Mobiel betalen maakt een opmars, welke financiële instelling heeft de beste kaarten?

Leestijd: 8 minuten

vodafone-smartpass-visa-v-pay-mobiel-betalen-finno.png

Mobiel betalen lijkt nu eindelijk aan een opmars begonnen. De tijd van pilots is voorbij. Vodafone kondigde vorige week het einde van de portemonnee aan. Vanaf nu kunnen ‘alle  Nederlandse consumenten met een mobiele telefoon contactloos betalen’.

Geeft Vodafone, die Smartpass samen met Visa in de markt zet, de banken het nakijken? Welke financiële instelling, of misschien wel telecomoperator, heeft de beste kaarten met betrekking tot mobiel betalen? In dit artikel doe ik een poging om antwoord te geven op deze vraag.

De pilot is geslaagd

Eind vorig jaar vond er in Leiden op kleine schaal een pilot met mobiel betalen plaats. ABN AMRO, ING, Rabobank, KPN en MasterCard  sloegen de handen ineen en lieten zo’n 1.000 consumenten kennismaken met mobiel betalen. De pilot was een succes en de banken gingen daarna ieder hun eigen weg. Na afloop van de introductieperiode bepaalde elke bank afzonderlijk of en op welke wijze zij mobiel betalen aan haar klanten gaat aanbieden.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en gaan ABN AMRO en ING aan de slag met contactloos betalen en kondigde de Rabobank Rabo Wallet aan. ABN AMRO en ING gaan niet verder dan hun bankpassen geleidelijk uit te rusten met Near Field Communication (NFC) chips. Door het gebrek aan met NFC-chips uitgeruste smartphones maken ze nog niet de stap naar mobiel betalen. “Feitelijk vullen we het mobiel NFC-gat voorlopig met de contactloze pas”, vertelde Michel Drupsteen, Senior Business Consultant bij ING onlangs op het Online Betaalcongres.

Inmiddels hebben ruim bijna 5 miljoen ING-klanten een pinpas met NFC-chip. Dit aantal groeit eind dit jaar naar 7 miljoen. ABN AMRO maakt iets minder vaart met de uitrol van nieuwe passen. Zo’n 650.000 ABN AMRO-klanten kunnen momenteel eveneens contactloos betalen. Volges de woordvoerder kan eind 2016 iedere ABN AMRO-klant contactloos betalen.

Apple en PayPal geloven niet in NFC

Er zijn momenteel te weinig smartphones met NFC om van echt mobiel betalen een succes te maken. De banken waren vorig jaar ook teleurgesteld in de NFC-loze iPhones 5s en 5c van Apple: “Het is heel jammer dat Apple de enige speler is die niet voor NFC kiest”, aldus een woordvoerder van ING destijds.

Het zal naar verwachting nog wel een paar jaar duren voordat de helft van alle smartphones wereldwijd met NFC is uitgerust. De visie van Apple en PayPal op NFC helpt niet bij de adoptie van de contactloze betaalmethode. Tot op heden gelooft Apple niet in NFC en ziet PayPal ook niets in NFC.

Desgevraagd bevestigt Eelco van Wijk, General Manager Benelux van PayPal, dit standpunt: “Volgens ons wordt mobiel betalen alleen een succes als het omarmd wordt door gebruikers, dat wil zeggen consumenten en retailers. Beiden zullen dit alleen doen als hier echte voordelen mee geboden worden.”

“Het belangrijkste nadeel van NFC”, vervolgt Eelco “is dat het puur en alleen gaat om het verkorten van de transactietijd, terwijl dit door veel consumenten en retailers (uitzonderingen als stationswinkels daargelaten) veel minder als een probleem ervaren wordt. De proef met NFC in Leiden toonde aan dat er op het betaalproces in het beste geval maar 7 seconden wordt bespaard, terwijl de consument nog steeds vele minuten in de rij moet staan om te betalen. Bij bonbedragen boven de 25 euro is er nog een extra pincode nodig, en duurt het betalen zelf langer dan met de goede oude pinpas, 20 versus 17 seconden.”

De contactloze passen lossen het grootste probleem, de lange wachtrijen bij kassa’s, inderdaad niet op. Daarnaast heb je ook nog steeds je portemonnee nodig, waarin al je bankpassen en loyaliteitskaarten zitten. Uit recent onderzoek van PasNL blijkt dat 60% van de Nederlanders zich ergert zich aan de grote hoeveelheid pasjes in de portemonnee.

