Rabobank Hypotheekdossier: de strijd om betaalbaar advies barst los

Leestijd: 4 minuten

header blogartikel_DP Kruyswijkl

De Rabobank is het nieuwe jaar gestart met het Rabobank Hypotheekdossier. Dit dossier is een eerste stap in de vernieuwing van het hypotheekproces van de Rabobank. De eerste versie stelt klanten in staat om de inventarisatie van hun situatie zelf online uit te voeren. De Rabobank beloont deze zelfwerkzaamheid met lagere adviestarieven. Daarmee verschaft de bank zich een goede uitgangspositie nu het provisieverbod is ingegaan.

Met het online Hypotheekdossier kun je gedetailleerd berekenen hoeveel je kunt lenen, hoeveel je nodig hebt en wat dat per maand gaat kosten. Aan de hand van de ingevoerde gegevens wordt bepaald welke documenten nodig zijn voor het adviesproces. Deze kun je gelijk uploaden, ter voorbereiding op het adviesgesprek.

Rabobank Hypotheekdossier hypotheekadvies provisieverbod finno

Het dossier

Hierna volgt een korte beschrijving van wat het dossier inhoudt en hoe het werkt. Er is ook een demo video beschikbaar.

Met een korte intake bepaalt de bank wat je woonbehoefte is: eerste huis, ander huis, verbouwen en/of oversluiten. Daarna opent het bijbehorende dossier. Het dossier bevat 2 stappen: Persoonlijke berekening en Afspraak maken. Beide stappen zijn ingedeeld met iconen per onderwerp, zie onderstaande afbeelding. Door de iconen is direct duidelijk wat de bank van je wil weten. Als je de vragen in een icoon beantwoord hebt, wordt het icoon afgevinkt. Hoe meer informatie je invult, des te persoonlijker worden de berekeningen in de Samenvatting rechts. In het tabblad Documenten (achter de samenvatting) is in een overzicht te vinden welke documenten er nodig zijn en welke je al geüpload hebt.

Rabobank Hypotheekdossier advies provisieverbod finno 1

Klik op afbeelding voor vergroting.

Dialogen

De dialogen achter de iconen bevatten alle vragen die relevant zijn voor een specifiek onderwerp. Zo kun je bij Inkomsten bijvoorbeeld niet alleen loondienst opgeven, maar ook bijvoorbeeld ZZP-inkomen en pensioen.

In de dialogen wordt – net als in het dossier – gewerkt met een samenvatting, met directe feedback van je invoer. Bij Schulden en kredieten wordt bijvoorbeeld direct teruggekoppeld hoeveel je minder kunt lenen als je roodstand, een creditcard of andere open posten hebt. Dat stimuleert je om je kredietlimiet te verlagen, wat handig is als je een huis net wel, net niet kunt kopen.

Rabobank Hypotheekdossier advies provisieverbod finno 2

Klik op afbeelding voor vergroting.

Samenvatting en Uw documenten

De samenvatting in het dossier toont de zaken die voor een klant het belangrijkste zijn bij het afsluiten van een hypotheek: hoeveel mag je lenen, hoeveel heb je nodig en wat dat kost dat per maand? Het maandbedrag is op basis van standaard keuzes berekend. Die zijn gelukkig sinds 1 januari 2013 simpel: volledig annuïtair aflossen met een looptijd van 30 jaar, 10 jaar rentevast met NHG, eventuele restschuld meefinancieren. Achter de samenvatting zit een overzicht van  de documenten die je nodig hebt voor je hypotheekaanvraag. Welke dat zijn is bepaald door de antwoorden die je in de dialogen hebt gegeven. Als je de documenten uploadt kom je in aanmerking voor de lage adviestarieven.

Rabobank Hypotheekdossier advies provisieverbod finno 3

Klik op afbeelding voor vergroting.

Opslaan en inloggen

Om documenten te kunnen uploaden moet je eerst je dossier opslaan. Rabobank klanten die internetbankieren kunnen dat met hun Random Reader doen. Andere gebruikers kunnen hun telefoonnummer gebruiken en een wachtwoord kiezen en krijgen dan een toegangscode ge-sms’t. Als code gebruikt de bank eenvoudige woorden in plaats van moeilijke cijfer/letter-combinaties:

Rabobank Hypotheekdossier advies provisieverbod finno 4

Afspraak maken en dossier delen

Vanuit het dossier maak je een afspraak voor een adviesgesprek. De bank belt je dan terug om een datum en tijd af te spreken. Daarvoor hoef je nog niet klaar te zijn met het dossier. Vanaf het moment dat je een afspraak maakt is je dossier ook voor de bank beschikbaar, zodat de adviseur zich op het gesprek kan voorbereiden.  De bank vraagt je om 5 dagen voor het gesprek al je documenten te uploaden.

Provisieverbod

Het provisieverbod is net ingegaan en de rook is nog aan het optrekken. Duidelijk is dat er zowel op prijs geconcurreerd wordt, als procesinnovatie plaatsvindt. Los van de discussie over no cure, no pay is Rabobank één van de goedkoopste aanbieders van hypotheekadvies. Als het gaat om procesinnovatie is Rabobank ook één van de eerste partijen die een grote stap zet. De belangrijkste challenger lijkt eyeOpen te worden, die komende week live gaat met online hypotheekadvies. De strijd om betaalbaar advies is losgebarsten!

Conclusies

De auteur van dit artikel is nauw betrokken geweest bij het ontwerp van het Rabobank Hypotheekdossier. Het is dan ook niet gepast of geloofwaardig om conclusies te trekken. Graag lezen we uw conclusies terug in de comments!

Noot:

De auteur van bovenstaand artikel, D.P. Kruyswijk,  is internet strateeg bij Virtual Affairs, een full service internet bureau dat zich primair richt op de financiële markt. Hij is in die rol nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het Hypotheekdossier.

De afbeeldingen in dit artikel zijn live screenshots van het Hypotheekdossier.

Gerelateerd artikel:

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] nieuw. Bij Knab kun je je Financieel Plan delen met een aangesloten financieel expert en ook het Rabobank Hypotheekdossier is een mooi voorbeeld van het vergroten van de zelfwerkzaamheid van de consument. Deze […]

  2. […] bedrijven in de financiële sector betrof. Staat Knab dan in de lijst, of de Rabobank met het Hypotheekdossier? Staat The Moneyer in de hoogste regionen of toch ABN AMRO met Snel […]

  3. […] bedrijven in de financiële sector betrof. Staat Knab dan in de lijst, of de Rabobank met het Hypotheekdossier? Staat The Moneyer in de hoogste regionen of toch ABN AMRO met Snel […]

  4. […] Deze zelfwerkzaamheid van de klant bespaart de adviseur veel tijd en daardoor geld. In een eerder artikel op [finno] is deze nieuwe propositie uitvoerig […]

  5. […] provisieverbod heeft zijn uitwerking niet gemist. Nadat Rabobank met het HypotheekDossier live is gegaan en ABN AMRO ervoor gekozen heeft om haar producten execution only aan te bieden, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.