ABN AMRO haalt veelbelovende startups in huis

Leestijd: 4 minuten

The Startup Orgy TSO Munt Square collaboration samenwerking ABN AMRO finno

Nog even en dan opent ABN AMRO samen met The Startup Orgy (TSO) een unieke co-working space midden in Amsterdam, met ruimte voor zo’n vijftien veelbelovende startups. TSO Munt Sq. helpt startende ondernemers excelleren. Bovendien biedt het ABN AMRO een mooie kans om Nederlandse startups van dichtbij aan het werk te zien en haar samenwerking met innovatieve bedrijven uit de FinTech en andere sectoren te versterken.

Resultaat van een decennium pionieren

Toen ik tien jaar geleden namens ABN AMRO voor het eerst actief werd in de wereld van startups, voelde ik me een echte Don Quichot. Het leek soms alsof ik onmogelijke doelen nastreefde in mijn zoektocht naar aansluiting met startups vanuit de bank. Gelukkig werd het draagvlak aan beide kanten na verloop van tijd steeds groter. Met vallen en opstaan is ABN AMRO inmiddels erg ver gekomen en ik merk dat collega’s intrinsiek geïnteresseerd zijn en enthousiast om de krachten te bundelen. Daar heeft het Innovation Centre een belangrijke rol in gespeeld.

Elkaars krachten benutten

Met mijn collega’s van het Innovation Centre zoek ik non-stop naar manieren om de banden met startups structureel te versterken. Ik geloof sterk in hun kracht en weet dat we als groot bedrijf veel van ze kunnen opsteken, en zij van ons. Daarom ontwikkelen we continu initiatieven waarbij we gezamenlijk leren, werken, creëren en investeren.

Deur open voor nieuwe samenwerkingen

Zoals ik al eerder schreef, moeten er voor succesvolle samenwerkingen tussen startups en corporates wel een aantal hordes genomen worden, want de verschillen tussen de twee zijn groot. Om de afstand met startups te verkleinen, moeten corporates de deur wagenwijd voor ze open zetten. Dat doet ABN AMRO op verschillende manieren. Zo leren we elkaar kennen tijdens Startup Friday, bezoeken we al jaren regelmatig FinTech-netwerkinitiatieven en experimenteren we in het Innovation Centre met nieuwe samenwerkingsvormen. Nu is het tijd voor de volgende stap: een gedeelde werkplek op neutrale grond. En dat is precies wat we hebben gerealiseerd met TSO Munt Sq.

Startups als uitgangspunt

Startups willen voor weinig geld in een mooi pand met perfecte voorzieningen midden in de stad zitten. Daarnaast werken de startende ondernemers graag in een omgeving die samenwerking en kruisbestuiving stimuleert. Nu is ABN AMRO niet de enige corporate met leegstaand vastgoed op AAA-locaties, maar we zijn wel de eerste bank die er vanuit deze klantbehoefte mee aan de slag is gegaan.

In plaats van ons probleem (de leegstand) als uitgangspunt te nemen, hebben we onderzocht hoe we zo goed mogelijk tegemoet konden komen aan de wensen van startups. We zijn bewust op zoek gegaan naar een partner in plaats van alles zelf te doen. Een bedrijf dat al ervaring had met het opzetten van vergelijkbare initiatieven. Een verbindende factor die weet hoe een werkomgeving gecreëerd wordt waarin startups het beste uit zichzelf en elkaar kunnen halen. Het partnership met The Startup Orgy (TSO) was voor ons dan ook een schot in de roos.

The Startup Orgy runt alles rondom housing en community. Ze besteden veel aandacht aan de juiste mix van startups, zijn sterk in het smeden van een hechte gemeenschap en weten hoe een innovatieve werkomgeving gecreëerd wordt. Dat TSO zelf ook een startup is, maakt het experiment voor ons allebei nog interessanter. Door intensief samen te werken, hebben we de afgelopen maanden al veel van elkaar geleerd op het gebied van bedrijfscultuur, werkwijzen en innovatieklimaat.

