Betalen met een NFC-sticker, dat is het idee van mijn iD van de Rabobank en Albert Heijn

Leestijd: 3 minuten

Werkzaam op de Amsterdamse Zuidas loop ik in de pauze regelmatig langs de AH to go om een broodje te halen. Voor andere Zuidassers is de lange rij bij de AH to go geen onbekend verschijnsel. Desalniettemin ben je over het algemeen toch snel aan de beurt. Vanaf nu zullen de rijen nog sneller oplossen, omdat het moment van betalen vanaf deze week nog korter is. Je kunt vanaf nu namelijk bij de AH to go bij het WTC op de Zuidas contactloos met je mobiel betalen.

De Rabobank en Albert Heijn zijn namelijk een proef gestart waarbij je als klant snel en gemakkelijk kunt betalen met een speciale iD sticker, die je op of in je mobiele telefoon kunt plakken. Nu was ik eerder niet zo positief over het (NFC) stickers plakken, maar ik moet mijn mening bijstellen.

Hoe werkt het?

Je plakt de zogeheten mijn iD-sticker in of op je telefoon en betaalt met één ‘aanraking’ bij de kassa het verschuldigde bedrag. Er is een dunnere witte sticker beschikbaar voor in je telefoon of een meer slijtvaste, zwarte sticker voor op de achterkant van je telefoon. Onderstaande demo geeft een goede uitleg van de werking.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XyGwU3Mm-RU]

De betaaloplossing van mijn iD is gebaseerd op Rabobank’s virtuele portemonnee Minitix. Minitix is een online bankrekening waarop je maximaal EUR 300,- kunt zetten (met iDEAL, een machtiging, met je creditcard, een overboeking, et cetera) en kunt gebruiken voor verschillende betaaloplossingen zoals MyOrder, Cashless betalen, Rabo SMS betalen en Hyves Afrekenen. Met de Minitix-‘engine’ heeft de Rabobank een mooie troef in handen. Het maakt allerlei, over het algemeen kleine betalingen, mogelijk: bioscoopkaartje kopen, drankje op het terras, parkeerkaartje, betalingen binnen Hyves en betalen tijdens de derde helft in de hockeyclubkantine.

Betalen met mijn iD kan met iedere telefoon, iedere provider en iedere bank.

Gaat het werken?

Het succes zal onder andere afhankelijk zijn van het gepercipieerde gemak door de gebruiker, de bereidheid om stickers op of in de telefoon te plakken en de bereidheid om een virtuele portemonnee met geld te vullen, geld waarover je geen rente ontvangt. Het gaat hier om voordelen voor de betalende klant. Ook voor de ontvangende partij moet het voldoende voordeel hebben.

Duidelijk is dat Minitix in zijn algemeenheid lijkt uit te groeien tot een succes. Het afgelopen anderhalf jaar steeg het aantal MiniTix-gebruikers van 30.000 naar 150.000. Volgen de Rabobank wordt de e-wallet goed ontvangen. Daarnaast beoordeelde deelnemers aan een interne test in een afsluitende survey het concept met een dikke 8.

Gedurende 9 maanden gaan de Rabobank en Albert Heijn gezamenlijk deze proef uitvoeren. Gertjan Rösken, Rabobank’s pleitbezorger van mobiel betalen, heeft geen doelstelling in gebruikersaantallen, maar ziet de proef als geslaagd wanneer de consument ermee blijft betalen en niet na twee weken afhaakt. “Zo ziet AHOLD dit ook, de klant van AH is de doorslaggevende factor. Als ze dit handig vinden, kan het initiatief snel vervolg krijgen in andere to go’s. De techniek werkt, dat weten we.”

