Geld nodig? Vraag het een ‘peer’

Leestijd: 2 minuten

 

 

Peer-to-peer lending of person-to-person lending is in Nederland nog niet succesvol gebleken. Boober was er vroeg bij, maar ging ter ziele.  Onlangs spotte ik een nieuw Nederlands initiatief: Frooble.  Binnenkort meer hierover op [finno].

In het buitenland bestaan er diverse peer-to-peer lending platformen, zowel voor consumenten als ondernemers:  Zopa (UK), LendingClub (VS), Prosper (VS), Fixura (Finland), Babyloan (Frankrijk), Fynanz (VS), Smava (Duitsland en Polen), isePankur (Estland) en Aqush (Japan). Dit lijstje is niet volledig. Met alle peer-to-peer lending initiatieven zou ik een behoorlijke blogpagina kunnen vullen.

In dit artikel kunnen jullie kijken naar twee TV-rapportages over respectievelijk Zopa en de LendingClub. In ruim zeven minuten ben je weer helemaal bij in de wereld van peer-to-peer lending.

Zopa

Zopa heeft sinds haar oprichting in 2005 de funding voor GPP 100 miljoen (EUR 117 miljoen) aan leningen geregeld.

LendingClub

Een reportage over de LeningClub, waarin je constateert dat het vooral leners zijn die financiële problemen hebben, of zoals ze het in de video noemen ‘cash trapped borrowers’.

Ook onderstaande reportage geeft een goed beeld hoe de LendingClub werkt.

Wat vind jij van peer-to-peer lending? Welke kansen liggen er in Nederland? Deel je mening met de andere lezers van [finno]

0 antwoorden
  1. g.w.koren@gmail.com'
    Gijsbert Koren zegt:

    Geweldige initiatieven natuurlijk! Jammer dat het niet mogelijk is om vanuit Nederland te investeren op Lending Club, Zopa of Prosper… De P2P lending platforms kenmerken zich door een wat meer traditionele houding dan crowdfunding platforms; die trekken zich namelijk minder aan van landsgrenzen en landspecifieke regelgeving.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.