Fintech bubble of begin van nieuwe trend?

Leestijd: 2 minuten

Fintech finno

Door Maarten van den Belt

Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 komen er steeds meer nieuwe spelers op de markt die de traditionele diensten van banken overnemen. Banken laten dit soms toe: het van de balans afhalen van hun MKB portefeuille is goed voor banken want dat betekent minder kapitaalsbeslag (het gedeelte van het eigen vermogen dat banken apart moeten zetten en dat ze dan ook niet meer voor andere activiteiten kunnen gebruiken). Dit is pas net in Nederland begonnen via bijvoorbeeld Geldvoorelkaar.

De nieuwe spelers

Soms echter zijn er diensten die banken liever niet zouden missen, zoals het giraal wisselen van valuta. Een succesvol voorbeeld van een nieuwe toetreder is Transferwise, dat via de rekeninghouders van de bank werkt, maar daarbij veel goedkoper en transparanter het wisselen van verschillende valuta voor hun rekening neemt.

De nieuwe spelers in de wereld van financiële dienstverlening hebben veel voordelen, waaronder:

  • Afwentelen van het kapitaalsbeslag – wat banken anders zouden hebben – op de crowd;
  • Clean sheet: als je tegenwoordig een platform wilt opzetten wat alle functionaliteiten heeft, o.a. integratie met social media, dan kun je beter ‘van scratch’ beginnen. Banken worden vaak gehinderd door hun eigen zgn. ‘legacy’ systemen, aaneengeknoopte IT systemen die door een leger van IT specialisten aan de praat gehouden moeten worden;
  • Lage kostenstructuur. Banken hebben doorgaans een hoge kostenstructuur: personeel (incl RvB) en ‘brick and mortar’ kantoren netwerk. Ze hebben al vaak geprobeerd wat aan die zgn. cost – income ratio te doen, maar meestal tevergeefs.

Strijden of samenwerken?

Geen wonder dat Ralph Hamers, CEO van ING Bank, zijn nieuwe organisatie structuur heeft aangekondigd met ‘Tribes’ en ‘Squads’, vaak gebaseerd op wat de succesvolle online bedrijven zoals Spotify gebruiken.

In een aantal komende blogs zal ik aan de hand van verschillende voorbeelden kijken of nieuwe spelers een kans hebben tegen de oude gevestigde orde of dat er een wonderbaarlijke samenwerking plaats gaat vinden tussen oud en nieuw.

Noot: bovenstaand artikel is geschreven door Maarten van den Belt, voorzitter van de Raad van Advies bij Lendahand. Maarten is een ervaren professional uit de financiële wereld en heeft langdurig zowel in ontwikkelde landen gewerkt als in opkomende landen. Momenteel houdt hij zich bezig met nieuwe initiatieven van (non-bank) financiering met een internationaal en online karakter.  Daarnaast neemt hij zitting in diverse besturen van MFI- en SME organisaties.

Het artikel werd eerder geplaatst op de blog van Lendahand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.