De 10 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector (deel 1)

Leestijd: 3 minuten

In februari publiceerde Fast Company de lijst ‘The World’s 50 Most Innovative Companies 2011‘. In de top 50 vind je geen financiële instellingen terug. Nagenoeg hetzelfde beeld zie je bij de jaarlijkse Bloomberg BusinessWeeks’s Most Innovative Companies. In die lijst slechts twee banken. Gelet op de grote verschillen in beide lijsten, zullen de methodieken die gebruikt zijn voor de totstandkoming van de lijsten niet identiek zijn.

Fast Company heeft ook lijsten gemaakt opgedeeld naar industrieën. In dit artikel deel ik graag de top 10 meest innovatieve bedrijven in de financiële sector. Staat er ook een bank of verzekeringsmaatschappij tussen?


Hieronder de volledige top 10 met voor velen waarschijnlijk onbekende namen.

[1] PayPal

PayPal biedt al weer sinds 1999 een online betaaldienst. Met PayPal kunnen bedrijven en consumenten met een e-mailadres betalingen online verzenden. Het netwerk van PayPal is gebaseerd op de bestaande financiële infrastructuur van bankrekeningen en creditcards om een wereldwijd, real-time betaalsysteem op te zetten. Zoals PayPal het zelf verwoord: “Wij leveren een product dat ideaal is voor kleine bedrijven, onlinehandelaren, personen en anderen waarvoor traditionele betaalsystemen onvoldoende mogelijkheden bieden.”

In 2009 maakte PayPal een radicale move door haar betaalsysteem open te stellen voor software-ontwikkelaars buiten de onderneming (PayPal X). Deze third party developers kunnen tegenwoordig de betaaldienst integreren in hun eigen websites, mobiele applicaties, et cetera, waardoor er allerlei innovatieve extensies op de PayPal-betaaldienst zijn ontstaan de laatste jaren. Er werken tegenwoordig meer dan 15.000 software-ontwikkelaars aan toepassingen gebaseerd op de PayPal code. Een opvallende toepassing is de iPhone app voor persoonlijke betalingen (person-to-person payments). Met de zogeheten ‘Bump’-functionaliteit kan de ene iPhone-beztitter een betaling doen aan een andere iPhone-bezitter door de iPhones tegen elkaar te bumpen. Op Finno kon je al eerder hier een artikel over lezen.  Andere bekende app gebaseerd op de PayPal betaaldienst zijn Bling Nation (tap to pay bij winkeliers), iConcessionStand (bestellen en betalen van snacks en merchandise bij evenementen) en IndieGoGo (het ophalen van geld voor ideeën en projecten vergelijkbaar aan Kickstarter).

Onderstaande video, ondanks dat deze uit 2009 is, geeft een goed beeld van PayPal’s Cashless Utopia.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rgT7gGciQrg]

[2] Citibank

Citibank heeft zijn positie onder andere te danken aan de invoering van een nieuw concept voor retail banking en de ontwikkeling van de technologie nodig voor dit concept. Citibank heeft daarbij veel aandacht gehad voor de user experience. Citi’s innovation lab heeft multifunctionele geldautomaten en interactieve schermen ontwikkeld voor de bankvestigingen. De vestigingen moet de meer tech-savvy klanten aantrekken. In Azië hebben ze al meerdere vestigingen omgebouwd en is het aantal klanten dat de bankvestingen bezoekt verdubbeld.

In onderstaande video vertelt Michelle Peluso, Global Consumer Chief Marketing Officer bij City over mobiele- en online trends in consumer banking.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CjvWjD7TWco]

[3] SecondMarket

De bedrijfsnaam SecondMarket zegt het al. De onderneming zegt de grootste ‘secundaire aandelenmarkt’ te hebben gecreëerd voor private ondernemingen. SecondMarket biedt snelgroeiende ondernemingen, die de seed capital-fase voorbij, hun eigen online aandelenbeurs. De ondernemingen kunnen hun eigen regels, prijsstelling en openingstijden van de eigen aandelenbeurs bepalen. Participanten in SecondMarket zijn: Facebook, Twitter, en Craigslist. Onderstaande video geeft een beeld van de dienstverlening.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EXAu4cqZy4Y]

[4] mPower Group

mPower Group verdient zijn hoge positie in de lijst doordat ze meer dan $ 100 miljoen hebben geïnvesteerd in kwalitatieve, goedkope financiële diensten voor de zogeheten unbanked mensen (mensen zonder bankrekening). mPower is een onderneming met verschillende ventures gericht op de financiële dienstverlening.  In het afgelopen jaar hebben een initiatief voor mobiele betalingen in India geïntroduceerd en een tap-to-pay systeem in Kosovo. Ook zitten ze achter de in Austin Texas gevestigde Mango bankvestigingen: “Mango Financial, Inc. is an innovative consumer financial services company that seeks to empower underserved customers in the U.S. to achieve their financial goals. It is developing a world-class retail experience and a suite of financial products designed to achieve a level of integration unmatched in the industry today.” Meer over Mango in onderstaande video.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wJvz8VoqnHw]

[5] Intuit

Een paar jaar geleden werd Mint, een personal finance management tool (PFM), overgenomen door software-onderneming Intuit. Sinds de overname is Mint explosief gegroeid. Inmiddels heeft Mint – een soort van Amerikaanse Yunoo –  meer dan 4 miljoen gebruikers. Maar Intuit is niet alleen de eigenaar van Mint maar ook de ontwikkelaar van verschillende financiële diensten, zoals de mobiele app SnapTax (een app voor belastingaangiften) en GoPayment een applicatie vergelijkbaar met Square, waarmee je als merchant creditcard betalingen kunt accepteren. Onderstaande video geeft een indruk van GoPayment.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-GynRWdBFhQ]

Bovenstaande ondernemingen vormen de top 5 van de meest innovatieve bedrijven in de financiële sector. Zeer binnenkort de hekkensluiters van de top 10.


0 antwoorden
 1. tony.de.bree@gmail.com'
  Tony de Bree zegt:

  Pascal, goed verhaal. Interessant is wel dat een aantal van de bedrijven die je noemt ook(Paypal. Intuit, Citi) al bij de innovatieve bedrijven hoorden in 2001. Dus blijkbaar zijn ze goed in nieuwe technologie omzetten in dingen waar klanten blij van worden.

  Tony
  @dagboekbankier

  Beantwoorden
  • Pascal Spelier zegt:

   Hoi Tony, in het tweede deel kom ik terug op het waarom financiële instellingen niet zo innovatief zijn en de ‘nieuwe’ speler wel.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.