Voor de muziek uit

Met deze betaaloplossing loopt de Rabobank wellicht enigszins voor de muziek uit. Enerzijds anticipeert de Rabobank op de ontwikkeling dat mobiele telefoons in de toekomst standaard een NFC-chip zullen bevatten. Hierover zegt Gertjan Rösken: “Het duurt nog een paar jaar voordat NFC, de technologie om met je mobiel bij een kassa af te rekenen, in iedere telefoon zit. Om de consument toch al het gemak te bieden van het afrekenen met de telefoon, hebben AH en Rabo samen een sticker ontwikkeld die je in of op je telefoon kunt plakken. Daarmee maak je van je mobiel een portemonnee. Mensen die nu starten met een sticker, kunnen straks met een NFC-toestel ook Mijn iD blijven gebruiken.”

Anderzijds loopt de Rabobank wellicht vooruit op de ontwikkelingen binnen Sixpack, het samenwerkingsverband van de Rabobank, ABN AMRO, ING, T-Mobile, KPN en Vodafone. Het project Sixpack moet leiden tot een mobiele betaaloplossing, die begin 2012 geïntroduceerd wordt. Ik ben nieuwsgierig hoe de proef van de Rabobank en Albert Heijn zich verhoudt tot het Sixpack-initiatief. Wellicht zet Rabobank weer de standaard neer zoals ze dat in het verleden ook met iDEAL deden.

Hoe het ook zij, dit weekend nog laad ik mijn virtuele portemonnee op en hoop ik vanaf maandag in mijn pauze voortaan sneller van mijn broodje bij de AH to go te kunnen genieten.

0 antwoorden
 1. daniel.oosterwaal@alex.nl'
  Daniel zegt:

  In Hong Kong is het mogelijk om bij de mini-supermarkt in het metrostation te betalen met de lokale OV-chipkaart: even je kaart tegen de kassa houden en je hebt betaalt.
  Zou zoiets in Nederland kunnen werken?

  Beantwoorden
 2. doosterwaal@hotmail.com'
  Daniel zegt:

  Nee, ik bedoel niet die virtual super market. Dat is echt een topper.

  In Hong Kong is het minder innovatief, maar wel efficient. Ze kunnen daar op veel plekken met het tegoed op hun OV-chipkaart (“Octopus-card”) betalen.
  http://www.youtube.com/watch?v=zPP7Jq1X3Ic&feature=related

  De voordelen zijn dat veel mensen zo’n kaart hebben en dat de klant geen extra technologie nodig heeft (een mobiel, een NFC-chip). Het betalen gaat net zo snel als inchecken voor de metro.

  Aangezien in Nederland de OV-chipkaart in opkomst is, vraag ik me af waarom de Nederlandse retailers niet gewoon deze methode uit Hong Kong kopieren.

  Beantwoorden
 3. nerissalacle@twitter.example.com'
  Nerissa Lacle (@nerissalacle) zegt:

  Ik heb van verscheidene rabobank medewerkers positieve geluiden gehoord over de NFC sticker. Enige minpuntje is het plakken van de sticker op je ‘coole’ smartphone.

  Is het naar jullie mening niet handiger als we onze mobiele telefoon voor alle kleine betalingen gaan gebruiken? Geen investeringen meer in bijvoorbeeld een extra kaart als de OV chipkaart.

  Wat als we al deze betalingen laten lopen via onze telefoonrekening?

  Beantwoorden
 4. finno.wordpress@buibui.xs4all.nl'
  Jan zegt:

  Ben ik nou gek, of kun je die sticker ook gewoon in je portemonnee stoppen? En heb je geen sticker nodig als je telefoon zelf NFC aan boord heeft?

  Beantwoorden
 5. sjors@sjorsboomschors.nl'
  Erwinus zegt:

  Ik zeg FAIL. Nergens meer te zien. Je komt werkelijk om in de betaalmiddelen/systemen, dat is niet de oplossing. Wanneer gaan ze dat nu eens snappen.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] van creditcardmaatschappijen, Google introduceerde onlangs Google Wallet en het Nederlandse mijniD zag vorige week ook het levenslicht. En gisteren kondigde ook BlackBerry een […]

 2. […] de pilot met Albert Heijn, waarbij je bij de AH to Go bij WTC Zuid in Amsterdam met je mobiel kon betalen, pakt de Rabobank […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.