Bankieren met de iPhone

Leestijd: 3 minuten

Nederland telt al meer dan 200.000 iPhone-gebruikers. Dit aantal zou twee keer zo groot kunnen zijn als Apple geen exclusieve deals met telecom-operators zou sluiten, zoals met T-mobile in Nederland. Dit leid ik gemakshalve maar af van uitspraken van een analist van de bank Morgan Stanley.

Zelf vind ik de iPhone vooral geweldig vanwege zijn grote aantal Apps. Ik verbaas mij regelmatig over de creativiteit die App-developers aan de dag leggen. Door ogenschijnlijk simpele functies van de Apple te combineren – GPS, kompas, microfoon, camera, et cetera – ontstaan bijzonder creatieve applicaties. Lees met enige regelmaat de pagina’s van de iPhoneclub en je begrijpt wat ik bedoel.

De creativiteit van banken op het vlak van het (laten) ontwikkelen van Apps is nog wat beperkt, een paar uitzonderingen daar gelaten. De meeste Apps die door banken (buiten Nederland) worden ontwikkeld geven toegang tot hun mobiele platform. Een voorbeeld daarvan is de App van Bank of America.  Bank of Amerika lanceerde als eerste bank een iPhone App. En niet onverdienstelijk. Ruim 2 miljoen klanten gebruiken de App. Zo’n 10% van de gebruikers van mobiel bankieren waren hiervoor geen klant van de Bank of America, zodat de App waarschijnlijk een reden was om over te stappen.

Banken in de VS kunnen vaak ook eenvoudig functionaliteiten bieden voor op een mobiel, omdat ze een andere beveiliging kennen. In tegenstelling tot Nederlandse banken werken ze vaak alleen met gebruikersnaam en wachtwoord. De Rabobank biedt wel de functionaliteit van mobiel bankieren. waarbij je tal van handelingen kunt doen. De toegang is geregeld met de toegangscode die je ook voor de Rabofoon gebruikt. Internet Bankieren van de ABN AMRO werkt ook prima op de iPhone, alleen heb je wel altijd je e.dentifier nodig.

Hieronder een aantal Apps, uitgebracht door Nederlandse banken of andere partijen:

  • Student City Guide: deze gratis App van de ABN AMRO biedt studenten toegang tot allerlei interessante informatie over studentensteden: waar kan ik eten, pinnen, uitgaan, etcetera. Aardig is de bierflesje dat je kunt laten ronddraaien om te bepalen wie voor het volgende rondje aan de beurt is. Lees een uitgebreide recensie op de Iphoneclub. Afbeelding 8
  • De Rabo heeft de CashMS App ontwikkeld, zodat met je iPhone ook per SMS kunt betalen. De dienst maakt gebruik van het MiniTix betaalsysteem van de Rabo. De applicatie bevat ook een ‘locator’ voor geldautomaten.
  • Ook de ABN AMRO biedt een geldautomatenlocator. De ING heeft overigens ook zo’n locator voor de Google G1-telefoongemaakt en die maakt gebruik van zogenoemde ‘augmented reality‘. Je kijkt, door gebruik te maken van de camera van je telefoon, om je heen en ziet vervolgens op je scherm waar de geldautomaten zich bevinden. Deze App heeft nog niet zijn weg gevonden naar de iPhone.
  • De ING heeft ook Stufi gemaakt. Handig voor studenten die willen weten wanneer hun studiefinanciering wordt gestort. Een aftelklok geeft aan hoe lang het duurt tot de eerstvolgende stortingsdatum. Je kunt ook je saldo checken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ING’s SMS Saldo.
  • De ING is overigens de enige Nederlandse bank die een App heeft om je saldo te checken. De meeste Apps op dat vlak worden door andere partijen gemaakt. Zo is er de App BS, waarmee je op basis van de ING Buddy functionaliteit je saldo van je ING-rekening kunt opvragen. De App Saldo Check geeft toegang tot saldoinformatie bij ASN Bank, ING en SNS en komt binnenkort met saldoinformatie voor ABN AMRO en Rabobank rekeningen. De veiligheid van deze applicatie trek ik in twijfel. Je moet je saldo opvragen door het (eenmalig) invoeren van toegangsnaam, gebruikersnaam of digicode. Zelf zie ik liever dat mijn eigen bank met zo’n applicatie komt, in geval van ABN AMRO op basis van SMS  Saldo of MSN Saldo.

Tot zover een overzicht van bancaire applicatie op de iPhone. Heb ik iets gemist? Voeg de door jou gevonden App toe als reactie op dit artikel.

0 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] } Al eerder schreef ik een artikel over bankieren met de iPhone. Nu overtreft bij films de sequel zelden de eerste film, toch hoop ik […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.