Beleggen? Volg de beste belegger!

Leestijd: 2 minuten

Wat moet je doen om goede beleggingsresultaten te behalen? Je kunt natuurlijk naar je bank luisteren, wekelijks naar je beleggingsclubje gaan of orakels als Warren Buffet en George Soros volgen, maar er zijn meerdere talenten die voor jou als voorbeeld kunnen dienen.

kaching

In de Verenigde Staten is kaChing een succesvolle ‘investing talent marketplace’. De onderneming ziet zich zelf als de eerste echte innovatie op het vlak van beleggingsfondsen in de afgelopen 25 jaar. Het concept is even simpel als doeltreffend. kaChing bepaalt van beleggers een zogenoemd investing IQ. Daarmee onderscheiden de ‘Genius’-beleggers zich van de gewone beleggers. Als belegger kies je een Genius uit, bekijk je zijn of haar beleggingsportefeuille en resultaten en klik je op de  ‘Ik wil investeren zoals…’-knop.  Vervolgens koop je met je kaChing beleggingsrekening voor een x-bedrag een mandje aandelen dat identiek is aan de portefeille van de Genius. Niet beleggen volgens de AEX-index, maar volgens de index van de betreffende Genius.

Het principe is simpel, maar er zit een zeer intelligent systeem achter. Hoe wordt bijvoorbeeld het investing IQ van de geniale beleggers bepaald? Veel beleggers kijken naar de prestaties van fondsen in het verleden. Vooral de beleggers die technische analyse toepassen zijn historici. kaChing vindt het verleden een verkeerde indicatie en kijkt naar 3 andere indicatoren om de geniale beleggers te ontdekken. Ze kijken o.a. naar

  • de ‘risk adjusted return’, de naar risico gecorrigeerde opbrengsten (Sharpe ratio?);
  • de strategie van de belegger, gebaseerd op een analyse van de wijze waarop de belegger resultaten boekt;
  • de kwaliteit van de rationale, gebaseerd op een gedragsalgoritme dat de reacties van de ‘community’ meet op de research van de belegger.

Het idee voor kaChing is ontsproten aan het brein van de toenmalige 15-jarige Dan Caroll. Een interview met hem vind je hier. kaChing klinkt als het geluid van een rinkelende kassa. De kassa voor Dan zal ook wel rinkelen, want inmiddels kent kaChing al ruim 400.000 bezoekers. Bedenk daarbij dat de internetsite na 18 maanden van ontwikkeling pas deze maand (lees oktober 2009) live ging. Mocht je zelf met kaChing willen beleggen onthoudt dan het volgende: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst en dat nu net de visie van kaChing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.