LoanStreet, de opmaat naar het frictieloos aanvragen van een financiering

Leestijd: 6 minuten

LoanStreet frictieloos financieren finno pascal spelier

De afgelopen jaren heeft de kredietverlening aan het MKB onder druk gestaan. Alternatieve financieringsvormen werden daarmee steeds belangrijker voor de Nederlandse banenmotor. Maar uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat ondernemers nog niet goed bekend zijn met alternatieve financieringsmogelijkheden.

Misschien kan het nieuwe platform LoanStreet daar een eind aan maken. Via dit platform weet de ondernemer binnen een minuut of hij een financiering kan krijgen en is de financieringsaanvraag daaropvolgend een fluitje van een cent, aldus de belofte op de website. Maakt LoanStreet frictieloos financieren mogelijk?

Bekend maakt bemind

LoanStreet is onderdeel van Sparkholder, een Amsterdamse startup die opgericht is in 2013. Sergio Torres, Bastiaan Burgwal en Jan-Volker Meuldijk van Sparkholder willen de wereld van FinTech op z’n kop zetten. Met Sparkholder hadden ze al het doel om de informatie asymmetrie tussen ondernemers en andere stakeholders te verkleinen. Met LoanStreet willen ze ondernemers een grotere kans op financiering bieden door te wijzen op de verschillende financieringsmogelijkheden.

Volgens de KvK zijn ondernemers nog niet goed bekend met alternatieve financieringsmogelijkheden. En onbekend maakt onbemind. “Ondernemers kiezen vooral voor traditionele vormen en als die spaak lopen, haken de meeste ondernemers af in hun zoektocht naar geld“, zegt KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk. “Door onbekendheid worden nieuwe financieringsmogelijkheden nog nauwelijks gebruikt.”

Traditioneel stappen Nederlandse ondernemers naar een bank. Uit onderzoek van de EU blijkt dat ruim 60% van de Nederlandse ondernemers een voorkeur heeft voor bancair krediet en slechts 5% voor equity. In tegenstelling tot Amerikaanse ondernemers zijn Europese- en Nederlandse ondernemers meer afhankelijk van bancaire financiering. ECB-voorzitter Draghi weet dat mooi te formuleren: “In the United States 80% of credit intermediation goes via the capital markets. In the European situation it is the other way round; 80% of financial intermediation goes through the banking system”.

non bank lending versus bank lending finnoBron: Rapport ‘Institutional non-bank lending and the role of Debt Funds’, European Investment Fund. Gebaseerd op Cour-Thimann and Winkler (2013), geactualiseerd met data van Eurostat, ECB, Federal Reserve System.

De MKB-ondernemers erkennen ook zelf de afhankelijkheid. Uit het onderzoek ‘Toekomst MKB-financiering’ van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat 58% van de ondernemers vindt dat ze op dit moment teveel afhankelijk zijn van bankfinanciering. Ook geeft 73% aan dat financiering op dit moment geen probleem vormt (68% in 2014).

Kortom, het Nederlandse MKB is te afhankelijk van banken en ze zijn te onbekend met alternatieve financieringsmogelijkheden. LoanStreet kan de bekendheid van alternatieve financieringsmogelijkheden bij het MKB vergroten. Maar veel belangrijker ook de toegankelijkheid vergroten. Hoe werkt LoanStreet?

Kijken en kopen

LoanStreet biedt eenvoudig toegang tot verschillende financieringsvormen. In beginsel is het aanbod nog enigszins beperkt. De Rabobank staat op het platform voor bancaire financiering. Rabobank-dochter De Lage Landen voor lease, Kapitaal op Maat, One Planet Crowd, Collin Crowdfund en Funding Circle zijn de crowdfundingpartners en Voldaan biedt bevoorschotting op basis van vorderingen. Ook kan de ondernemer zijn financieringsvraag direct bij informal investors, participatiemaatschappijen en een paar regionale ontwikkelingsmaatschappijen neerleggen.

Gedurende de eerste maanden is de Rabobank als launching partner de enige bank op het platform, maar naar verloop van tijd zal het platform naar verwachting ook plaats bieden voor andere Nederlandse banken. LoanStreet zal voortdurend het aanbod van financieringsmogelijkheden uitbreiden.

LoanStreet is een alternatief voor Fink (Financieringlink) van het Ministerie van Economische Zaken. Deze portal geeft naar eigen zeggen het MKB snel en gemakkelijk inzicht in hun financieringskansen bij meerdere financiers. Het is via Fink echter niet mogelijk om een aanvraag naar een van de grote banken te sturen.

Fluitje van een cent

LoanStreet heeft [finno] de mogelijkheid gegeven om ‘te spelen’ met het platform. Je kunt inderdaad snel inzicht krijgen in de financierbaarheid van jouw plannen.

Allereerst vertel je LoanStreet welk bedrag je voor welk doel je wilt lenen. Je kan meerdere doelen selecteren. Vervolgens maak je een koppeling met je boekhoudpakket. Tijdens de bèta-fase is dat vooralsnog alleen Exact. Waarom Exact? Bastiaan Burgwal legt uit. “We wonnen in 2015 de Exact Hackathon. We bouwden iets waarmee je kon voorspellen of en hoeveel geld je van een financier kunt krijgen. Daarna kwam alles in een stroomversnelling en zijn we met de ontwikkeling van LoanStreet gestart. Exact wilde graag als launching partner meedoen. Door te kiezen voor één boekhoudpakket bij start, Exact Online, hebben we een goede relatie kunnen opbouwen en kunnen we optimaal profiteren van het netwerk dat Exact heeft onder accountants en boekhouders.”