Elke dag dicht bij het vuur

TSO Munt Sq. is een co-working space geworden die plaats biedt aan zo’n vijftien startups uit allerlei sectoren. Hoewel het hele project voor ABN AMRO één groot experiment is, zien we de startups zeker niet als proefkonijn. Zij hebben een inspirerende werkplek, van alle gemakken voorzien en op een geweldige locatie in de stad. Hoe (en of) de startups ons willen gebruiken, is helemaal aan hen.

ABN AMRO heeft er een aantal vaste bureaus waar elke week pop-up bankiers aanschuiven: adviseurs, innovatieteams en andere professionals met bancaire kennis en skills waarvan de startups gebruik kunnen maken. Daarnaast gaan we regelmatig met startups in gesprek om te ontdekken of er kansen zijn om samen te creëren of nieuwe innovaties tot stand te brengen. Zo verkleinen we de afstand tot de startups letterlijk en figuurlijk!

Onze rol binnen TSO Munt Sq.

Voor ons draait het erom dat we de startups zo goed mogelijk helpen een vliegende start te maken en ze ondersteunen bij een snelle en gezonde groei van hun onderneming. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar wat er gebeurt als we een werkplek delen met startups en we regelmatig met elkaar praten. De rol van onze medewerkers op de locatie en de manier waarop ze (samen)werken ligt nog niet vast, maar wordt in de loop van het project vanzelf duidelijk.

Even snel een rekening openen, een middag zitten om de financiën door te nemen of samen op bezoek bij een mogelijke klant of investeerder uit ons netwerk: het kan allemaal. Maar willen startups elke woensdagmiddag intekenen op een consult van een bankier, lopen ze liever langs wanneer er toevallig eentje aanwezig is of ontstaat de meeste dynamiek juist tijdens de vrijdagmiddagborrel? We weten het nog niet, en dat is ook helemaal niet erg. We gaan gewoon aan de slag, kijken wat het beste werkt en passen processen aan op basis van feedback uit de community.

Open experiment met heel veel potentie

Op papier heeft TSO Munt Sq. veel potentie om een succes te worden, maar feit is dat ABN AMRO de eerste bank is die op deze manier met startup housing experimenteert. Leidt ons startup-avontuur tot andere inzichten, nieuwe samenwerkingen of snellere productinnovatie? We zullen zien! De komende tijd gaan we in ieder geval veel leren van TSO Munt Sq. en kijk ik uit naar mogelijkheden om samenwerking met startups op te schalen. Maar eerst gaan we er samen met The Startup Orgy alles aan doen om het pand zo snel mogelijk te vullen met veelbelovende innovators.

Nog deze maand opent TSO Munt Sq. haar deuren en er zijn nog enkele werkplekken beschikbaar. Ook ondernemen in een inspirerende omgeving? Schrijf je dan snel in via thestartuporgy.com. De volgende bedrijven gingen je voor: Holland Fintech, Uprise, Fitmo, Spencer en 9Waves.  De pilotfase loopt tot eind 2016. Blijkt het een succes, dan is de kans groot dat we het housing-concept uitbreiden naar andere steden met een bloeiende startup cultuur.

Noot: Bovenstaand artikel is geschreven door Menno van Leeuwen, Hoofd Focus Team Innovation Centre ABN AMRO.

Photo credits: www.thestartuporgy.com

3 antwoorden
  1. otto.freijser@perpetulon.com'
    Otto Freijser zegt:

    Mooi initiatief! De titel suggereert wellicht anders, maar dit is een mooi voorbeeld van co-creatie van ABN AMRO​ en The Startup Orgy​! Gezamenlijk leren en ondersteunen, en door nieuwe inzichten groeien! Zouden meer bedrijven mogen doen 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.