[finno]’s Keek op de Week – 39

Leestijd: 4 minuten

finno-keek-op-de-week-finno-innovatie-financiele-sector-39.jpg

Inmiddels zijn er al heel wat Keek op de Week’s verschenen. Ongeveer een jaar geleden verscheen de eerste. Ik vermeld nog maar eens dat ik bij het bedenken van de naam voor deze serie ‘terugblikartikelen’ schatplichtig ben aan Kees van Kooten en Wim de Bie, de makers van het VPRO-programma Keek op de Week uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Wat klinkt dat ver weg.

Wat niet ver weg klinkt zijn de ontwikkelingen, innovaties en onderzoeken van de afgelopen week. AEGON lanceerde een pensioen app en deed een ‘promoted tweet campagne’, Rabobank stuurde een update van haar mobiel bankieren app naar de iTunes App Store en Capgemini bracht wederom haar World Payments Report uit. Tot slot sta ik nog even stil bij Emerce eFinancials en de korting die je als lezer van [finno] kunt krijgen.

 

AEGON tweet het uit: ‘We hebben een pensioen app’

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich momenteel meer zorgen over zijn pensioen dan een jaar dan geleden. Dat leidt er ongetwijfeld toe dat Nederlanders willen weten hoe ze er qua pensioen voorstaan. AEGON, de verzekeraar die graag ‘eerlijk is over later’, heeft dat goed begrepen en lanceerde onlangs een Pensioen app.

Met de Pensioen app heb je toegang tot je bij AEGON opgebouwde pensioen en kan je eventuele lijfrentes en pensioenregelingen van andere werkgevers toevoegen. Je gebruikt dezelfde toegangscode als bij de AEGON PensioenSite. Geen pensioenklant bij AEGON? Dan kan je handmatig eventuele lijfrentes en pensioenenregelingen toevoegen. Het is een gemiste kans dat je niet, zoals dat bij dochter Knab wel kan, je pensioenen van verschillende werkgevers kunt ‘downloaden’ van mijnpensioenoverzicht.nl.

aegon-pensioen-app-finno.jpg

 

Klik op afbeelding voor vergroting.

AEGON heeft een voor financiële instellingen unieke manier gebruikt om de app onder de aandacht te brengen: promoted tweets. De promoted tweet bevatte een zogeheten App Card. Daardoor kunnen Twitteraars vanuit de tweet direct de Pensioen app downloaden. Volgen AEGON heeft de eerste tweet 500% extra downloads opgeleverd. “In totaal zagen we een toename van 10%  in 5 dagen op het totaal aantal gedownloade App’s. Op de Tweet zelf hebben we 5500 interacties gehad (geopend, gereageerd, geretweet etc). De conversie hierop was zo’n 10%. We zien ook een toename van 400% in het gebruik bij bestaande gebruikers.”

Rabobank breidt mobiel bankieren app uit met iDEAL

De laatste tijd heeft de Rabobank weer een hoog tempo te pakken als het gaat om updates van haar mobiel bankieren app. Twee weken geleden bracht ze een update uit, waardoor het mogelijk is geworden om zonder Random Reader te betalen. Daarmee volgt de Rabobank de ING, die het al langer mogelijk maakt om per dag tot maximaal EUR 1.000,- over te schrijven naar rekeningen van derden, ongeacht of je al eerder een overschrijving naar die rekening hebt gedaan.

De Rabobank is wel wat voorzichtiger dan de ING. Als mobiel gebruiker moet je zelf instellen dat je zonder Random Reader wilt kunnen overschrijven en bedraagt de limiet maximaal EUR 250,- per week. Je kunt deze limiet zelf naar beneden bijstellen.

De update in de iTunes App Store bevatte ook nog een cliffhanger: “Binnenkort kunt u uw mobiele online aankopen betalen met iDEAL via de Rabo Bankieren App. We maken mobiel shoppen zo nóg makkelijker.” Inmiddels is deze cliffhanger werkelijkheid geworden. Ik heb begrepen dat de mogelijkheid al in de update zat, echter alleen nog ‘aangezet’ moest worden.

In de app betalen met iDEAL werd al langer verwacht. In oktober 2011 startte de Rabobank al een pilot met o.a. Bol.com en in december 2011 sprak de Rabobank de verwachting uit mobiel iDEAL in 2012 te kunnen lanceren. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Capgemini’s update van de global payments-industrie

Ruim twee weken geleden verscheen Capgemini’s jaarlijkse update van global payments-industrie in samenwerking met RBS. Voor de 9e keer brengt de van origine Franse onderneming de wereldwijde trends en stand van zaken in kaart in het World Payment Report.

world-payments-report-2013_infographic_capgemini-finno.jpg

Klik op afbeelding voor vergroting.

In het rapport wordt de verwachting uitgesproken, echter wel met voorzichtigheid, dat in 2014 het volume van mobiele betalingen dicht in de buurt komt van het volume van electronische betalingen (debit- en creditcards). “E-payments are expected to reach a total of 34.8 billion transactions by 2014, alongside 28.9 billion mobile payment transactions in the same year. However, the World Payments Report 2013 raises some important questions about the veracity of these estimates”, vermeldt het persbericht.

Niet geheel onbevooroordeeld kan ik het rapport aanraden aan mensen werkzaam in payments.

Emerce eFinancials komt steeds dichterbij

Voor de derde keer op rij heb ik de eer om het programma samen te stellen voor Emerce eFinancials. Dit jaar wederom veel inspiratie van buiten de branche (Coolblue), traditionele spelers (o.a. ABN AMRO, Delta Lloyd Groep, ING en Rabobank), en nieuwe spelers (o.a. Friendsurance, Kroodle en èM! Payment). Ook aanwezig zijn Facebook, Independer. Polisvoormij.nl en AFAS Personal. De dag wordt afgesloten door Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap en schrijver van het boek ‘De vrije wil bestaat niet‘. Zijn presentatie ‘Bespeel het brein van de consument en win hem terug’ zal mooie gespreksstof opleveren voor bij de netwerkborrel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.