Vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl zet beleggingsproducten en – diensten op een rijtje

Leestijd: 4 minuten

header blogartikel_Pascal

Online beleggen is onder aanvoering van trendsetters Binck en Alex inmiddels een commodity geworden. Op televisie komt momenteel de van origine Deense Saxobank veelvuldig voorbij met haar ‘spotgoedkope tarieven’. En onder andere vanwege deze scherpe tarieven in de markt presenteerde Binck deze week lagere resultaten.

Nederlanders zijn prijsbewust. Ook als het om beleggen gaat en vergelijken dus graag de tarieven van banken en (online) brokers. Onlangs startte er een nieuwe vergelijkingssite: Beleggingsmatch.nl.  [finno] stelde één van de oprichters een aantal vragen.

Beleggingsmatch vergelijkingssite voor beleggen finno

Meer dan vergelijken alleen

Nu bestonden er natuurlijk al vergelijkingssites voor het vergelijken van beleggingstarieven. Denk aan bijvoorbeeld Brokertarieven.nl. Deze richt zich echter enkel en alleen op het vergelijken van online brokers. Op Beleggingsmatch.nl kunnen consumenten de kosten van beleggingsproducten en -diensten van 24 aanbieders vergelijken op basis van inlegbedrag en beleggingsvorm. Dus niet alleen online brokerage, maar ook beleggen met een adviseur of vermogensbeheerder. Ze geven een completere vergelijking.

Een vergelijkingssite raadplegen voor een hypotheek, lening of een spaarrekening is de gewoonste zaak van de wereld. Zo gewoon en eenvoudig moet het ook worden voor een belegging”, aldus Stephan Freelink, die samen met Bart Spronk de onderneming startte. Beiden zijn afkomstig van Robeco.

Beleggingsmatch.nl kan je in contact brengen met een aanbieder. Beleggingsmatch.nl ontvangt per lead een vaste vergoeding van een aanbieder. Door deze vaste vergoeding kan Beleggingsmatch.nl onafhankelijk zijn.

Beleggingsmatch vergelijkingssite voor beleggen finno 2

Klik op afbeelding voor vergroting.

[finno] stelde Stephan Freelink vijf vragen.

Wat biedt Beleggingsmatch.nl haar klanten?

“Op beleggingsmatch.nl kan een consument op een eenvoudige en kosteloze manier de beste aanbieder vinden. Binnen 3 stappen vind de bezoeker de aanbieder die bij hem past. Daarbij zijn we 100% onafhankelijk en maken we belangrijke informatie vergelijkbaar:

(1) de totale kosten van beleggen; dit zijn zowel de directe als de indirecte kosten

(2) de behaalde rendementen

(3) de kenmerken en voorwaarden van de dienstverleningen. Deze informatie is afkomstig van websites, prospectussen en brochures van aanbieders.”

Welke behoefte vervult Beleggingsmatch.nl?

“Voor de consument blijkt het lastig om kosten tussen dienstverleningen te vergelijken, terwijl de kosten tussen verschillende aanbieders sterk verschillen. Dit concludeert de AFM in haar onderzoek “kosten van beleggingsdienstverleningen” van november 2012.

Op beleggingsmatch.nl is het mogelijk om de kosten van ruim 80 dienstverleningen van 24 aanbieders binnen een klik te vergelijken. Voor andere financiële producten (zoals verzekeren, lenen, sparen etc) is online vergelijken de gewoonste zaak van de wereld geworden. Dit is nu ook mogelijk voor de beleggingsmarkt. De consument bespaart tijd en maakt een bewuste keuze door alle aanbieders te vergelijken via onze website.”

Hoe onderscheidt Beleggingsmatch.nl zich van haar concurrenten?

“Beleggingsmatch.nl maakt als eerste de beleggingsmarkt inzichtelijk. De bezoeker krijgt inzicht in o.a. de totale kosten, het behaalde rendement, beleggingsbeleid, het assortiment en het handelsplatform. Op basis van de informatie zijn er verschillende filters waarop de consument zijn keuze kan specificeren. De consument kan zo volledig online een geïnformeerde keuze maken voor een beleggingsdienstverlening.

Een van de bijzondere elementen is dat beleggingsmatch.nl de beleggingsdienstverleningen vergelijkt op basis van de totale kosten van beleggen, de Total Cost of Ownership (TCO). Onderzoek van de AFM van november 2012 toont aan dat ‘eenvoudig inzicht in de totale kosten (zowel de directe kosten van de beleggingsonderneming als de indirecte kosten van de aanbieders van beleggingsproducten) ontbreekt, waardoor de consument niet eenvoudig de dienstverlening kan beoordelen.’ Beleggingsmatch.nl geeft voor alle dienstverleningen de TCO weer, hierdoor kan de consument de dienstverleningen eenvoudig vergelijken.”

Beleggingsmatch vergelijkingssite voor beleggen finno 3

Klik op afbeelding voor vergroting.

Hoe innovatief is Beleggingsmatch.nl?

“Beleggingsmatch.nl is de eerste partij die beleggingsdienstverleningen uitgebreid vergelijkt.

Daarbij zijn we de enige website die aanbieders vergelijkbaar maakt op basis van de TCO. De AFM deed in november 2012 de aanbeveling aan financiële aanbieders om de TCO inzichtelijk te maken. We lopen momenteel voor op de marktontwikkeling door als eerste de kosten te vergelijken middels de TCO.”

Waar staat Beleggingsmatch.nl over 5 jaar?

“Over 5 jaar is beleggingsmatch.nl een begrip in Nederland en heeft beleggingsmatch een bijdrage geleverd aan meer transparantie in de beleggingswereld. We hebben dan een samenwerkingsverband met alle beleggingsondernemingen. Verder helpt beleggingsmatch elke belegger bij de zoektocht naar de meest geschikte aanbieder. De bezoeker kan dan gebruik maken van meerdere online tools, een evaluatieservice, een uitgebreide matchmodule en een portefeuillecheck.”

Wat vindt [finno] van Beleggingsmatch.nl?

Het is vreemd dat in navolging van allerlei vergelijkingssites het nog zo lang heeft geduurd voordat er een vergelijkingssite à la Beleggingsmatch ontstond. Ze geven een compleet overzicht van alle vormen van beleggen: zelf beleggen, met een adviseur, of uitbesteden (vermogensbeheer). Op een gebruikersvriendelijke manier kan je op basis van een uitvoerige lijst van criteria de juiste keuze maken. Je kunt de resultaten onder andere sorteren op inleg en tarief.

Uiteindelijk zal je uit een selectie van aanbieders waarschijnlijk toch weer je keuze maken uit de goedkoopste. We blijven Hollanders. Voor de toekomst zie ik een belangrijke uitbreiding op de thans geboden vergelijkingen. Ik zou   Beleggingsmatch.nl willen adviseren om klantbeoordelingen toe te voegen aan de vergelijkingssite. De goedkoopste hoeft niet altijd de beste te zijn. Consumenten zijn bereid voor een duurdere aanbieder te kiezen als de beoordelingen beter zijn dan die van een goedkopere aanbieder. Al eerder kon je op [finno] lezen over klantbeoordelingen.

Beleggingsmatch.nl is een stap vooruit in het bieden van transparantie in een ondoorzichtige markt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.