Halen banken en verzekeraars 2020?

Leestijd: 4 minuten

tulip fintech finno

Silicon Valley, New York, Londen, Hong Kong, Sydney en ook Amsterdam; plaatsen die niet misstaan op een bucket list. Dít zijn dé plaatsten waar hét gebeurt: FinTech. FinTech is disruptive. FinTech is reinventing. FinTech is hot, wereldwijd.

Financiële Technologie

FinTech is een handig containerbegrip: nieuwe vormen van financiële diensten met een snufje nieuwe technologie. FinTech is een onderdeel van de vierde industriële revolutie. FinTech gaat over crowdfunding, budget- en financiële planningstools, serious games en bijvoorbeeld cryptogeld (denk aan bitcoins).

Het is duidelijk dat FinTech er ook voor zorgt dat de verhoudingen in de keten veranderen en schakels uit de keten – de man-in-the-middle – verdwijnen. Net als het geval is bij Uber en Airbnb.

Betalingsverkeer

De grootste disrupties vinden nu misschien wel plaats bij het dagelijkse betalingsverkeer. Twaalf van de 50 genomineerden fintech_50_logo_bigvoor de Dutch FinTech Awards 2015 doen ‘iets’ met betalen zonder dat de banken daar echt deel van uit maken.

Een – inmiddels doorgebroken – nominee is Adyen met het hoofdkantoor in Amsterdam. Adyen verwerkte $25 miljard aan betalingstransacties in 2014 (en haalde by the way 250 miljoen dollar op tijdens een recente financieringsronde). Facebook, Spotify, Airbnb, Domino’s Pizza, Superdry en onze KLM en De Bijenkorf zijn allemaal klant bij Adyen.

Er zijn legio aansprekende voorbeelden; om er nog eentje te pakken: TransferWise faciliteert wereldwijd geld overmaken, peer-to-peer en goedkoper dan de gewone bankkanalen. TransferWise is opgericht door ex-Skypers en Richard Branson investeert er in. TransferWise heeft een volumegroei van 15-20% … per maand!

Mobiel bankieren

Mobiel bankieren met een smartphone is inmiddels gemeengoed geworden. De volgende stappen worden ook daar gezet. Opvallend bij mobiel bankieren is dat de zogenaamde ontwikkelingslanden ver voor lopen. Bill Gates stelt dat “By 2030, 2 billion people who don’t have a bank account today will be storing money and making payment with their phones.”  Conclusie van Gates: dit is digitaal bankieren zonder afhankelijk te zijn van het traditionele bankcircuit. En er gebeurt nog meer….

Google Wallet en Apple Pay zijn er (althans in de Verenigde Staten) en de verwachting is dat Apple Pay binnen afzienbare termijn naar Europa komt. De geruchtenmachine rond Apple Pay’s rollout draait op volle toeren en terecht: Apple Pay kan wel eens heel veel impact hebben op de manier hoe wij in Nederland betalen. Eén ding is zeker: betalen ziet er over 10 jaar heel anders uit.

Start-Up Friday

Eind 2011 stelde gastblogger Martijn Staal op [finno] de vraag of banken het van de rest zouden verliezen. Hij merkte toen op dat “de kracht van nieuwe partijen niet moet worden onderschat”, en dat banken heel kritisch naar hun toegevoegde waarde moesten kijken om duurzaam concurrentievoordeel te realiseren.

Ik durf nu – dik 3 jaar later – te stellen dat de traditionele banken het niet gaan halen. Het creëren van startup -programma’s (ABN Amro Start-Up Friday en Rabobank FinTech Hackathon) of zelfs het opzetten van iets nieuws (crowdfundingsplatform Seeds van ABN AMRO of Knab van Aegon) is te weinig. In 2020 zijn banken misschien wel niet meer nodig. Ze lijken links en rechts gepasseerd te worden, en zeker niet alleen bij betalingsverkeer…

En verzekeraars?

Hoe gaan die andere financiële grootmachten – de verzekeraars – om met disrupties? Als ik kijk naar eerder genoemde nominaties bij de Dutch FinTech Awards 2015 dan is de oogst erg mager. Zegge en schrijve één verzekeringsproduct was blijkbaar innovatief genoeg voor een nominatie: Fairzekering. Zij belonen autorijders voor veilig rijgedrag; minder ongelukken betekent minder schade en dus lagere premies. Klinkt fair.

Er gebeurt nog wel meer in verzekeringsland, maar het lijkt marginaal. Zo bestaan al iets langer:

 • InShared, van Achmea, waar je als verzekerde een beloning krijgt als jij en je medeverzekerden bij InShared weinig schadeclaims indienen; een soort coöperatiemodel.
 • Kroodle, van Meeùs Assurantiën (dochter van Aegon). Aanmelden bij Kroodle moet via Facebook – zonder polisnummers of inlogcodes –; je kunt er terecht voor een (beperkt) aantal schadeverzekeringen.