Nadat je de koppeling met je administratie hebt gemaakt, begint LoanStreet met rekenen. Ze tonen de vermogensratio van de onderneming, de terugbetalingscapaciteit en de liquiditeit, maar onder water wordt tevens gebruik gemaakt van een aantal andere factoren die van belang kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een trend in je cijfers. De genoemde drie ratio’s geven voor veel financiers echter de doorslag. Je krijgt direct te zien of je financierbaar bent en krijgt ook een beknopte interpretatie van de kredietscore.

LoanStreet kredietscore financierbaar vermogensratio, terugbetalingscapaciteit, liquiditeit finno

Eveneens zie je een overzicht van de financieringsmogelijkheden, waarbij ook de mate waarin de oplossing passend is getoond wordt. Per financier kan je meer informatie opvragen. LoanStreet geeft met een percentage ook de nauwkeurigheid van de kredietscore aan. Deze is in beginsel wellicht laag, omdat voor een juiste score wellicht wat informatie ontbreekt, informatie die ze nog niet hebben kunnen ophalen bij het boekhoudpakket.

LoanStreet financiers financieringsmogelijkheden finno

Je kunt de nauwkeurigheid vergroten door aanvullende informatie te verstrekken, bijvoorbeeld de huidige rente en aflossing die je betaalt en de mogelijkhied om extra eigen vermogen in te brengen. Ook toont LoanStreet je de zogeheten mapping van de financiële gegevens die ze uit je administratie hebben gebruikt. Op het niveau van grootboekrekening zie je hoe LoanStreet een grootboekrekening koppelt aan de balans en winst-en verliesrekening. Je kunt hier nog correcties maken. Dit kan te complex zijn voor de MKB-ondernemer. Gelukkig biedt LoanStreet de mogelijkheid om jouw aanvraag te delen met bijvoorbeeld jouw accountant of boekhouder.

Kloppen de basisgegevens die gebruikt zijn voor het berekenen van de kredietscore? Zo ja, dan kan je vervolgens het ondernemersplan opstellen. Je levert aanvullende gegevens aan die de financieringsaanvraag compleet maken. Je wordt onder andere gevraagd beschikbare jaarrekeningen over de voorgaande drie jaar te uploaden. Daarnaast moet je een prognose voor de komende twee jaar opstellen. LoanStreet maakt op basis van je boekhoudpakket al een robo-prognose, dus ook dat wordt een stuk eenvoudiger voor de ondernemer. Wil je daarin zaken aanpassen, dan kan dat uiteraard. Ook hier kan jouw accountant of boekhouder eventueel bij helpen.

LoanStreet ondernemersplan finno

Nadat je onder andere benodigde documenten hebt geüpload en je ondernemersprofiel hebt vastgesteld kan je uiteindelijk de financiers kiezen waar jouw financieringsaanvraag naar toe moet. De ontvangende financier zal de aanvraag vervolgens in behandeling nemen. Afhankelijk van de financier volgt er nog een proces aan die kant. Omdat LoanStreet de financiers qua informatie verzamelen veel werk uit handen neemt, verloopt dit proces altijd sneller.

LoanStreet financiers kiezen finno

Wat vindt [finno]?

Ik begon het artikel met de constatering dat MKB-ondernemers afhankelijk zijn van bancaire financiering en dat ze vaak onbekend zijn met alternatieve financieringsmogelijkheden. LoanStreet lost beide problemen op. De MKB-ondernemer ziet snel of zijn onderneming financierbaar is. Niet alleen bij een bank, maar ook bij andere financiers.

Ook maakt het voor ondernemers de zoektocht naar financiering efficiënter. De ondernemer hoeft niet meerdere aanvraagprocessen op te starten bij meerdere financiers. Door één keer de benodigde gegevens aan LoanStreet te verstrekken kan hij veel tijd besparen. Dit voordeel zal groter zijn als ook ABN AMRO, ING, andere banken en andere financiers zich aansluiten bij LoanStreet. De kracht van het platform bestaat immers ook uit de grootte en de verscheidenheid van het aanbod van financiers.

LoanStreet stelde mij al eens eerder in staat om het platform, toen nog in ontwikkeling, te aanschouwen. Een aantal zaken, vooral waar het de financials betrof, waren mijn inziens nog complex. We moeten de financiële kennis van MKB-ondernemers niet overschatten. Ook vinden MKB-ondernemers de financiële aspecten van het ondernemerschap meestal niet het leukste. LoanStreet heeft dit prima opgelost in de bèta-versie door continue de mogelijkheid te bieden om een financieel adviseur, bijvoorbeeld accountant, te betrekken bij de aanvraag.

Maakt LoanStreet frictieloos financieren mogelijk? Duidelijk is dat ze hier in belangrijke mate aan bijdragen. Omdat ze geen invloed hebben op het resterende aanvraagproces bij de aangesloten financiers zullen ze niet alle fricties kunnen oplossen. De meest ideale situatie ontstaat als het straight through processing (STP)-proces van LoanStreet wordt opgevolgd met een STP-proces bij de financiers. Zo wordt het financieren van MKB-ondernemingen weliswaar niet leuker, maar wel makkelijker.

Photo credits: www.loanstreet.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.