‘Symbid, a crowdfunding revolution is coming soon’

Leestijd: 3 minuten

Wat is een beter moment dan in de Week van de Ondernemer (12 t/m 14 april) een nieuw crowdfundingplatform te lanceren? Dat moeten ook de initiatiefnemers van Symbid gedacht hebben. Op Finno heb ik regelmatig over crowdfunding als financieringsalternatief geschreven. Eind vorig jaar had ik nog een interview met met Robin Slakhorst, één van de initiatiefnemers van Symbid, hetgeen tot een uitgebreid artikel over Symbid leidde.

Gisteren las ik op Twitter dat het nog maar 3 dagen duurt voordat Symbid officieel zijn start maakt.

‘s-Werelds eerste equity based crowdfundingplatform

Nog voor het eind van de week gaat het tweede of derde online crowdfunding platform van Nederland van start. Het is maar hoe je crowdfunding definieert. CrowdAboutNow (Beta) en Geldvoorelkaar.nl gingen Symbid voor. Waarbij ik persoonlijk Geldvoorelkaar.nl meer een peer-to-peer platform vind dan een crowdfunding platform. Meer over het verschil tussen peer-to-peer lenen en crowdfunding lees je in een artikel op Finno over Geldvoorelkaar.nl. Symbid noemt zichzelf overigens ‘s-werelds het eerste equity based crowdfundingplatform, wat zoveel wil zeggen dat ze als eerste platform een investering in equity (aandelen) mogelijk maken.

Onderstaande video geeft een korte uitleg over hoe Symbid werkt. De video is Engelstalig, omdat Symbid zich niet alleen op Nederland richt, maar er naar streeft om binnen vijf jaar het leidende crowdfundingplatform in Europa te worden.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aERhOrkbD5g]

Op zoek naar launching customers

Symbid heeft voor zichzelf een mooie opmaat naar de officiële start gerealiseerd. Samen met MKB Service Desk startte ze ideeënwedstrijd voor ondernemers met het beste idee en daarmee samenhangende kapitaalbehoefte. Samen lanceerde ze daartoe de website Ditismijnbedrijf.nl. Via social media (Twitter, LinkedIn en Facebook) konden vrienden, familie, bekenden en onbekenden de pitches van de ondernemers steunen. De wedstrijd heeft uiteindelijk 8 winnaars opgeleverd, die gezamenlijk op zoek zijn naar 1.190.000 euro. De winnaars mogen samen met Symbid een crowdfunding campagne ontwikkelen. Iets waar ze momenteel waarschijnlijk nog druk mee bezig zijn. De winnaars zijn namelijk tijdens de introductie van Symbid tijdens de Week van de Ondernemer tevens de launching geldzoekende customers.

Is er wel een equity gap?

Samen met MKB Service Desk heeft Symbid hiermee een originele actie bedacht voor de lancering van haar platform. Ik ben benieuwd hoe snel de winnende ondernemers vanaf eind deze week hun zoektocht naar geld kunnen volbrengen. Ook ben ik benieuwd hoe snel de launching customers de navolging gaan krijgen van andere ondernemers. Zonder interessante pitches geen investeerders.

De vraag die resteert is de volgende. Is crowdfunding echt de oplossing voor een mogelijke equity gap of hebben we zoals Britse deskundigen beweren te maken met een success gap of een readiness gap? De term success gap zegt dat er te weinig succesvolle ondernemers zijn om in te investeren. De term readiness gap zegt dat ondernemingen gewoon nog niet klaar zijn om in geïnvesteerd te worden. Wie het weet mag het zeggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.