Apple is making a pass at the payments industry

Leestijd: 4 minuten

apple-passbook-digital-wallet-iphone.png

Nee, [finno] wordt (nog) niet Engelstalig. Soms kun je in een andere taal je boodschap iets mooier vertellen dan in het Nederlands. Het moge duidelijk zijn dat dit artikel over Apple’s Passbook gaat.

Inmiddels is het stof van het Apple’s, jaarlijkse Worldwide Developers Congres 2012 (WWDC) weer neergedwarreld. Een van de vele noviteiten is Apple Passbook: the simplest way to get all your passes in one place. Dat lijkt mij wel handig, gegeven het feit dat mijn portemonnee eruit ziet zoals het plaatje hierboven. Welke verandering kan Apple daarin brengen?

Apple Passbook in een notedop

Apple Passbook is een virtuele portemonnee voor allerlei cards en tickets: loyalty cards, bioscoop kaartjes, vliegtuig tickets, retail kortingsbonnen et cetera. De opslag van allerlei cards en tickets op je smartphone is niet zo bijzonder. Het Nederlandse Cardswith.me had daar al een mooie oplossing voor.

Apple heeft het echter wel heel makkelijk gemaakt. Je hoeft niet te zoeken naar een card, ticket of coupon. De app maakt gebruik van geolocation en tovert vanzelf de relevante card of ticket naar voren. “Wake your iPhone or iPod touch, and passes appear on your lock screen at the appropriate time and place­–like when you reach the airport or walk into the store to redeem your gift card or coupon,” zegt Apple in onderstaande video. “And if your gate changes after you’ve checked in for your flight, Passbook will even alert you to make sure you’re not relaxing in the wrong terminal.”

Wordt Apple Passbook een mobile wallet?

Hoewel Apple tijdens het WWDC Passbook niet prominent presenteerde als virtuele portemonnee waarmee je betalingen kunt doen, het Starbucks voorbeeld daargelaten, zijn er voldoende redenen om aan te nemen dat het wel die kant opgaat.

Op de online vraagbaak Quora.com is veel interessante informatie terug te vinden over Apple Passbook. Aangezien ik geen journalist ben, heb ik niet aan wederhoor gedaan. Ik heb Scott Forstall, Senior Vice President bij Apple en verantwoordelijk voor iOS 6 en Passbook, niet gebeld, dus moet je de informatie zelf maar op haar waarde inschatten.

Game over

Allereerst het commentaar van Jim Peters, CTO bij SITA, een ledengroep die 90% van de vliegmaatschappijen in de wereld vertegenwoordigd. Wie, hoor ik jullie zeggen? Tja, ik ken de beste man ook niet, maar hij schijnt niet bekend te staan om zijn onbetrouwbare, provocerende uitspraken. Een paar dagen geleden deed hij op het Air Transport IT Summit in Brussel de volgende uitspraken:

“… Apple is going to incorporate NFC into Passbook. Apple just thinks about how they can make it really easy for the user, and then they figure out how to monetise it. They don’t think about how to monetise it and then tell the user what they can have. It doesn’t work like that”

“There aren’t any transactions in it yet, but I think that’s how Apple is going to sneak up on the industry. They are going to get people used to using it and then all of a sudden they will allow credit cards to be used in there, on the next iPhone, which will include NFC.”

“There is a lot of debate that NFC will never take off because of all the arguments. But you need to get ready, this is coming. This is going to happen. By the end of the year the majority of smartphones that you go and buy will have NFC on them. If in October the next iPhone comes out and it has NFC on it, it’s game over.”

De eerste steen is gelegd

Brian Roemelle, die door de New York Times een 28-jarige payments-veteraan wordt genoemd, beantwoordt op Quora de vraag: ‘How will Apple’s new mobile wallet Passbook impact other mobile wallets?’. Hij is er zeker van dat Apple met Passbook de eerste steen voor een mobile wallet heeft gelegd. Hij onderbouwt zijn mening onder andere met de komst van Benjamin Vigier naar Apple. Benjamin was de ontwerper van de Starkbucks mobiele betaaloplossing. Het is dan ook niet vreemd dat je met Apple Passbook bij Starbucks kunt betalen.

“Passbook is partly the work of the designer of Starbuck’s very successful 2D barcode mobile payment solution,  the mobile wallet and NFC genius Benjamin Vigier now working at Apple.  This guy is a powerhouse that designed Paypal Mobile, Sprint MyMoneyManager, Mobile Wallet applications for 2 top #5 US carriers, mFoundry Mobile Banking WAP platform, NFC Wallet for a top 3 US bank and led SanDisk mobile commerce and NFC activities.  We will see a great deal of his work at Apple in the coming months.”

Brian vindt het overigens te vroeg om te voorspellen dat Apple in oktober een nieuwe iPhone presenteert met een NFC-chip.

Wat vindt de industrie?

De payments industry is nog niet aan het woord geweest in dit artikel. Hoe kijken zij aan tegen de ontwikkelingen? In een nieuwsbrief van Mobey Forum, een organisatie waarbij grote banken, creditcardmaatschappijen en IT-dienstverleners zijn aangesloten, reageert als volgt:

“Long-awaited move from Apple left us all with some disappointment: after discussing with several of our members specialized in security, it became clear there is no security at all used in these applications: no NFC, no secure element, no TEE (red. Trusted Execution Environment), not even a proprietary version of trusted area in a phone. This leaves us with confusion: you cannot really put any of your “valuables” there, because of the lack of secure system.”

“Yes, there is a payment instrument that is accessed via QR code. However, what is the current acceptance rate for QRs at the point-of-sales? The third thing is the closed-loop payment that these decisions lead to.”

Wat vindt [finno]?

Allereerst zie ik graag dat mijn dikke portemonnee vervangen wordt door een digitale variant. De vraag is echter, wie gaat de standaard neerzetten? Dat zou zo maar eens Apple kunnen zijn met Passbook.

apple-passbook-digital-wallet-bankpas-creditcard-finno.png

 

Natuurlijk wil Apple geen bank worden, alhoewel ze als bank wel een hele goede liquiditeitspositie zouden hebben. Apple wilde in het verleden geen muziekmaatschappij worden, maar creëerde het platform iTunes dat de muziekwereld op zijn kop zette. Apple wilde, los van enkele eigen applicaties, geen software-producent worden. Ze lanceerde wel een platform voor het verkopen van apps en creëerde een nieuw business model voor software-producenten (betaalbare, ‘kleine’ applicaties).

Natuurlijk wil Apple geen betaaltransacties verrichten, maar wellicht wel het platform creëren waarop banken en creditcardmaatschijppijen zich kunnen aansluiten. Enigszins vergelijkbaar met Google Wallet. Kortom Apple Passbook wordt mijns inziens een platform, waarbij Apple ongetwijfeld een graantje meepikt van de transactieopbrengsten. Gaat Apple de financiële industrie op zijn kop zetten? Ik denk het wel. Mark my words, Apple is making a pass at the payments industry.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.