Duidelijk is dat je als aanbieder van mobiel betalen – wil je het verschil maken – meer moet bieden dan betalen alleen.

Vodafone lanceert Smartpass

Vorige week lanceerde Vodafone Smartpass, dat naar eigen zeggen het einde van de portemonnee betekent, zoals wij die kennen. SmartPass is een prepaid V PAY-betaaldienst die samen met Visa is ontwikkeld en die samenwerkt met een app (iOS en Android) op je telefoon. De Vodafone SmartPass is ontwikkeld als onderdeel van een breed partnerschap tussen Vodafone en Visa Europa.

Na registratie krijg je een Vodafone Smartpass rekening, één prepaid tegoed dat je op verschillende manieren kunt uitgeven. Je kunt contactloos mobiel betalen bij NS-stations, Schiphol, in de Amsterdam Arena en bij meerdere vestigingen van bekende retailketen, via een NFC chip in je telefoon of een NFC-sticker. Ook kan je overal in Europa betalen waar je het contactloze logo ziet of met de prepaid kaart waar je het V-PAY-logo ziet. Daarnaast kun je in online winkels betalen en betalingen aan elkaar doen (peer-to-peer).

Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland: “Wij verwachten dat Nederlanders binnen vijf jaar alleen nog hun telefoon gebruiken om te betalen. Vandaag hebben wij een belangrijke stap gezet in het overbodig maken van de portemonnee en de komende tijd gaan wij er voor zorgen dat de portefeuille in de geschiedenisboeken verdwijnt.”

“Wij verwachten dat contactloos betalen de komende tijd de norm gaat worden voor kleine betalingen” aldus Daniel van Delft, Country Manager Visa Nederland. “Aan het eind van het jaar zal er naar verwachting alleen al in Nederland op meer dan 60.000 punten contactloos kunnen worden betaald.”

Vodafone zal de komende tijd het aantal mogelijkheden voor consumenten verder uitbreiden onder de naam Vodafone Wallet. In deze virtuele portemonnee kunnen op termijn naast de SmartPass onder andere ook klantenkaarten, e-tickets, vervoersbewijzen en de sleutels voor je kantoor of hotel toegevoegd worden. Daarmee onderscheidt Vodafone zich duidelijk van de ABN AMRO en ING, die vooralsnog niet verder gaan dan hun pinpas met een NFC-chip op te waarderen.

De samenwerking tussen Vodafone en Visa is niet exclusief, laat de woordvoerder van Visa weten: “De  Visa betaaltechnologie is een open technologie die Visa deelt met al haar leden op dezelfde manier als met Vodafone. Wij kunnen op dit moment geen verdere mededelingen doen over andere samenwerkingspartners.”

Bijzonder is dat alleen Nederlanders ouder dan 18 jaar zich kunnen registreren voor Vodafone Smartpass. Daarmee sluit Vodafone een belangrijke doelgroep, die de betaalmethode waarschijnlijk snel adopteert, uit.

De bakens verzetten in winkelbeleving

Zowel Apple en PayPal wedden op het gebruik van zogeheten beacons (respectievelijk iBeacon en PayPal Beacon), die met Bluetooth Low Energy (BLE) werken. Het principe van beacons is hetzelfde als NFC, maar in tegenstelling tot NFC kan een beacon een connectie maken tot op 50 meter afstand. Je hoeft dus niet meer met een pasje of je smartphone bijna fysiek contact te maken met een kassa. Ook bieden beacons mogelijkheden voor in store lokatiebepaling en de retailer kan aanbiedingen en andere content naar de smartphone van de klant pushen.

Ondanks rumoer rondom patentaanvragen is er nog niet veel duidelijk rondom de betaalmogelijkheden die Apple wellicht gaat bieden op basis van iBeacon. Wel wordt er volop gespeculeerd rondom allerlei combinaties van iTunes (gekoppeld met ruim 600 miljoen creditcards), PassBook, iBeacon en TouchID (“it’s an area that has “intrigued” the company and mobile payments actually figured in the company’s thinking around Touch ID”).

PayPal daarentegen heeft al een duidelijke visie hoe betalen er met PayPal Beacon uitziet.

Voor de liefhebbers biedt deze video een meer uitgebreide uitleg.

