De 5 populairste artikelen op [finno] in 2013

Leestijd: 3 minuten

header blogartikel_Pascal

Het jaar 2013 zit er bijna op. Tijd om even terug te kijken, maar vooral tijd om vooruit te kijken. Binnenkort kun je op [finno] weer de trends voor de financiële sector voor 2014 lezen. Maar nu eerst een overzicht van de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar was een goed jaar. [finno] werd beter gelezen dan ooit; ruim 84.000 views het afgelopen jaar. Dat doet alle bloggers van [finno], inclusief mijzelf, natuurlijk goed en motiveert om jullie ook volgend jaar weer te inspireren met en te informeren over innovaties in de financiële sector.

De 5 meest gelezen artikelen op finno in 2013

De top 5 populairste artikelen in 2013

1) Rabobank Hypotheekdossier: de strijd om betaalbaar advies barst los

Het best gelezen artikel op [finno] was een keer niet van mijn hand, maar werd geschreven door  D.P. Kruyswijk, internet strateeg bij Virtual Affairs. Begin dit jaar schreef hij het artikel ‘Rabobank Hypotheekdossier: de strijd om betaalbaar advies barst los‘.

Het Hypotheekdossier is een eerste stap in de vernieuwing van het hypotheekproces van de Rabobank. De eerste versie, die in januari jongstleden werd gelanceerd, stelt klanten in staat om de inventarisatie van hun woonsituatie zelf online uit te voeren. De Rabobank beloont deze zelfwerkzaamheid met lagere adviestarieven. Daarmee verschaft de bank zich een goede uitgangspositie, nadat het provisieverbod inging.

Met het online Hypotheekdossier kun je gedetailleerd berekenen hoeveel je kunt lenen, hoeveel je nodig hebt en wat dat per maand gaat kosten. Aan de hand van de ingevoerde gegevens wordt bepaald welke documenten nodig zijn voor het adviesproces. Deze kun je gelijk uploaden, ter voorbereiding op het adviesgesprek.

2) ABN AMRO verkoopt hypotheken zonder advies

De artikelen over hypotheken waren populair afgelopen jaar. Het provisiebod was daar ongetwijfeld de oorzaak van. Begin dit jaar verscheen het artikel ‘ ABN AMRO verkoop hypotheken zonder advies‘. ABN haalde het NOS Journaal met haar mogelijkheid voor klanten om een hypotheek af te sluiten zonder advies. De klant stelt zelf vast welke hypotheek het beste bij hem past en kan vervolgens de hypotheek bij ABN AMRO tegen beperkte kosten afsluiten. Deze werkwijze wordt ook wel execution only genoemd.

Hoe werkt de doe-het-zelf hypotheek van ABN AMRO en is deze werkwijze wenselijk? Ik ben geen voorstander van een execution only hypotheek sec. Maar als je het advies krijgt van een erkend adviseur, dan zou je met dit advies onder de arm elders het (goedkoopste) product moeten kunnen kopen. En dat blijkt vaak niet mogelijk te zijn. Lees de uitgebreide analyse in het artikel nog maar eens terug.

3) De trends voor de financiële sector voor 2013 (deel 2)

Ieder jaar nodigt [finno] marktvorsers uit om hun trends voor het komend jaar te delen met de lezers. Het artikel ‘De trends voor de financiële sector voor 2013 (deel 2)‘ staat op de derde plaats van populairste artikelen in 2013. Lees gerust ook deel 1 nog even terug. Hadden de ‘trendwatchers’ het bij het rechte eind?

4) Met Secondscreen zet Rabobank’s MyOrder serieuze stappen in mobiel betalen in de retail

Het artikel ‘Met Secondscreen zet Rabobank’s MyOrder serieuze stappen in mobiel betalen in de retail‘ voert de vierde plaats aan in de top 5.

De Rabobank heeft inmiddels een naam opgebouwd als het gaat om mobiel betalen. In de tweede helft van 2011 was er nog de mijn ID-pilot samen met Ahold, waarbij je met een NFC-sticker kon betalen. En ook tijdens de Olympische spelen kon je met een NFC-sticker betalen in het Holland Heineken Huis. Ik schreef erover in het artikel ‘Mobiel betalen: let the games begin!

Het lijkt erop dat in Nederland ‘the mobile payment games‘ nu echt zijn begonnen. Net na de Olympische Spelen van 2012 nam de Rabobank een 80%-belang in MyOrder, die daarmee haar leidende rol in mobiel betalen versterkte. In het voorjaar startte er een pilot voor MyOrder Secondscreen, een mobiel betalen propositie die goed is voor retailers en uiteraard voor consumenten. [finno] sprak met Thomas Brinkman, oprichter en directeur van MyOrder.

5) The Moneyer laat alle digitale huishoudboekjes achter zich

De hekkensluiter van de lijst met 5 populairste artikel op [finno] in 2013 is het artikel ‘The Moneyer laat alle digitale huishoudboekjes achter zich‘. De nummer vijf is een bijzondere, omdat het artikel vorig jaar ook al in de top 5 stond.

Het platform The Moneyer is inmiddels bijna een jaar online. Nog steeds werkt een internationaal team van 8 mensen aan wat ze zelf noemen: “het meest geavanceerde personal finance platform bouwen wat er bestaat.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.