Een ander ‘grappig’ voorbeeld is de recente samenwerking van Centraal Beheer Achmea met uitleenplatform Peerby. Peerby biedt haar uitleners nu een speciale leenverzekering, een uitgebreidere inboedelverzekering eigenlijk.

oogvoorinnovatie-tno finno

“Oog voor Innovatie” © 2013 TNO

Oog voor Innovatie

Heel veel meer innovatiefs van bestaande verzekeraars is er helaas nog niet … Maar (en dat is het goede nieuws) Nederlandse verzekeraars lijken zich wel bewust te zijn dat stil zitten geen optie is. Onderzoeksinstituut TNO heeft in opdracht van de koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars het zeer lezenswaardige rapport “Oog voor Innovatie” opgesteld. In dit rapport worden meer dan 150 trends genoemd. Ook wordt geschetst in hoeverre deze trends de verzekeringssector raken. En dat is soms heel heftig!

Kortom: een uitmuntend rapport, een (door het Verbond) opgericht Innovatielab en vier vernieuwende concepten is echter niet genoeg. De tijd tikt door….

2025

2020 zullen de meeste banken en verzekeraars halen, maar of ze 2025 halen is afhankelijk van de keuzes die ze vandaag nog moeten maken! Mijn tips:

adviesfintech

 

FinTech is geen hype die overwaait; FinTech is geen fenomeen om te negeren, maar FinTech is here-to-stay.

4 antwoorden
  • Rob Dorscheidt zegt:

   Beste Remco,
   Om te beginnen: London mag eigenlijk ook niet op het lijstje ontbreken; daar begon het in Europa (ik vraag Pascal dit toe te voegen)! London wordt gezien als een “world leading centre for institutional financial services” (volgtip @FinTechLondon). Korte google levert de volgende quote op: “London is now the biggest global centre for financial technology firms, beating both Silicon Valley and New York based on the number of people the industry employs.” According to the blog, there are 44,000 people working in fintech in London, compared to 43,000 in New York and just 11,000 in Silicon Valley. (This is based on research conducted by South Mountain Economics and Bloomberg Philanthropies. http://www.americanbanker.com/issues/179_124/which-city-is-the-next-big-fintech-hub-new-york-stakes-its-claim-1068345-1.html).

   En Amsterdam wil de “hub” zijn voor continentaal Europa. Behalve http://www.fintech.nl/ van Alex van Groningen (en de FinTechAwards) is ook de netwerkclubHolland FinTech – een initiatief van Don Ginsel – (http://hollandfintech.com/) een interessante partij om te volgen.

   New York (maar vlak ook Chicago niet uit), Hong Kong (volgtip https://twitter.com/FinTechHK ) en Sydney zijn – om vergelijkbare redenen als London (met als goede tweede overigens: Sheffield ) – regionaal de belangrijkste centra voor financiële diensten. Maar ook buiten de genoemde steden is fintech ‘hot’, wereldwijd (zoals in Spanje, Israel, Duitsland, etc.).

   Rob Dorscheidt

   Beantwoorden
 1. richard.verbrugge@online.nl'
  Richard zegt:

  Dat er veel gebeurt op het gebied van FinTech is duidelijk. Dat de banken aan allerlei kanten worden bedreigd zal niemand betwisten. Veel particuliere beleggers die 10 jaar geleden bij de top 3 banken zaten, zitten nu bij Alex en Binck. Voor andere onderdelen van de bancaire dienstverlening zit een dergelijke verschuiving er wellicht ook aan te komen. Toch zien we echter nog maar weinig FinTech partijen die voldoende schaalgrootte bereiken om echt wat te veranderen. Dat kan de komende 10 jaar natuurlijk best veranderen. Toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste focussen bijna alle nieuwe bedrijven zich op de consument en niet op bedrijven. Ten tweede hebben nieuwe technieken veel beperkingen. Neem cryptocurrencies: niet geschikt voor incassoverkeer en niet geschikt voor bulk. Tsja, dan heb je toch geen echte, vervangende propositie. Ten derde zijn de banken wereldwijd nog steeds een machtsblok en geen ‘losstaand’ bedrijf als Kodak.
  Kortom, er gaat vast en zeker veel veranderen, maar of de banken weggevaagd worden is nog maar de vraag. Banken kunnen immers de echter vernieuwers altijd op opkopen.

  Beantwoorden
  • Rob Dorscheidt zegt:

   Beste Richard,
   Je conclusie dat we nog niet heel veel Fintech-bedrijven met voldoende schaalgrootte zien, deel ik van harte.
   Het merendeel van de bedrijven die genomineerd zijn voor de Fintech Awards 2015 (in Nederland) richt zich nadrukkelijk op B2B (en dus niet direct op de consument). Daarbij komt dat B2C in vergelijking tot B2B ‘logischerwijs’ de meeste media-aandacht krijgt. Iedereen kent Uber en Airbnb, weinig mensen kennen Adyen.
   Ik ben het met je eens dat er nog haken en ogen zitten aan verschillende nieuwe technieken. Goede nuancering; ik geloof echter dat dat finetunen een kwestie van tijd is. En overigens: niet alle nieuwe bedrijven zullen ook een succes worden.
   Banken zijn zeker machtblokken met een tot op heden uitstekende positie en (internationale) lobby. En kapitaal waarmee ze nieuwkomers kunnen en zullen overnemen. Ook dat gebeurt al. Maar ik proef tegelijkertijd dat ze vooral zeer afwachtend of zelfs onbekend met specifiek Fintech zijn, om welke redenen dan ook. Aardig plaatje van hoe banken op Fintech reageren, vind je hier: https://medium.com/@avinashswamy/how-are-banks-reacting-to-fintech-891617c69321
   Rob Dorscheidt

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.