Finno is daar!

Leestijd: 2 minuten

Finno, een nieuwe blog over nieuwe producten en diensten in de financiële sector. Is de financiële sector wel innovatief hoor ik je denken. Jazeker! Alleen valt innovatie in de dienstensector, waartoe banken behoren, minder op dan innovatie in de productensector. Innovatie in de financiële sector is vaak minder sexy. Een spaarhypotheek verliest het nu eenmaal van de nieuwste iPod.

Het belang tot innovatie bij financiële instellingen is (of was misschien) vanwege hun stabiele businessmodel minder belangrijk. Eric von Hippel van de MIT Sloan School of Management zegt dat er weinig research bij banken wordt gedaan, maar dat er slechts nieuwe financiële instrumenten en software ontwikkeld worden. De minimale research wijt Von Hippel aan de grote hoeveelheid `laaghangend fruit` waar banken van profiteren en die de noodzaak tot innoveren wegneemt

Niettemin wordt innovatie toch steeds belangrijker voor financiële instellingen. De concurrentie in bankenland neemt steeds meer toe. Door toenemende transparantie, mondigheid van klanten en gebrek aan onderscheidend vermogen ontstaat er druk op de marges. Dit dwingt banken om efficiënter te worden en stimuleert innovatief gedrag.

Innoveren kan op verschillende manieren: een nieuw product, een nieuw distributiekanaal of een nieuw businessmodel. Daarnaast kun je innoveren door je positionering in de waardeketen te wijzigen of op een andere manier over je merk te communiceren. We illustreren dit aan de hand van de volgende voorbeelden:

  • nieuw product / dienst: bijvoorbeeld een nieuw beleggingsproduct zoals ABN AMRO Turbo’s
  • in de distributie: bijvoorbeeld de verkoop van creditcards via detaillisten: ‘koop nu betaal over 10 maanden’; Primeline Creditcards
  • in de waardeketen: bijvoorbeeld Supply Chain Finance
  • in het businessmodel: zakelijk bankieren kan bij Bizner enkel online.
  • in merkcommunicatie: Wells Fargo gebruikt een online virtual world om de jeugd over ‘smart money management’ te leren.

Finno informeert je over dergelijke innovaties wereldwijd en biedt een platform om te discussieren over innovatie in de financiële sector.

Ben jij betrokken bij een innovatie en wil je deze delen met Finno of heb je een innovatie bij een andere financiële instelling ergens ter wereld gespot. Mail het ons. Je kunt ook als gastblogger een artikel schrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.