[finno]’s Keek op de Week – 47

Leestijd: 5 minuten

Voor de lezers van [finno] die de jaren negentig bewust hebben meegemaakt, zal de titel van dit artikel wellicht mooie herinneringen oproepen. Keek op de Week was eind jaren tachtig en in de jaren negentig een programma van Kees van Kooten en Wim de Bie. De heren bespraken in een half uurtje de actualiteiten van de afgelopen week.

Met de titel van dit artikel en al de artikelen met dezelfde titel die hierna nog zullen volgen eer ik Van Kooten en De Bie. Op [finno] geen typetjes die de actualiteit van de afgelopen week verhalen, maar korte bespiegelingen, gesignaleerde innovaties en nieuwsfeitjes. Uiteraard allemaal in de context van innovatie in de financiële sector. [finno] blijft immers de Nederlandse blog over innovatie in de financiële sector. Toch?

Commonwealth lanceert haar eigen ‘Square’

In samenwerking met het  befaamde IDEO, die eerder een nieuwe ATM voor de Spaanse BBVA ontwikkelde, creëerde Commonwealth voor ondernemers het Pi-platform. Pi in combinatie met Albert, een klein formaat tablet, biedt ondernemers allerlei mogelijkheden om te interacteren met klanten en de klant ook betalingen te laten doen. Dat klinkt wellicht nog wat onduidelijk, maar onderstaande video zal het e.e.a. snel voor je verduidelijken.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oaWHgl4984E]

Aan het platform kunnen in de toekomst allerlei apps toegevoegd worden, die het ondernemers makkelijk maken. Ondernemers worden ook zelf uitgenodigd apps te ontwikkelen.

Albert heeft er ook nog een kleiner broertje bij gekregen: Leo. Leo is een case voor om je iPhone of iPod touch, die je smartphone omtovert in een betaalterminal. Ook Leo geeft je toegang tot allerlei apps op het Pi-platform. Je kunt betalingen accepteren (swipe, EMV, contactloos of PIN) en er zit een barcode scanner in voor het scannen van bijvoorbeeld QR-codes of kortingsbonnen.

Het is weer bewonderenswaardig wat IDEO heeft weten te creëren. Het is niet Commonwealth ‘down under‘, maar Commonwealth ‘on top of‘ mobiele (betaal)oplossingen. Well done mate!

BNP Paribas vernieuwt mobiel bankieren app voor de iPad

BNP Paribas heeft haar iPad app voor mobiel bankieren vernieuwd, of beter gezegd volledig herzien. Op het eerste oog ziet de app, zoals je hieronder ziet, er prachtig uit.

Je kunt de openingspagina personaliseren met je foto en het weer, maar ook andere rekeninghouders toevoegen. De iPad wordt immers door het hele gezin gebruikt. De app geeft je ook inzicht in je inkomsten en uitgaven en met een paar aanrakingen op het scherm voer je transacties uit. Kom je er even niet uit of wil je advies van een medewerker, dan kan je een chat-dialoog starten. Tot slot brengt de app je op de hoogte van allerlei interessante aanbiedingen.

In onderstaande filmpje wordt alles nog even visueel opgesomd.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vnd_IobfOaA]

eyeOpen voegt ratings van experts toe

Gisteren lag er een persbericht van eyeOpen in mijn mailbox met de titel ‘Tienduizenden Nederlanders kiezen in 2012 een hypotheek met ongunstige voorwaarden’. Volgens eyeOpen blijft de keuze voor een juiste hypotheek lastig. Ratings & reviews van eyeOpen kunnen je helpen bij je keuze, overigens niet alleen bij een hypotheek, maar ook bij spaarrekeningen, leningen of verzekeringen.

Naast de al bestaande ratings van consumenten over de service, voegt eyeOpen hier nu ook ratings over de kwaliteit van financiële producten aan toe. De ratings over de kwaliteit van de financiële producten zijn gebaseerd op de meningen van experts.

1.000.000 hypotheken staan ‘onder water’ 

Ruim een week geleden vertelde Minister Stef Blok van Wonen de Tweede Kamerleden nog dat bij ongeveer 700.000 woningen de hypotheekschuld op dit moment hoger is dan de waarde van het huis. Dat is op zich al schokkend, maar volgens de Nationale Hypotheekbond en Experian kan het nog erger. Uit een onderzoek gebaseerd op gezamenlijke data blijkt dat maar liefst bijna 1.000.000 hypotheken onder water staan.

Deze onderzoeksresultaten werden gepresenteerd tijdens een congres van Sogeti: ‘Business Technology in Hypotheken, juist nu’. Het exacte rekensommetje luidt: 29,2% van de 3.394.444 hypotheken staat onder water = 989.871. Deze hypotheken leiden mogelijk tot een potentiële restschuld van EUR 23,7 miljard!

Tijdens hetzelfde congres liet ABN AMRO weten dat er bij haar circa 100.000 hypotheken onder water staan. Uit customer insights blijkt dat menig ABN AMRO-klant niet beseft dat hij een probleem heeft. Anderen herkennen het probleem, maar schuiven dit voor hen uit. Ook zijn er klanten die beseffen dat ze een probleem hebben en daar iets aan willen doen, maar het zich niet kunnen veroorloven.

Binnenkort meer over deze hypotheekproblematiek en de mogelijke oplossing voor banken en consumenten.

The Moneyer is ‘live’

Deze week was het zover. The Moneyer – het platform waar je al je geldzaken regelt – ging na een testperiode voor genodigden voor het grote publiek ‘live’. Ongeveer drie maanden geleden interviewde ik Erik Driessen.

The Moneyer onderscheidt zich van de huidige digitale huishoudboekjes door niet zozeer terug te kijken naar de inkomsten en uitgaven, maar vooral vooruit te kijken. “Onze raison d’être is kijken naar de toekomst”, vertelt Erik Driessen. “Je kunt allerlei doelen in de toekomst creëren en scenario’s uitvoeren en zien welke invloed deze hebben op je financiële situatie. We willen wegblijven van een associatie met het Nibud. Je kunt ons platform gebruiken om controle te krijgen over je uitgaven, maar dat is niet ons bestaansrecht. We willen tools ontwikkelen waarmee mensen zelf hun financiële beslissingen kunnen nemen.” [finno] wenst Erik en zijn team heel veel succes.

De eerste Keek op de Week zit erop

De afgelopen week was, getuige bovenstaande actualiteiten, een boeiende week. Natuurlijk was ik niet volledig. Natuurlijk had ik nog kunnen schrijven over de explosieve groei van virtual currencies, de verwachte duizelingwekkende groei van mobiele betalingen of de extra controle die ING uitvoert bij internetbankieren. Het ontbreekt mij echter aan de tijd om jullie over alle ontwikkelingen te informeren.

Wil je toch zo goed mogelijk op de hoogte blijven, volg dan @finnopuntnl op Twitter. Wil je zelf wellicht een keer schrijven over innovatieve ontwikkelingen in de financiele sector en vind je het leuk om te schrijven? Meld je dan aan als blogger bij [finno]. Stuur een e-mail naar pascal.spelier[apestaartje]finno[punt]nl. Tot de volgende Keek op de Week.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.