MoneYou introduceert ‘beleggen met controle’

Leestijd: 4 minuten

Eens in de zoveel tijd wordt er een nieuw financieel product geïntroduceerd, waarbij je denkt: waarom heb ik dat niet bedacht? Denk bijvoorbeeld aan de SNS’s Spaarhypotheek *)  of de Turbo’s van ABN AMRO. Overigens gaat de innovatie vaak niet verder dan het creatief combineren van producten, die al sinds jaar en dag bestaan. Aan dit rijtje nieuwe financiële producten kunnen we er vandaag één toevoegen: MoneYou’s ‘beleggen met controle’. De volle dochter van ABN AMRO heeft hard gewerkt aan een beleggingsproduct, waarbij je zelf bepaalt of je risico wilt lopen en – tot op de cent nauwkeurig –  hoeveel risico je wilt lopen.

In september 2008 introduceerde MoneYou – daarvoor vooral bekend van financieringen – een online spaarrekening met een hoge rente. Sparen is vooral geschikt voor mensen die geen risico willen lopen en precies willen weten wat hun rendement is. Voor de consument die best wat meer risico wil lopen en daarmee een kans op een hoger rendement is beleggen een optie. Met ‘beleggen met controle’ combineert MoneYou sparen en beleggen.

Het MoneYou beleggingsproduct is gebaseerd op de AEX Index.  Je kunt het te beleggen bedrag verdelen met 4 ‘Schuiven‘. Met Schuif 1 geef je aan over welk bedrag je een vast rendement wilt. Met Schuif 2 kies je het bedrag waarmee je geen hoofdsomrisico wilt lopen en het rendement gemaximeerd is. Het rendement is gebaseerd op de ontwikkeling van de AEX. Deze schuif is enigszins vergelijkbaar met ABN AMRO’s AEX-spaarrekening, maar dan met een looptijd van 1 jaar. Met Schuif 3 en Schuif 4 kies je het bedrag waarmee je wilt beleggen tegen een gemaximeerd rendement en gemaximeerd verlies. De geoefende belegger heeft direct door dat er bij de laatste 3 Schuiven gebruik wordt gemaakt van optiestrategieën.

MoneYou maakt  bij de Schuiven 2, 3 en 4 gebruik van zogeheten call debit spread-optiestrategieën. Een klein deel van de inleg wordt gebruikt voor het uitvoeren van deze strategie, waarbij er een call wordt gekocht op de AEX Index en een call wordt geschreven op de AEX Index, maar dan tegen een hogere uitoefenprijs. Met deze strategie kun je als belegger profiteren van een stijging van de AEX, maar slechts tot een maximum. Daarnaast is er ook het risico van verlies bij een dalende AEX, maar is je verlies gemaximeerd. In onderstaand plaatje wordt het een en ander verduidelijkt.

Voor de lezers die interesse hebben in optiestrategieën volgt nu een extra toelichting. Voor Schuif 2 koopt MoneYou een call op de AEX die at the money is en verkopen ze een call die 4,5% out of the money is. Voor Schuif 3 koopt MoneYou een call op de AEX die 10% in the money is en verkopen ze een call die 15% out of the money is. Voor Schuif 4 koopt MoneYou een call op de AEX die 20% in the money is en verkopen ze een call die 30% out of the money is.

Het mooie van dit beleggingsproduct is dat er weliswaar gebruik wordt gemaakt van voor de consument ingewikkelde optiestrategieën, maar dat MoneYou toch een heel duidelijk en transparant product heeft gecreëerd.  Door je geld te verdelen over de Schuiven, bepaal je heel eenvoudig de risico/rendementverhouding waarbij je je comfortabel voelt. Je kunt bij MoneYour elke maand een bedrag inleggen dat gedurende een periode van 12 maanden wordt belegd. Je kunt vooraf uitrekenen of je belegging winst of verlies oplevert bij een daling of stijging van de AEX.

MoneYou hanteert geen transactiekosten. Maar hoe verdient MoneYou dan geld aan dit product? Ik vroeg het Koos van der Veen, commercieel directeur bij MoneYou. “Sparen is ook gratis bij MoneYou. En daar betalen we klanten een mooie rente. Dat kan natuurlijk omdat het spaargeld tegen een hogere rente weer wordt uitgeleend voor bijvoorbeeld leningen en hypotheken. Bij het beleggingsproduct betalen we geen rente (behalve in Schuif 1), maar kopen we in plaats daarvan opties op de AEX Index. Op deze manier kunnen de kosten voor de belegger op 0% worden gehouden”.

Met het toevoegen van een beleggingsproduct aan haar productengamma, wordt MoneYou steeds meer een complete online bank. Het beleggingsproduct is ook nog eens zeer innovatief. Althans, dat vind ik. Vind jij dit beleggingsproduct van MoneYou innovatief. Laat het weten via onderstaande poll en/of plaats een reactie.

[polldaddy poll=3133982]

*) SNS beschouwt zich als uitvinder van de Spaarhypotheek, of was het toch Wim Rust die deze hypotheek bedacht?

Share

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.