Lendex, een nieuwe speler in een fors groeiende Nederlandse crowdfundingmarkt

Leestijd: 6 minuten

Lendex crowdfunding crowdlending finno

De Nederlandse crowdfundingmarkt groeit niet alleen fors qua geïnvesteerde bedragen, maar ook het aantal spelers neemt toe. Zo opende onlangs Lendex haar deuren voor investeerders en leners. Dit Nederlandse initiatief is het zoveelste in Nederland.

[finno] sprak met Lendex en ging op zoek naar het unieke van deze crowdfunding propositie. De naam, een samenvoeging van Lending en Exchange, verraadt al iets over de ambitie van het platform. Verder in dit artikel de laatste stand van zaken ten aanzien van crowdfunding in Nederland.

De Nederlandse markt voor crowdfunding blijft groeien

Douw&Koren Crowdfunding Consultancy heeft deze week weer haar licht laten schijnen op de ontwikkelingen in de Nederlandse crowdfundingmarkt. Uit onderzoek van Douw&Koren blijkt dat in 2014 de markt ten opzichte van het voorgaande jaar verdubbeld is. In 2014 werd er in Nederland voor € 63 miljoen via crowdfunding opgehaald. In 2014 werden meer dan 2000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Het gemiddelde investeringsbedrag bedroeg € 31.000,-. Het merendeel van het bedrag aan financieringen komt bij ondernemingen terecht (81%). Ook is het gemiddelde investeringsbedrag bij ondernemingen, met €  85.000,-, hoger dan bij maatschappelijke en creatieve projecten.

Crowdfunding in Nederland verdubbeld in 2014 finno Douw&Koren

Crowdfunding, peer-to-peer lending, what’s in a name

Het rapport van Douw&Koren richt zich hoofdzakelijk op de crowdfundingmarkt voor projecten en ondernemingen. Lendex is peer-to-peer lending platform en richt zich op particuliere leners.

Desgevraagd laat Gijsbert Koren weten dat zij in de cijfers van 2014 ook peer-to peer lending hebben meegenomen. “Peer-to peer lending wordt tegenwoordig steeds vaker als onderdeel van crowdfunding gezien. Zo zien wij het eigenlijk ook. In 2014 zijn zo’n 40 leningen voor particuliere bestedingen via crowdfunding gefinancierd. Dit gaat van de financiering van de uitbouw van een huis of een nieuwe auto, tot de afkoop van alimentatie. In totaal is in Nederland in 2014 iets meer dan 750.000 euro op die manier gefinancierd.”

Ambitieuze ondernemer start Lendex

Deze maand ging het Nederlandse peer-to-peer lending platform Lendex van start. De oprichtster Miglena Dobreva verliet ruim 20 jaar geleden onder minder goed gesternte haar geboorteland Bulgarije. Na haar studie in Nederland werkte ze circa 15 jaar in de financiële sector; onder meer bij ABN AMRO en ING.

Onder andere door de veranderingen in de sector en een heilig geloof in disentanglement (ontvlechting) van financiële producten gooide ze haar carrière in het bankwezen overboord en begon ze met het opzetten Lendex. “Ik zag dat consumptieve kredietverlening, ondanks de lage rente, nog steeds een cash cow is voor banken”, licht Miglena toe. “De marktwerking is beperkt door te weinig concurrentie. Er zijn weliswaar veel merknamen in de markt, maar de markt wordt eigenlijk gedomineerd door de grote banken.“

Het peer-to-peer lending platform creëert de klassieke win-win situatie voor de investeerder en lener. Investeerders (spaarders) ontvangen meer rente dan bij hun bank en de lener betaalt minder rente dan bij een bank. Overigens spreek Lendex niet over peer-to-peer lenen, maar over crowdlending. “De term peer-to-peer lenen is nauwelijks bekend bij het Nederlandse publiek. Crowdfunding en crowdlending spreken meer tot de verbeelding”, licht Miglena toe.

