De beleggers bij BUX zijn bij de tijd met de nieuwe Apple Watch app

Leestijd: 5 minuten

BUX beleggings app Apple Watch app finno pascal spelier

Twee weken geleden heeft BUX, de winnaar van de Nederlandse Fintech 50 Award in de categorie Personal Finance, een app voor de Apple Watch gelanceerd. Deze toch al über hippe beleggingsonderneming aan een Amsterdamse gracht heeft voor haar BUX-ers een app ontwikkeld, die beleggen in de financiële markten nog leuker maakt.

[finno] sprak met Nick Bortot, de oprichter van BUX. Best leuk zo’n Apple Watch app, maar zitten jullie klanten daar op te wachten? En nu we BUX toch spreken, hoe gaat het eigenlijk met jullie, sinds jullie start ongeveer een jaar geleden?

Wat is BUX ook alweer?

Voor degene die nog niet eerder op [finno] over BUX hebben gelezen; BUX denkt dat handelen op de beurs een veel grotere groep mensen aanspreekt dan tot nu toe werd aangenomen. Echter, complexe beleggingswebsites met veel cijfertjes en grafiekjes zijn volgens BUX een forse drempel om daadwerkelijk op de beurs actief te zijn.

Daarom heeft BUX een beleggingsapp ontwikkeld die de financiële markten extreem eenvoudig, toegankelijk, leerzaam en vooral ook heel leuk maakt, zodat iedereen nu kan ontdekken hoe de financiële markten werken. En het is eigenlijk heel simpel: ‘they go up or down, make a educated guess’. De educated guess maakt de gebruiker op basis van het BUX-beursnieuws in Jip en Janneke taal. Nick benadrukt: “De content in onze app laat de beginnende belegger zien hoe belangrijk de factor ‘nieuws’ is op de beurs – een belangrijk onderdeel van het leerproces!”

Het toepassen van gamification en een verfrissende communicatie richting de inmiddels ruim 220.000 BUX-ers onderscheiden BUX van andere beleggingsplatformen, die vooral gebruikt worden door beleggers die lid zijn van saaie beleggingsclubjes met dito saaie namen (‘herinnert u zich D’n Anwas nog, nog ,nog’).

Naast de beleggingsapp is er nu de Apple Watch app. BUX heeft in eerste instantie een smartwatch app voor de Apple Watch ontwikkeld. Het zal je niet verbazen dat de hippe BUX-ers overwegend gebruikers zijn van de evenzo hippe iPhone.*

“We hebben voor de Apple Watch gekozen, omdat een meerderheid van onze users een iPhone heeft,” beredeneert Nick uit. “Bovendien is het ontwikkelen van een app voor een Apple device iets makkelijker. Bij Android loop je wat meer tegen problemen met het besturingssysteem en de hardware aan. Dus eerst maar eens kijken hoe onze Apple Watch App aanslaat, voordat we gaan doorontwikkelen voor Android smartwatches. Op dit moment hebben we nog geen plannen daartoe.”

BUX-ers blijven bij de tijd

BUX is vooral geschikt voor de meer actieve beleggers. De beleggingsapp is dus meer geschikt voor ‘traders’ (‘show me the money’), dan voor ‘buy and never touch your stocks again’-beleggers. Notificaties zijn dus heel belangrijk voor de BUX-doelgroep.

“Je kunt met onze beleggingsapp op je smartphone een notificatie instellen voor als jouw aandeel boven of onder een door jezelf ingestelde koers terecht komt,” legt Nick uit. “Of je kunt een notificatie instellen voor als een aandeel een bepaalde prijs behaalt, die voor jou interessant is om in te stappen. Een extensie van de BUX app op de Apple Watch is dus heel logisch – zo blijf je nog beter op de hoogte.”

Het development team bij BUX heeft volgens Nick zijn stinkende best gedaan om een Apple Watch app te maken die echt toegevoegde waarde heeft: “Ons development team zich zat zich regelmatig te ergeren aan al die veelbelovende Apple Watch apps die eigenlijk geen echte toegevoegde waarde blijken te hebben – ze vonden het een uitdaging om vanuit BUX een AppleWatch app te ontwikkelen die wel wat toevoegt.”

Wat voegt de Apple Watch app dan toe?

Onderstaande video laat in iets meer dan een minuut de functionaliteit van de BUX Apple Watch app zien. Zonder jouw smartphone uit je broekzak of Gucci-tas te halen zie je op het kleine schermpje om je pols de voor jouw relevante notificaties. Je kunt op je Apple Watch meteen handelen naar de geboden informatie. Gaat Volkswagen onderuit, omdat ze gesjoemeld hebben met hun dieseltjes. Je weet het meteen en hoeft niet te wachten op Annechien die je het slechte nieuws tijdens het NOS Achtuurjournaal brengt nadat de koers al een vrije val heeft gemaakt, waar menig parachutist jaloers op is.