Volgens Apple-watcher en sector analist Tim Bajarin, president van Creative Strategies, is BLE is een “real threat to NFC. If Apple uses iBeacon for transactions it could have a domino affect on others who could follow their lead.”

Wat wordt de standaard voor mobiel betalen?

De vraag die al langer boven de markt hangt is: ‘wat wordt de standaard voor mobiel betalen?’. Het is belangrijk om tot een standaard te komen, omdat het ontbreken van een standaard de adoptie van mobiel betalen kan afremmen. Zowel consumenten als retailers nemen dan wellicht een afwachtende houding aan.

De woordvoerder van Visa onderschrijft het belang van één standaard. “Het is een  volume business en daarom is één standaard de beste oplossing. Wij zijn ervan overtuigd dat EMV gekoppeld aan NFC de meest innovatieve oplossing is. Wereldwijd is EMV gekoppeld aan NFC de meest gebruikte standaard op dit moment.”

Vodafone sluit zich daarbij aan, maar staat ook open voor andere technieken. “De Vodafone Wallet is gebaseerd op technieken die nu het meest veilig en standaard zijn. We leveren een open Wallet waarin iedereen welkom is en meerdere technieken mogelijk zijn. Zodra er technieken zijn die beter zijn zullen we overwegen om die ook aan de Vodafone Wallet en onze roadmap toe te voegen.”

Eelco van Wijk van PayPal is nog niet zo zeker van NFC als standaard. “Een  groot probleem met NFC is dat het een standaard is, die door meerdere partijen in een waardeketen omarmd dient te worden: de Telco’s, de banken, de hardware makers, de winkeliers en de consument. In Nederland heeft Sixpack aangetoond dat partijen dan ruzie krijgen over het customer ownership.  In de VS is Google Wallet niet geslaagd, omdat Telco’s de installatie van Google’s app op smartphones van hun klanten blokkeerden. Zo zal er nooit kritische massa bereikt worden, terwijl retailers hierop wachten met investeren in nieuwe hardware. PayPal gelooft meer in oplossingen in de cloud, waardoor er geen investeringsdrempel bij winkelketens ligt.”

“Eelco heeft helemaal gelijk”, reageert Gertjan Rösken, CTO by MyOrder en Senior Business Development Manager bij Rabobank, “maar hij vergeet nog de OS-leveranciers als partijen in de waardeketen, zoals Microsoft en Google.” Kortom, het mobiel betalen landschap wordt er alleen maar gecompliceerder op.

Volgens Gertjan, ook Apple-liefhebber, kan Apple niet om NFC heen. “Naast de NFC-patenten die Apple heeft, die erop wijzen dat Apple wel degelijk met deze technologie bezig is, speelt het feit dat er al wereldstandaarden zijn op het gebied van NFC. Er is er één voor betalen (EMV-c) maar ook voor andere toepassingen. Er zijn bovendien wereldspelers die van deze standaarden gebruik maken en daar kan en wil Apple volgens mij echt niet omheen.”

RaboWallet, best of both worlds

Dit kwartaal gaat de Rabobank, zoals ze het zelf zegt in haar persbericht, ‘vol inzetten op mobiel betalen’. Ze lanceren de RaboWallet. De RaboWallet zal meteen, naast de mogelijkheid om mobiel te betalen, extra opties krijgen zoals het inscannen van kassabonnen, het tonen van een actueel saldo en het toevoegen van bonus- en klantenkaarten. “Die opties laten goed de toegevoegde waarde van betalen via de telefoon zien”, zegt Jeroen Verrijdt, directeur Betalen en Sparen van Rabobank.

Daarnaast gaat de Rabo Wallet functies van MyOrder integreren. De Rabobank heeft sinds 2012 een 80% aandelenbelang in MyOrder, dat in 2007 door toenmalig student Thomas Brinkman werd opgericht. MyOrder ontstond, zoals zoveel innovaties, uit een ergernis. Lang wachtend op de ober bedacht hij het concept voor MyOrder; met je mobiel een drankje bestellen en betalen.

Inmiddels kan je met MyOrder app, ook beschikbaar voor klanten van andere banken, bij ruim 12.000 zo’n 11.000 locaties betalen (onder meer horeca, bioscopen, parkeren). Rabobank heeft MyOrder nu samengevoegd met Cashless Betalen, bekend van betalen met NFC-stickers in bijvoorbeeld bedrijfsrestaurants. Door de sticker met NFC-chip te koppelen aan MyOrder wordt het mogelijk om zowel vanuit de app als aan de kassa met MyOrder te betalen. Daarmee combineert de Rabobank ‘best of both worlds’: contactloze NFC-betalingen en cloud-based mobiel betalen.

