Financiële educatie voor jongeren in Denemarken (en Nederland)

Leestijd: 3 minuten

Op woensdagochtend 15 september hield VODW Marketing een Executive Seminar met als titel Reinventing Financial Services. What consumers expect from future banks and insurers. Één van de sprekers was Mads Helleberg Dorff Christiansen namens de Danske Bank Group, de grootste financiële dienstverlener van Denemarken. Hij sprak over de introductie en de resultaten van het Financial Literacy Programme. In de editie van Banking Review van augustus is deze case ook al uitgebreid aan bod gekomen.

Vlnr: Reggy de Feniks (9senses), Andrew Clayton (Allianz), Luis Badrinas (Zurich), Mads Helleberg Dorff Christiansen (Danske Bank), Peter Brooks (Barclays) and Roger Peverelli (VODW).

Foto: Norbert van Leijen

Wat houdt het programma in?

Het programma is gericht op kinderen, jongeren, ouders en leraren met als doel een basis te leggen voor een gezonde financiële start van hun volwassen leven. Het programma is gratis en geheel zonder reclame uitingen. Hieronder is het programma weergegeven waarbij 5 target groepen zijn te onderscheiden.

Moneyville

Mads Helleberg Dorff Christiansen staat uitvoerig stil bij de resultaten van Moneyville. Moneyville is een serious game voor 5 tot 9-jarigen die kinderen kennis laat maken vragen als: waar komt geld vandaan, wat is de waarde van geld en wat is sparen. Kinderen kunnen verschillende taken uitvoeren zoals het aankopen van spulletjes in een winkel. In Denemarken kent Moneyville alleen al meer dan 950.000 unieke gebruikers volgens Mads. Op een bevolking van ongeveer 5,5 miljoen inwoners zijn dit indrukwekkende cijfers. Gemiddeld logt een gebruiker 4 keer in.

Uit onderzoek onder 400 ouders en leraren blijkt dat van deze groep:

  • 89% Moneyville vindt bijdragen aan financiële geletterdheid
  • 72% vindt dat Moneyville heeft geleid tot goede discussies met de kinderen over geld
  • 83% zegt Moneyville aan andere ouders aan te bevelen
  • 34% een positievere indruk van de bank heeft gekregen.

Prachtige resultaten waar ze trots op mogen zijn.

Denemarken versus Nederland

Denemarken wordt vaak vergeleken met Nederland. Qua oppervlakte en landschap. Ook worden de Denen net als Nederlanders, vaak betiteld als vooruitstrevend en ruimdenkend. Zelfs een gedoog-kabinet, dat in Nederland in de maak is, bestuurt al enige tijd het land. Maar Nederland is in 1 aspect uniek, namelijk de vele belangengroepen. Zij vormen de kern van ons Nederlandse poldermodel. Dagvoorzitter Maton Sonnemans, partner van VODW Marketing, merkte terecht op dat in Nederland het terrein van financiële educatie gedomineerd wordt door deze belangengroepen.

Het platform CentiQ is het beste voorbeeld hiervan. CentiQ is een initiatief van het ministerie van Financiën en bestaat uit een veertigtal partners uit de financiële sector, de overheid, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap, met als doel de consument wijzer in geldzaken te willen maken. Dit heeft geresulteerd in handreikingen voor het onderwijs met tips en trucs hoe financiële educatie makkelijker in te passen valt in het bestaande lesaanbod. Onderzoek onder leraren over het gebruik van deze handreiking laat nog op zich wachten.

Het Nibud is ook 1 van de partners. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Daarnaast doet het Nibud zelf ook onderzoek naar de geldzaken van consumenten en geven zij een richtlijn op hun website aan ouders voor het financieel opvoeden van kinderen.

In 2010 is de Stichting Weet Wat Je Besteedt van start gegaan met als missie de financiële zelfredzaamheid bij jongeren te vergroten. SNS Reaal heeft dit initiatief genomen in samenwerking met de partners PGGM, NIBUD en Microsoft. Op 22 september a.s. maakt de stichting de resultaten bekend van een kwalitatief onderzoek onder meer dan 150 jongeren over hoe zij zelf denken over en omgaan met geld. Zo is de Danske Bank ook begonnen. Maar om het resultaat van de Danske Bank te evenaren zal veel nodig zijn. De uitdaging staat in ieder geval.

Noot: Dit is een artikel van Maarten Engbersen, Productmarketeer Betalen, Sparen en Beleggen (Particulier en Zakelijk) bij ASN Bank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.