Wekomenerwel.nl, een nieuwe methode van financieren

Leestijd: 4 minuten

Uit een een recent rapport van het EIM blijkt dat in 2009 slechtst 26% van de startende ondernemers erin slaagt zijn plannen volledig te financieren. Als bronnen van financiering gebruiken starters voor 56% de bank en voor 44% familie en vrienden. Een aantal ontwikkelingen bij banken zullen de financieringspositie van startende ondernemers niet verbeteren. Denk aan een hogere risicoperceptie, hogere vermogenskosten en balansrestricties en een hogere leverage ratio (verhouding tussen verstrekte kredieten en het eigen vermogen, een onderdeel van het Basel III-akkoord).

Starters zullen in de toekomst waarschijnlijk meer een beroep moeten doen op familie en vrienden en andere financieringsalternatieven, zoals crowdfunding en peer-to-peer lenen. Het is dan ook toe te juichen dat er, naast alle nieuwe (geplande) crowdfundinginitiatieven, een nieuw platform is waar startende ondernemers financiering kunnen vinden: Wekomenerwel.nl. De initiatiefnemers Willem des Tombe en Mark Hillen scharen hun initiatief onder de noemer crowdfinancing. Finno stelde de initiatiefnemers vijf vragen.

Wat biedt Wekomenerwel.nl haar klanten?

“Wekomenerwel.nl staat voor crowdfinancing. Wekomenerwel.nl is een platform dat startende ondernemers de mogelijkheid biedt een financiering te vinden voor hun nieuwe onderneming. Relatief veel investeerders investeren relatief kleine bedragen. Het is uitdrukkelijk geen geefgeld of donatie. De ondernemer gaat met zijn/haar investeerders een juridische overeenkomst aan waarin ieders rechten en verplichtingen worden vastgelegd.”

Mark Hillen was tot een paar jaar geleden managing partner bij Accenture en is de laatste jaren actief als informal investor. Zijn zakenpartner en oud-studiegenoot Willem des Tombe werkte 24 jaar bij ABN Amro.

“Willem had vanuit die achtergrond goed zicht op zaken die wel en niet gefinancierd werden. Vaak kwamen starters met goede businessplannen niet van de grond, omdat de startende ondernemers de financiering niet rond konden krijgen. We hebben samen naar een oplossing gezocht voor dit probleem. Een oplossing waarmee we deze ondernemers kunnen helpen. Die manier werd Stichting Wekomenerwel, het eerste Nederlandse platform waarbij alle soorten starters kunnen aankloppen. De Stichting helpt hen vervolgens om geld – minimaal 25.000 euro – via leningen of investeringen binnen te krijgen”, aldus Mark Hillen.

Welke behoefte vervult Wekomenerwel.nl?

“Wekomenerwel.nl vervult meerdere behoeftes. Veel dromen worden niet verwezenlijkt, omdat de ondernemers in spe de financiering niet rond kunnen krijgen. Subsidies zijn er niet voor ieder plan en/of niet toereikend; banken vragen zekerheden als dekking voor een te verstrekken krediet en dat hebben starters meestal niet te bieden. Informal investors investeren relatief grote bedragen in (in hun ogen) kansrijke initiatieven die op korte termijn een hoog rendement moeten gaan opleveren; investeren in bijvoorbeeld een kapperszaak doen ze niet. We zochten naar een manier om die bedrijven te kunnen helpen aan hun eerste financieringsbehoefte.”

“Een andere ‘behoefte’ is er één van maatschappelijke aard. Nederland blijft maar dalen op de innovatieladder. Dat ligt niet alleen aan banken die niet zouden willen investeren in nieuwe bedrijven, maar ook aan de strengere procedures en richtlijnen waaraan ze moeten voldoen. Crowdfinancing is het financieringsmiddel van de toekomst. Crowdfinancing is niet een concurrent van de bestaande financieringsmogelijkheden, zeker niet. CrowdFinancing kan juist gezien worden als een basis, naast eventueel andere vormen van financiering, waarmee veel nieuwe bedrijven opeens wel het daglicht gaan zien en op die manier gaan bijdragen aan innovatie en werkgelegenheid.”

Hoe onderscheidt Wekomenerwel.nl zich van haar concurrenten?

