Een beetje van jezelf, en een beetje van Maggi

Leestijd: 3 minuten

een beetje van jezelf, en een beetje van Maggi finno

Wie kent deze reclameslogan niet! Maar wat heeft dit te maken de financiële sector? De overeenkomst is groot met de (nabije) toekomst van de bank, een toekomst als regisseur.

Om een overheerlijke soep te maken gebruik je verse ingrediënten van jezelf (groente e.d.) en een beetje Maggi voor een degelijke basis. De banken schuiven ook meer op naar een mix: een degelijke basis van bancaire dienstverlening (de Maggi) en aanvullende ingrediënten van andere bedrijven (de groenten).

Van Financieringsspecialist naar Financieringsregisseur

Van oudsher zetten banken geschikte en op de klant toegespitste bancaire financiering op. De omgeving (lees: kapitaaleisen banken) verandert. De bank is verplicht om meer kapitaal aan te houden. Soms wordt er al gesproken over een ‘stootkussen voor het stootkussen’. Daarnaast is het niet meer vanzelfsprekend dat klanten altijd naar de bank gaan voor een financiering. Crowdfunding bijvoorbeeld groeit als ‘kool’, in 2014 +100%. De verwachtingen voor de P2P-economie zijn mogelijk nog groter en zeker in combinatie met bijvoorbeeld Bitcoins.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat banken meer als ‘financieringsregisseur’ moeten gaan denken en doen. Welk gedeelte van de financieringsvraag kunnen tegen een acceptabele prijs tegen acceptabele voorwaarden verstrekken? De risicovolle financieringen zijn meer geschikt voor andere soortige financieringsbronnen. Kortom, een beetje van de financieringsregisseur en een beetje van de ‘crowd’!

Van Betaalspecialist naar Betaalregisseur

De ontwikkelingen op het gebied van betalen gaan snel en dat is ook logisch. Immers, in de betaaltransacties zit een ‘schat aan data’ voor bedrijven. En als je deze data op goede manier gebruikt dan worden hier consumenten enthousiast van en helpt het hen in de ‘customer journey’.

Inmiddels zijn een groot aantal partijen (Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay, Facebook, enzovoort) actief in het betaaldomein. Een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Bestaande banken zullen moeten samenwerken en in het belang van de klant een combinatie moeten zoeken tussen eigen oplossingen en de oplossingen van andere bedrijven. Kortom, een beetje van de betaalregisseur en een beetje van Apple Pay!

Apple Pay Android Pay Samsung Pay

Van Risicospecialist naar Risicoregisseur

De meeste banken bieden verzekeringen aan of mooier verwoord ‘risicospecialisten’. Door onder andere de komst van ‘transparante vergoedingen’ in deze sector, zullen de risicospecialisten zich nog nadrukkelijker moeten onderscheiden. Door de toenemende transparantie worden verzekeringen meer en meer vergelijkbaar en minder uniek.

Ook hier geldt dat een risicospecialist zich moet richten op risicopreventie in plaats van de verkoop van verzekeringen. Wellicht zou een risicospecialist beter een inbraakpreventie bedrijf kunnen adviseren dan een nog uitgebreidere verzekeringsdekking. De ontwikkeling naar risicopreventie wordt inmiddels al gemaakt, denk bijvoorbeeld aan de nieuwe propositie van Rabobank: Rabo Risigo). Kortom, een beetje van de Risicoregisseur en een beetje van de ‘slotenmaker’!

Van Specialist naar Regisseur!

Het artikel ‘Is er een toekomst voor banken in de waardeketen?‘ op [finno] stelde Pascal Spelier terecht dat de traditionele financiële sector op moet passen dat ze geen ‘pure transactie verwerker’ wordt. Door de rol van ‘regisseur’ toe te voegen en en online en offline te combineren verbetert de customer journey en uiteindelijk de customer experience!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.