NPEX heeft de ambitie om een wereldomvattend digitaal handelsplatform voor effecten te worden

Leestijd: 3 minuten

Op Finno schreef ik al eerder over de figuurlijke spagaat waarin zowel ondernemers als banken zitten als het gaat om financieren. Dat was ruim een jaar geleden. Nu is er het risico op een tweede kredietcrisis – sneuvelt Griekenland zoals de borden na een goede Griekse maaltijd? -, waardoor financiële markten misschien weer stilvallen. Daarnaast leidt aanscherping van regels wellicht tot minder kredietverstrekking.

Als het verkrijgen van kredieten moeilijker wordt, dan vraagt dat om innovatieve, alternatieve financieringsvormen voor ondernemingen. Het Nederlandse NPEX, de beurs voor ondernemend Nederland, is zo’n innovatief financieringsalternatief. En omdat ze gezien worden als innovatie in de financiële sector dingen ze mee naar de Accenture Innovation Awards 2011. Finno stelde Frans van den Broek, directeur van Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX) vijf vragen.

Wat biedt NPEX haar klanten?

“NPEX is een digitale effectenbeurs die de handel tussen bedrijven en fondsen enerzijds en beleggers anderzijds faciliteert. Op www.npex.nl staan noteringen van bedrijven en fondsen die kapitaal willen aantrekken om zich verder te ontwikkelen maar een notering aan de Euronext te duur en omslachtig vinden. Er wordt rechtstreeks gehandeld, dus zonder tussenkomst van banken of andere partijen. Dat houdt de kosten laag. En er gelden geen eisen voor aantal verhandelbare stukken, track record en IFRS. Een AFM-goedgekeurde prospectus volstaat. Bedrijven die hun zaken goed op orde hebben, kunnen al binnen 10 weken aan de NPEX-beurs worden genoteerd.”

“Beleggers krijgen met NPEX toegang tot effecten waartoe ze voorheen geen toegang hadden. Reguliere effectenrekeningen geven alleen toegang tot de reguliere effectenmarkten. NPEX vergroot het aanbod met nieuwe, unieke beleggingsmogelijkheden. Met een NPEX-portefeuille zijn beleggers minder afhankelijk van het sentiment op de AEX, doordat zij hun risico’s veel beter kunnen spreiden.”

“Verder biedt NPEX beleggers een persoonlijk beleggingsmanagementsysteem waarbij alles online gebeurt. Dat biedt veel voordelen. Je hebt er alles zelf in de hand: kopen, verkopen, bieden. En de kosten zijn laag: beleggers betalen bij NPEX geen bewaarloon, alleen transactiekosten.”

Welke behoefte vervult NPEX?

“NPEX richt zich op alle bedrijven die behoefte hebben aan verhandelbaarheid van hun aandelen of op zoek zijn naar andere financieringsvormen. Doordat banken zelf een financieringsprobleem krijgen, worden bedrijven gedwongen uit te kijken naar alternatieve financieringsvormen. Het NPEX-platform, dat geschikt is voor alle structuren (juridisch en qua omvang), springt in op deze behoefte.”

“Naast publieke noteringen biedt NPEX ook de mogelijkheid van een zgn. interne notering. Hierbij kan de eigen kring van aandeelhouders onderling handelen in een afgeschermde omgeving. Een interne notering kan voor bedrijven een opstap zijn naar een publieke notering. Vooral familiebedrijven, coöperaties e.d. zijn hier in geïnteresseerd, want zo maken zij het makkelijker voor de eigen aandeelhouders om onderling te kopen en verkopen, maar hoeven ze bedrijfsgegevens niet openbaar te maken. Voor een interne notering is geen AFM-goedgekeurde prospectus nodig; alleen jaarcijfers.”

Hoe onderscheidt NPEX zich van haar concurrenten / of andere oplossingen?

“NPEX is de enige plek waar beleggers middels een veilingmethodiek aandelen kunnen kopen of verkopen.”

Hoe innovatief is NPEX?

“Beleggers kunnen op NPEX aandelen kopen en verkopen. En bieden op aandelen die door een uitgevende partij of door medebeleggers worden aangeboden. Alles gebeurt in een eBay-achtige omgeving waarin het biedproces door alle beleggers is te volgen. Hiermee is NPEX uniek. Zelfs het Amerikaanse Second Market is niet zo transparant als NPEX. Beleggers weten daar niet hoe de prijs voor een aandeel tot stand komt; bij NPEX weten ze dat wel.”

Waar staat NPEX over 5 jaar?

“NPEX werkt aan een wereldomvattend digitaal handelsplatform voor effecten. De focus ligt  op geografische groei en groei van aantal noteringen en beleggers. Begonnen in ‘het oog van de financiële storm’ (begin 2009) heeft NPEX nu de wind mee, want juist de crisis geeft NPEX een duwtje in de rug. Immers, waar banken de geldkraan dichtdraaien staan bedrijven open voor de financieringsmogelijkheden die NPEX biedt. Tegelijkertijd staan beleggers, door de onrust op de aandelenmarkten, open voor alternatieve beleggingen.”

Tot slot, In onderstaande video een uitleg hoe NPEX werkt.

Hoe innovatief vind jij NPEX? Deel je mening onderaan dit artikel. Deze week beoordeelt een vakjury de inschrijvingen voor de Accenture Innovation Awards op algemene indruk, innovativiteit, succes en potentie. Overleven ze de juryronde, dan kun je vanaf 10 oktober meestemmen voor de publieksprijs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.