Inmiddels staat Miglena al lang niet meer alleen aan het roer van Lendex. In de opstartperiode heeft ze Hans Molenaar gevraagd als mede-directeur. Hans heeft een arbeidsverleden van circa 20 jaar in vermogensbeheer. Voordat hij in 2011 zelfstandig vermogensbeheerder werd was hij als algemeen directeur werkzaam bij SNS Asset Management.

De toetreding van Hans tot de directie aan Lendex is zeer begrijpelijk als je weet dat Lendex in de toekomst ook aan vermogensbeheer wil doen. Verderop in dit artikel meer daarover.

Lendex, goedkoper lenen en investeren met hoger rendement

Op het eerste oog is Lendex vergelijkbaar met andere peer-to-peer platformen, zoals Geldvoorelkaar en Lendico. Iedere consument kan op de website van Lendex een lening aanvragen. Aan de hand van persoonlijke en financiële gegevens wordt diegene vervolgens in een risicocategorie geplaatst, met een bijbehorende rente.

Lendex het proces voor leners finno

Het proces voor een lener visueel weergegeven

Investeerders bepalen vervolgens of en hoeveel geld ze in het desbetreffende project willen investeren. Net als bij de bank doet Lendex eerst een objectieve risicobeoordeling om de kredietwaardigheid van een lener te bepalen. De risicobeoordeling wordt onder andere vastgesteld aan de hand van gegevens van het Bureau Krediet Registratie (BKR) en risicobeoordelaar Experian. Lendex wordt per 1 februari lid van Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en zal toegang krijgen tot EVA, het gezamenlijke fraudepreventiesysteem van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en VFN.

Lendex het proces voor een investeerder finno

Het proces voor een investeerder visueel weergegeven

Lendex verstrekt uitsluitend leningen met een aflossing, dus geen doorlopende kredieten. De looptijd van de leningen varieert van 1 tot 5 jaar, waarbij de looptijd en het bedrag geen invloed hebben op de rente in tegenstelling tot bij de bank. “Dit vinden wij een duidelijk en eerlijk systeem,” vertelt Hans Molenaar. “Met deze nieuwe aanpak zetten we een belangrijke stap in de modernisering van de financiële sector.”

Eerlijk en transparant

Het doel van Lendex is om de markt voor consumentenleningen eerlijk en transparant te maken. Daarom publiceert Lendex als eerste partij de daadwerkelijke wanbetalingspercentages.“Iedere kredietvertrekker beschikt over wanbetalingspercentages, maar wij zijn de eerste partij die ze ook daadwerkelijk publiceren”, legt Hans Molenaar uit. “Dit gaat vragen oproepen bij consumenten, waardoor andere platforms in deze trend mee zullen gaan. Uiteindelijk zal het leiden tot meer transparantie in de hele financiële markt.”

Blik op de toekomst

Lendex heeft een duidelijke visie op de toekomst van peer-to-peer lenen. Miglena en Hans spreken de verwachting uit dat de rente op de platformen binnen 10 jaar tijd niet worden vastgesteld door het platform, maar door de markt. “Vergelijk het met vraag en aanbod op de obligatiemarkt. Risico is geen exacte wetenschap, maar wel een objectief gegeven. De prijs van risico wordt door de markt bepaald”, licht Miglena toe, waarna Hans haar aanvult: “In de obligatiemarkt bepaalt de rating het risico, maar niet de prijs. Lendex zou de rating kunnen bepalen en de markt de prijs.”

Dit vergezicht klinkt logisch als je bedenkt dat steeds meer vermogensbeheerders, institutionele beleggers en banken de weg weten te vinden naar peer-to-peer lending-platformen en ‘inschrijven’ op groter plukken leningen op deze platformen. Bij het internationale platform Lendico is inmiddels de helft van de funding afkomstig van banken en institutionele beleggers. En naar verluidt ligt dit percentage bij het Amerikaanse Lendingclub op 80%.

