ABN AMRO breidt mobiel bankieren app uit met Rekening Delen

Leestijd: 4 minuten

header blogartikel_Pascal

Dinsdag 10 september zal niet alleen de geschiedenis ingaan als de dag waarop Apple nieuwe iPhones en iOS7 aankondigde, maar ook de dag waarop ABN AMRO Rekening Delen introduceerde.

Dankzij een update van de ABN AMRO mobiel bankieren app, kan je na een gezellig avondje eten met vrienden eenvoudig de rekening delen. Vanaf vandaag kunnen de klanten van ABN AMRO met een iOS-toestel eenvoudig een gezamenlijke uitgave achteraf of vooraf delen. Op korte termijn volgt deze mogelijkheid ook voor Android.

ABN AMRO Rekening Delen Mobiel Bankieren app Finno

Nieuw, maar niet uniek

Juni jongstleden voegde ABN AMRO nog Bankmail toe aan haar mobiel bankieren app. Vandaag wordt daar Rekening Delen aan toegevoegd. Op zich geen nieuwe functionaliteit. Al eerder kon je op [finno] lezen over Scashen bij de Belgische KBC Bank. En als ik nog wat verder graaf in het [finno]-archief stuit ik op een artikel uit 2010 over de Rabo Rekening Delen app. Deze laatste app verdween onlangs uit de iTunes Store: “Uit ons onderzoek blijkt dat veel klanten het handig vinden om een rekening te kunnen delen, maar dat het registreren en verrekenen te ingewikkeld is. Daarom hebben we besloten om per 1 juli met Rabo Rekening Delen te stoppen”, aldus de Rabobank

De ontwikkeling bij de Rabobank weerhoudt ABN AMRO er niet van haar mobiel bankieren app nu uit te breiden met Rekening Delen. De oplossing van ABN AMRO lijkt ook eenvoudiger dan de die van de Rabobank. Hoe werk het?

Eenvoudig achteraf of vooraf verrekenen

Jessica Niewierra, directeur Internet & Mobiel bij ABN AMRO benadrukt de eenvoud van de app: “De functionaliteit biedt een praktische oplossing voor vrienden en familie die samen kosten delen. Dat kan zowel vooraf als achteraf. Het voordeel is dat de functionaliteit is. Iedereen kan door een gebruiker van onze mobiel bankieren app aan de gezamenlijke betaling worden toegevoegd. Het enige dat je nodig hebt, is een e-mailadres.”

Vanuit het overzichtsscherm van de mobiel bankieren app, waarin al je rekeningen staan, kan je de functie Rekening Delen starten. Ook kan je Rekening Delen Starten vanuit een mutatie. In onderstaand voorbeeld heeft Eveline ruim EUR 980,- betaald voor een reisje met haar 2 vriendinnen en start ze Rekening Delen door op de Rekening Delen-knop in de mutatiedetails te klikken.

Stap 1 ABN AMRO Rekening delen finno

Klik op afbeelding voor vergroting

Vervolgens voegt Eveline de e-mailadressen van haar vriendinnen toe. Als ze de app toegang geeft tot haar contacten, dan kan ze de e-mailadressen uit haar contactenlijst selecteren. Ze kan de e-mailadressen ook handmatig toevoegen. Op het volgende scherm voegt ze een omschrijving en eventueel een afbeelding toe en wordt het bedrag in drieën verdeeld. Ze kan de bedragen eventueel nog aanpassen en tot slot vergrendelen. Daarna schrijft ze een persoonlijk bericht voor haar vriendinnen.

Stap 2 ABN AMRO Rekening delen finno

Klik op afbeelding voor vergroting

Als het persoonlijke bericht gereed is opent de app een e-mail bericht. In het e-mailbericht staan ook codes bij de namen van de vriendinnen. Als de vriendinnen de e-mail hebben ontvangen en een overboeking doen, moeten ze deze codes vermelden in de omschrijving. Het gebruik van deze codes stelt ABN AMRO in staat om te controleren of de vriendinnen betaald hebben en dit terug te koppelen in de mobiel bankieren app. Vanuit de app kan ook nog een reminder gestuurd worden.

Stap 3 ABN AMRO Rekening delen finno

Klik op afbeelding voor vergroting

Rekening Delen kan niet alleen achteraf gebruikt worden, maar ook voor een toekomstige uitgave zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk cadeau of een groepsvakantie.

Degene die de rekening voorschiet moet klant zijn van ABN AMRO en de mobiel bankieren app van de bank gebruiken. Andere deelnemers hoeven geen klant bij ABN AMRO te zijn.

Jessica Niewierra, directeur Internet & Mobiel bij ABN AMRO benadrukt in het persbericht de eenvoud van de app: “De functionaliteit biedt een praktische oplossing voor vrienden en familie die samen kosten delen. Dat kan zowel vooraf als achteraf. Het voordeel is dat de functionaliteit is. Iedereen kan door een gebruiker van onze mobiel bankieren app aan de gezamenlijke betaling worden toegevoegd. Het enige dat je nodig hebt, is een e-mailadres.”

Wordt Rekening Delen een succes?

Rekening Delen bij de Rabobank was geen succes, maar wellicht heeft de eenvoudige oplossing van de ABN AMRO meer kans van slagen.

Zelf heb ik nog een suggestie voor ABN AMRO. Het komt natuurlijk weleens voor dat je een rekening moet delen, maar wat misschien wel vaker voorkomt is dat je een klein bedrag leent van iemand. Voor deze situatie kan je de functie Rekening Delen ook gebruiken, maar dan stel ik voor een kleine aanpassing aan te brengen in de functionaliteit. Stel ik heb EUR 5,- tegoed van een collega, dan kan ik bij bovengenoemde stappen, nadat ik het e-mailadres van de collega heb toegevoegd, het bedrag van EUR 5,- opvoeren en dit bedrag in zijn geheel toekennen aan de collega door EUR 0,- bij mijn naam te zetten. De aanpassing zou moeten zijn dat als het bedrag bij mijn naam EUR 0,- bedraagt, mijn naam en het bedrag niet in de e-mail verschijnt en ook niet in het overzichtsscherm van mijn gedeelde rekeningen.

Wat vind jij van ABN AMRO Rekening Delen? Ga je het gebruiken? Vind je het een belangrijke toevoeging aan de mobiel bankieren app of had je graag andere functionaliteit gezien?

korting voor Emerce eFinancials - like finno

0 antwoorden
  1. joostvanstreels@yahoo.com'
    Joost Vanstreels zegt:

    Ik heb de nieuwe functionaliteit meteen in de praktijk gebracht met de kosten van een etentje van gisteravond. Ging heel makkelijk. Verder heel handig dat deze functionaliteit onderdeel uitmaakt van de bankieren app waardoor de app zelf kan controleren of de betalingen uitgevoerd zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.