De Rabobank heeft de beste kaarten 

Aan het begin van het artikel stelde ik de vraag: ‘wie heeft de beste kaarten met betrekking tot mobiel betalen?’. Mijns inziens is de Rabobank het verst gevorderd op het vlak van mobiel betalen en heeft dus de beste kaarten.

In tegenstelling tot de andere grootbanken focust de Rabobank zich niet op de contactloze transacties alleen. Ze hebben daadwerkelijk de ambitie om niet alleen mogelijke betaalproblemen op te lossen, maar de shopping experience in verschillende sectoren te verbeteren. “Iedere sector, of het nu de tankstations, bedrijfsrestaurants of vending-machines betreft, heeft zo zijn eigen uitdagingen als het gaat om bestellen, kopen en betalen. Wij denken graag mee, met als doel de workflow en de interactie met de klant te verbeteren”, aldus Gertjan Rösken.

Zoals gezegd combineert de Rabobank ook ‘best of both worlds’: contactloze NFC-betalingen en cloud-based mobiel betalen. Wat de standaard ook wordt, de Rabobank integreert meerdere mogelijkheden. Daarnaast gaat Rabobank’s MyOrder ook nog de genoemde iBeacon-technologie van Apple toepassen.

Ook Eelco van Wijk van PayPal is positief over MyOrder: “Wij vinden het indrukwekkend om te zien wat MyOrder hier in Nederland vandaag de dag al doet – het is een visie op het verbeteren van klantprocessen in de retail, die goed aansluit op waar wij mee bezig zijn.”

Ik ben benieuwd wanneer de grootbanken bij de Rabobank op de stoep staan om uiteindelijk samen te werken. Het zou beter zijn als de collegabanken samenwerken aan een standaard voor mobiel betalen en m-commerce. Wellicht herhaalt de geschiedenis zich. Ooit stond de Rabobank aan de wieg van iDEAL, dat later door alle banken als standaard voor online betalen omarmd werd.

4 antwoorden
 1. mennovanl zegt:

  Goed artikel over de enorme snelle ontwikkelingen rondom betalen. Vanuit het Innovation Centre van ABN AMRO kijken wij vooruit en proberen met nieuwe vormen van betalen te experimenteren. ‘mobiel betalen’ is daarbij slechts een eerste stap. Ik geloof dat we in de toekomst betalen ‘als een moment transactie’ gaan zien verdwijnen. Betalen vindt frictieloos plaats en is gekoppeld aan de consumptie van de dienst. Zoals je bijvoorbeeld in de Ubertaxi na consumptie van jouw rit automatisch (frictieloos) betaalt.De vormen waarin gaan de komende jaren versnipperen. Meerdere spelers wereldwijd zullen zich in dit domein gaan roeren. Zo bezocht ik vorige week Silicon Valley met een handelsdelegatie waar Square op het programma stond. Square is inmiddels het meest verkochte niet apple product in de Apple store en een potentiele concurrent van Myorder. Een winnaar aanwijzen lijkt me een beetje lastig. Ik denk dat de uitdaging voor banken gaat worden om te bepalen welke nieuwe behoeftes er bij klanten ontstaan als betalen zich zo gaat ontwikkelen. Daarvoor gaan wij in ieder geval de komende tijd aan de slag met een experiment waarbij beacons en frictieloos betalen centraal staat. Wordt vervolgd.

  Beantwoorden
 2. jeroen@lampe.com'
  Jeroen Lampe zegt:

  Hi Pascal, dank voor het overzicht van het krachtenveld en het delen van de ontwikkelen ipv alleen maar een stelling te postuleren. Vind vooral de weergave van de meningen aanvullend. Mijn bescheiden aanvulling; is al zoveel focus op techniek, diegene die nu veel leert over gedrag en daarmee insights opdoet, staat straks vooraan. En wie doet nu het meest?

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] digitale portemonnee lanceert voor haar klanten. Het was echter Vodafone, die de banken voor was en eerder dit jaar de Smartpass introduceerde, waarmee ‘alle Nederlandse consumenten met een mobiele telefoon […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.