Gijsbert Koren begrijpt deze ontwikkeling maar al te goed. “De deelname van banken en institutionele beleggers als investeerders in peer-to-peer leningen is een logische ontwikkeling. Peer-to-peer- en crowdfunding platformen zijn een stuk efficiënter dan traditionele financiers in het beoordelen en afhandelen van financieringen en kunnen om die reden tegen lage kosten relatief goede rendementen bieden aan investeerders.”

Lendex vermogensbeheer

In de toekomst wil Lendex zich ook richten op vermogensbeheer. De aanvraag voor een vergunning daarvoor is inmiddels ingediend. Met Lendex vermogensbeheer kunnen investeerders het uitlenen van geld aan individuele consumenten uitbesteden. Lendex zorgt dan voor de juiste investeringen rekening houdend met het gewenste risicoprofiel. Lendex verwacht haar vermogensbeheeroplossing binnen een jaar te realiseren.

Lendex speelt hiermee in op het feit dat investeren in peer-to-peer leningen tijdrovend kan zijn. Het is namelijk vanuit risico-oogpunt belangrijk om als investeerder je geld te spreiden over meer leningen. In de Verenigde Staten zijn er al startups die geautomatiseerd investeren in peer-to-peer platformen. Ook dit is een vorm van vermogensbeheer. Zo doet LendingRobot aan machine-based investing op de platformen van Lendingclub en Prosper. LendingRobot heeft het proces van investeren en her-investeren volledig geautomatiseerd. LendingRobot beheert vermogens tot $10.000,- gratis en daarboven tegen een fee van o,45% per jaar. Bekijk de demo van LendingRobot tijdens Finovate Spring 2014 hier.

Lendingrobot finno machine based investing in peer to peer lending

Eerst funding, dan promotie

Lendex bevindt zich nog in een prille startfase. Het aantal financieringsaanvragen is vooralsnog beperkt. Ook Lendex heeft net als Lendico in de beginfase veel aanvragen van slechte kredietnemers. Maar Lendex is geen “lender of last resort” en slechte kredietnemers komen niet door het screeningproces van Lendex en worden dan ook afgewezen.

Hoe gaat Lendex haar crowdlending-platform promoten bij het grote publiek? Miglena geeft aan dat daar extra geld voor nodig is. “We zijn nu een strategisch marketingplan aan het schrijven. De invulling daarvan is echter afhankelijk van extra funding. We zitten nu in de fase van funding aantrekken”. Miglena voegt daaraan toe dat een samenwerking met een bank niet aan de orde is, maar ook niet uitgesloten is.

Wat vindt [finno]?

In mijn artikel over het peer-to-peer lending-platform Lendico schreef ik al dat de toekomst zal uitwijzen of peer-to-peer platformen voor kredieten zoals Lendico en Lendex ook echt mainstream worden in Nederland. Met de zeer lage rente op spaarrekeningen is crowdlending of peer-to-peer lending een aantrekkelijk alternatief voor investeerders (spaarders).

Een belangrijke voorwaarde voor succes zal de bekendheid van deze platformen bij het grote publiek zijn. Één van de redenen dat Boober het in het verleden niet redde, was gebrek aan marketingbudget. Dat probleem zal het in augustus gestartte Lendico met Rocket Internet op de achtergrond niet snel hebben. Voor Lendex zal de extra funding – die onder andere nodig is voor promotieactiviteiten – weleens cruciaal voor haar succes kunnen zijn.

1 antwoord
  1. bankr@mail.com'
    Jeroen zegt:

    Echt een fantastische nieuwe partij als je het mij vraagt. Banken hebben als traditionele kredietverstrekkers veel te lang aan het roer gestaan van kredietland waar miljarden in omgaan. Naast Geldvoorelkaar.nl is het een goede ontwikkeling dat op het gebied van ‘crowdlending’ ook een zekere concurrentie ontstaat. Nederland blijft toch een ‘vergelijk-land’. De implementatie van het BKR systeem is slim en cruciaal om risico’s zo transparant mogelijk te communiceren richting investeerders. Zomaar geld lenen zonder BKR tussenkomst is er niet meer bij als het om grotere bedragen gaan. Op mijn website schrijf ik hier regelmatig over.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.