Met de Apple Watch weet je niet alleen hoe laat het is, maar kun je bijtijds handelen naar bewegingen op de financiële markten. De BUX-er is dus nog meer bij de tijd.

En hoe gaat het verder met BUX?

Het kaarsje op de verjaardagstaart is nog maar net uitgeblazen: BUX is onlangs één geworden. In haar jonge leven heeft BUX al veel bereikt en kunnen haar ‘ouders’, die haar financieel ondersteunen trots op haar zijn. Inmiddels heeft BUX meer zakgeld gekregen. Begin september heeft de onderneming in een tweede financieringsronde € 1,7 miljoen opgehaald om haar groei verder te versnellen.

De belangrijkste investeerder in deze financieringsronde is Initial Capital, een Venture Capitalist met kantoren in Silicon Valley en Londen, die onder andere gaming bedrijven zoals Space Ape, Super Evil Mega Corp en Supercell heeft helpen groeien.

Shukri Shammas, founder en partner van Initial Capital over BUX: “Het gamificeren van de financiële markten is niet gemakkelijk. Je hebt een uniek team nodig van mensen die elkaar van nature niet opzoeken: gamers en mensen met ervaring in de financiële markten. Het is BUX gelukt om zo’n team samen te stellen. Om deze reden en vanwege de groei die BUX in nog geen jaar heeft laten zien, zijn we super enthousiast over onze deelname in BUX. We helpen BUX graag om de traditionele beleggingssector opnieuw uit te vinden.”

Prijzenwinnend BUX slaat vleugels uit

BUX won in Nederland de Fintech 50 Award in de categorie Personal Finance. Daarnaast is BUX is onderdeel van de Londense Fintech 50, de jaarlijks verkozen groep van 50 meest veelbelovende Europese Fintech startups. De FinTech scene wordt geregeerd door nerds, slimme meisjes en jongens met een bovengemiddelde interesse in IT en knikkers, die vroeger bij de gym altijd als laatste werden gekozen als er teams samengesteld moesten worden. Deze nerds halen nu hard uit naar de gevestigde orde in de financiële sector, die doorgaans uit de populaire kids van vroeger uit de klas bestaat (nerd revenge).

Ook BUX daagt de status quo uit en is hard op weg om haar vleugels in Europa uit te slaan. Inmiddels heeft BUX ruim 220.000 gebruikers in Nederland en de UK, waarvan er 13.000 daadwerkelijk handelen (de Serious-BUX-ers). In Duitsland kunnen beleggers pas sinds kort van BUX gebruik maken en binnenkort verschijnt BUX ook in de Belgische App Store.

In Nederland en de UK is er al voor een waarde van circa EUR 1,6 miljard gehandeld. In de UK boort BUX een heel nieuwe doelgroep aan: 79% van de gebruikers heeft niet eerder gehandeld. Het zijn waarschijnlijk de Millennials die de opkomst van internet in hun luiers meemaakten en het ‘black swan’-event rond 2008 razend interessant vinden. Ze hebben ervaren dat de saaie, corporate-achtige financiële wereld – doorgaans meer iets voor hun vaders in grijze pakken – veel invloed heeft op hun persoonlijke leven. Kortom, vroeger was de beurs yawning boring, maar tegenwoordig is de beurs, met al die disruptieve tech bedrijven die de wereld op z’n kop zetten, helemaal sex drugs and rock ’n roll. Vandaar dat BUX dit de reden vindt voor haar bestaan: ‘Let’s rock the world of finance’.

Volgen er nog meer landen? “We zijn pas net live in Duitsland en de rest van Europa zal daarop volgen. We zijn nog aan het nadenken over welk groot Europees land als eerste volgt,” vertelt Nick. Andere werelddelen laten nog even op zich wachten: “Wat ons betreft gaan we natuurlijk zo snel mogelijk de wereld in, maar laten we niet een te grote broek aantrekken en ons eerst maar eens eerst concentreren op Europa.”

Switch back from BUX- to [finno]-mode.**

*Als enthousiast Apple-gebruiker ben ik volstrekt subjectief waar het Apple devices iPhone aangaat. Vergeef mij mijn enthousiasme of naïviteit.

** Zoals je wellicht gemerkt hebt was de schrijfstijl van dit artikel ietsje anders dan je wellicht van mij gewend bent. Ik heb getracht het artikel in de BUX-communicatiestijl te schrijven, maar betwijfel of ik de plezierige, luchtige toon kan overtreffen. Of komt het omdat ik dit artikel op 10 miles hoogte heb geschreven?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.