“Stichting Wekomenerwel onderzoekt samen met de ondernemer of er draagvlak is voor het plan. Het is belangrijk dat de mensen in de omgeving van de ondernemer geloof hebben in het plan en willen investeren. Als de eerste investeerders een stap hebben gezet, volgt er vanzelf meer investeerders. Het gaat bij de zoektocht naar investeerders om mensen die de plannen van de startende ondernemer kunnen beoordelen, zoals kennissen met verstand van de business en de markt. Daarnaast kun je denken aan collega’s, potentiële afnemers, potentiële business partners, et cetera, Als je die een professionele en interessante  investeringspropositie doet,  waarin veel mensen die jou iets gunnen een relatief kleine bijdrage leveren en het risico dus beperkt is, dan geeft dat een prettige basis voor succes. Dus bouwen op je netwerk, en het netwerk van je netwerk, maar dan zonder je vriendschappen zwaar te belasten mocht het uiteindelijk toch niet succesvol worden. De methode WeKomenErWel.”

“We beoordelen overigens niet of de onderneming zelf succesvol kan worden. We kunnen namelijk niet alles weten van alle bedrijfstakken. Maar kunnen de ondernemer wel helpen met nuttige adviezen. Zorg bijvoorbeeld voor een comité van aanbeveling en een raad van advies. Ook kunnen we de ondernemer helpen bij de keuze of hij geld moet lenen van investeerders of aandelen moet uitgeven. Een kapper die bijvoorbeeld een eigen zaak wil beginnen en meteen omzet realiseert zal waarschijnlijk kiezen voor een lening met rentebetaling. Maar de Willie Wortel van een technische universiteit, die een gepatenteerde uitvinding heeft, waarbij het nog even kan duren voordat de eerste omzet gerealiseerd wordt, zal waarschijnlijk aandelen uitgeven, omdat er nog geen inkomsten zijn om de rente van te betalen. Na een paar jaar kan er wel dividend worden betaald aan de investeerders.”

Wekomenerwel.nl helpt de ondernemer en de investeerder bij de juridische afhandeling van de investering. We werken met certificaten en definiëren voor ieder afzonderlijk geval een passend certificaat. Daarvoor hebben wij een aantal standaard overeenkomsten gedefinieerd, waarbij we rekening houden met fiscale aspecten, en met redelijke juridische en administratieve kosten. Als je deze contracten als ondernemer zelf moet gaan regelen met een notaris ben je heel veel geld kwijt. De Stichting Wekomenerwel krijgt voor haar diensten een percentage van het opgehaalde geld.”

Hoe innovatief is Wekomenerwel.nl?

De ‘methode’ Wekomenerwel is nieuw en lijkt te voorzien in een behoefte bij starters. Vanuit die optiek is het een innovatief initiatie. Het maakt gebruik van aloude wijsheden en de mogelijkheden van vandaag. Een groter groep betrokkenen investeert relatief kleine bedragen en deelt mee in de opbrengsten. Een verdienmodel is vereist. Zo creëer je meteen een brede basis voor je bedrijf. Iedereen mag meedoen. Klanten, leveranciers, allerlei soorten sympathisanten, en uiteraard ook bekenden van de ondernemer. Het is een zakelijke propositie. Stevig juridisch gedocumenteerd, van begin tot aflossing/exit. De methode Wekomenerwel is gebaseerd financieringsinstrumenten, die tot nu toe alleen beschikbaar waren voor grote ondernemingen. De marketingcampagne benut de mogelijkheden van vandaag: de social media.”

Waar staat Wekomenerwel.nl over 5 jaar?

“Ons streven is dat deze manier van financieren normaal wordt. Als particulier moet je je realiseren dat je van de bank 2 procent rente krijgt voor jouw spaargeld en dat die het voor 9 procent weer uitleent aan een ondernemer. Als je het risico aandurft, kun je het ook direct aan een ondernemer uitlenen en 5 procent rente krijgen. Ons platform is niet een alternatief voor een bank. Door deze manier van werken creëer je meteen draagvlak. Het is een vorm van marketing. De mensen die bijvoorbeeld het initiatief van Lonneke (BrandMission) steunen zullen ook haar eerste klanten zijn. De opbrengst voor de ondernemer is dus meer dan alleen maar geld.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.