom CFD’s in de VS verboden zijnX.

Je kunt bij BUX in CFD’s handelen zonder hefboom, waardoor de CFD een directe afgeleide is van een aandeel en maximaal tot een multiplier van 5. BUX gaat dus prudent met CFD’s om.

Waarom kiest BUX voor CFD’s?

Hoewel CFD’s complex lijken zijn CFD’s op aandelen een financieel product die zich preciest zo gedragen als een aandeel. “De koers van een CFD Facebook bijvoorbeeld volgt de koers van het aandeel Facebook 1-op-1. Ook krijg je bij een CFD gewoon dividend wanneer een bedrijf winst uitkeert. Kortom, in de praktijk is weinig verschil”, valt te lezen op de website van BUX.

Waarom kiest BUX dan niet voor gewone aandelen? “Traditionele beurzen waar reguliere aandelen worden verhandeld zijn nogal logge organisaties waarbij alles over veel schijven loopt. En dat is duur. Bij BUX willen we de kosten juist super laag houden. CFD’s worden niet op de beurs verhandeld, waardoor wij onze kosten laag kunnen houden”, is de uitleg van BUX.

BUX wil de wijde wereld in

Nederland is voor BUX het land waar het allemaal is begonnen, maar als het aan Nick ligt gaan ook (aspirant) beleggers in de rest van de wereld in de toekomst kennis maken met BUX. “Mijn ultieme droom is om het BUX-platform wereldwijd uit te rollen.”

Het BUX-platform is zo gebouwd dat een wereldwijde lancering ook mogelijk is. Eigenlijk heeft BUX alleen een voorkant gemaakt die aangesloten kan worden op de platformen van brokers. BUX is een samenwerking aangegaan met Ayondo Markets, die je als lezer wellicht kent van het social trading platform ayondo, en nogal wat oud-ABN AMRO medewerkers in haar bestuur heeft.

Met Ayondo Markets kan BUX de Europese markt op. De soft launch in het Verenigd Koninkrijk is inmiddels een feit. En mocht ze ooit in Azië willen beginnen dan sluiten ze de BUX-voorkant gewoon aan op het platform van een lokale broker daar.

BUX is leuk!

Als beta-tester heb ik voor de officiële lancering even met BUX mogen spelen. BUX is leuk. Daar hebben de gamification-elementen wel voor gezorgd. De app is mooi en eenvoudig vorm gegeven; geen ingewikkelde grafieken.

BUX mobiel beleggen finno

Dat BUX leuk is blijkt wel uit de interesse voor de app. Ongeveer een maand geleden verscheen de BUX-app in de App Store. Inmiddels zijn er meer dan 13.000 aanmeldingen voor funBUX, waarvan 3.000 uit het Verenigd Koninkrijk en zijn er meer dan 2oo.000 virtuele transacties gedaan. Circa 4% van de gebruikers maakt nu de stap van funBUX naar seriousBUX en daarmee zijn volgens Nick de verwachtingen overtroffen.

Hoewel ik met dit artikel de indruk heb gewekt dat beleggen met CFD’s risicovol kan zijn, is BUX er veel aangelegen om de risico’s te beperken. Boven de EUR 500,- moet je dit bedrag spreiden. Ook is de hefboom die je mag toepassen niet hoger dan 5. En bij BUX kun je nooit meer verliezen dan het bedrag dat je ergens in geïnvesteerd hebt. Tot slot kan je ook nog een push bericht ontvangen als een aandeel waarin je belegt onderuit gaat.

In de jaren negentig belegde ik actief in opties, maar na de internethype heb ik mij lang afzijdig gehouden van het meer actief beleggen. Inmiddels speel ik alweer een tijdje met funBUX. Wellicht gaat de fun en het gemak binnenkort van mij toch weer een actieve belegger maken. The game is on.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.